Ten jej loni v červnu bodl kuchyňským nožem před nočním klubem v Humpolci na Pelhřimovsku.

„Zraněný mladík měl velmi vážná život ohrožující zranění. Bez okamžité laické i odborné péče by nepřežil," zdůraznila lékařka z oddělení ARO pelhřimovské nemocnice Andrea Šmehylová, která zraněného mladíka ošetřovala.

Incident se odehrál 25. června mezi klubem Hell a nedalekou ubytovnou, kde Rumun Dumitru Novac bydlel. Milan K. se dostal s Rumunem do konfliktu již před klubem. Novac poté odešel na ubytovnu, kde si vzal kuchyňský nůž se čtrnáct centimetrů dlouhou čepelí a vrátil se s ním na ulici. Tam se střetl s Milanem K., kterého bodl do boku. Novac poté utekl na ubytovnu a schovával se na střeše. Na záznamu z bezpečnostních kamer bylo patrné, že má Milan K., na boku zcela prosáklé tričko krví. O chvíli později, když byl ještě při vědomí, stačil kamarádům říct, že ho Rumun bodl.

„Držel se za bok. Když jsme si posvítili mobilem, bylo vidět, že hodně krvácí. V tu chvíli bylo jasné, co se stalo," vzpomíná na dramatické chvíle Marek Dont, který se kamaráda okamžitě ujal.

Situace na místě se ale dramatizovala, protože kamarád Rumuna se snažil ještě oběť pronásledovat. Dokonce po něm hodil kus dřeva. I to je patrné z videozáznamu. Nakonec ale Rumun od dalšího útoku upustil.

Marek Dont a jeho přátelé se tak mohli naplno věnovat záchranně kamaráda. „Kousek od nás stáli nějací dva kluci, tak jsme jim řekli, ať zavolají záchranku, že nám pobodali kamaráda. Milana jsme ihned položili na zem a snažil jsem se mu krvácející ránu stlačit. Další s Milanem mluvil, aby ho udržoval při vědomí," popsal Marek Dont.

Všem bylo jasné, že jde o vteřiny. „Zpočátku jsem mu na ránu tlačil rukou, ale nestačilo to. Strašně to krvácelo. Musel jsem sundat triko. Na Milanovi bylo vidět, že pomalu ztrácí vědomí. Museli jsme mu ránu držet, až do příjezdu záchranky. I tak jsme si potom všimli, že byla na zemi dost velká kaluž krve," uvědomuje si zpětně Marek Dont.

Milan K., byl do nemocnice v Pelhřimově převezen ve vážném stavu. Přestože mu kamarádi poskytli první pomoc, i tak ztratil mnoho krve a musel dostat transfúzi. Musel se podrobit okamžité operaci, protože měl probodnutý hrudník, bránici, plíci a krvácel do hrudníku i břicha. Lékaři mu nakonec život dokázali zachránit, ale museli mu odebrat poškozenou slezinu.

„Pokud mu na místě kamarádi poskytli laickou první pomoc v podobě stlačení krvácející rány, tak tím významně přispěli k záchraně jeho života," uznala lékařka Andrea Šmehylová.

Uvědomuje si to i Milan K.: „Kamarádům, a zvlášť Markovi jsem poděkoval za záchranu života. Nebýt jejich pomoci, nevím, jak by to se mnou dopadlo."

Marek Dont, který pracuje jako elektrikář, si nemyslí, že to, co s kamarády udělal, byl hrdinský čin, protože totéž by podle něj v podobné situaci udělal každý.

„Tak nějak to vyplynulo ze situace. Brácha je zdravotnický záchranář v Pardubicích. Byl jsem s ním na nějakém cvičení a pamatoval jsem si, že v takové situaci je nutné pokusit se za každou cenu zastavit krvácení," dodal k loňské anabázi Marek Dont.

Rumun Dumitru Novac byl obžalován z pokusu o vraždu. Za to mu hrozí v krajním případě až osmnáct let vězení. Kauzu v současné době projednává soud v Táboře. Rozsudek by měl padnout v dubnu.