Na druhé straně zůstal v platnosti zákaz koupání v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku. V tomto případě se ale nejedná o překvapivé zjištění, Kachlička má vodu, jejíž kvalitu označují hygienici za nebezpečnou, od června.

Na Vysočině zůstala jedna lokalita, kde kvůli vysokému obsahu sinic a zvýšenému množství chlorofylu není voda vhodná ke koupání. Zatímco před týdnem zmíněná charakteristika platila pro vodní nádrž Sedlice na Pelhřimovsku, tentokrát byla druhou nejhorší známkou na pětistupňové škále hodnocena voda v Pilské nádrži na okraji Žďáru nad Sázavou.

Pilská nádrž už zmíněnou známku dostala před dvěma týdny, takže se nebude jednat o větší překvapení. Po kontrole na přelomu července a srpna se v této lokalitě voda sice zlepšila, ale nadále se v ní nacházely sinice, které spolu s chlorofylem představovaly zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních obtíží při vodní rekreaci, zejména u vnímavých jedinců.

Se stavbou dlouho očekávaného obchvatu Nového Veselí se začalo letos na jaře.
Při stavbě obchvatu byla objevena stará důlní štola

Oproti minulému hodnocení se naopak zlepšila kvalita vody v obou vodních nádržích na Pelhřimovsku. Přehrada Sedlice si polepšila ze čtyřky na trojku, Trnávka z trojky na dvojku. „Už při samotných odběrech vzorků vody v těchto lokalitách v pondělí 5. srpna bylo patrné, že se voda v obou přehradních nádržích zlepšila. Výsledky z laboratoře to pak ve čtvrtek potvrdily,“ poznamenala k aktuálnímu hodnocení Kristýna Štěpánová z oddělení hygieny obecné a komunální na pelhřimovském pracovišti Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

V obou lokalitách ubylo sinic, na Sedlici se výrazně zlepšila průhlednost vody, a to z minulých 0,5 metru na současných 2,2 metru. „Voda se pročistila, zřejmě tomu napomohly deště z předešlého týdne,“ uvedla k příčinám posledních vývoje Kristýna Štěpánová.

Podobně jako voda na Trnávce, tedy z trojky na dvojku, se zlepšilo hodnocení vody v rybníku Ředkovec na Havlíčkobrodsku.

Stejné zlepšení jako pelhřimovští hygienici v případě Sedlice zaznamenali žďárští hygienici také u Domanínského rybníka. Tam rovněž obsah sinic pokles. A to natolik, že už voda není označována jako nevhodná ke koupání, což byla klasifikace, která platila pro Domanínský rybník letos opakovaně.

Lávce u Domu kultury chybí bezbariérové řešení.
Lávky pro pěší dosloužily, město je musí nahradit novými

Z dvojky na jedničku se znovu vrátilo hodnocení vody v Dalešické přehradě u Koněšínské pláže na Třebíčsku. „Mikrobiologicky je voda v pořádku, chlorofyl se ve vodě vyskytuje v malém množství,“ mohli nově napsat k této lokalitě na web hygienické stanice třebíčští hygienici.

Koupání bez zdravotních rizik dále nabízejí Malý Pařezitý rybník a koupací biotop Malvíny v Třešti na Jihlavsku, spolu s Dalešickou přehradou také rybník Stejskal na Třebíčsku, Koupaliště Nové Město na Moravě, Velké Dářko a rybník Sykovec na Žďársku a lom u Horní Cerekve na Pelhřimovsku. „Hornocerekvický lom má pořád výbornou vodu s průhledností přes tři metry. Příjemná je tam i teplota 22,6 stupně Celsia,“ doplnila charakteristiku Kristýna Štěpánová.

Teplota vody ve vysočinských sledovaných lokalitách se drží mezi 21,6 stupně až 24 stupňů Celsia.