V uplynulém týdnu klesla nemocnost na Vysočině o deset procent na aktuálních 1 316 nemocných v přepočtu na sto tisíc obyvatel a v týdnu nadcházejícím mohou dalšímu úbytku marodů napomoci jarní prázdniny.

Na druhé straně si chřipka v minulém týdnu po týdenní přestávce vyžádala na Vysočině dvanáctou oběť. V Jihlavě zemřel dvaaosmdesátiletý muž, který trpěl dalšími závažnými nemocemi. Ve statistice Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina nejsou uvedeny dva případy úmrtí v souvislosti s onemocněním s chřipkou v Domově pro seniory Pelhřimov z počátku února.

Ve zmíněném pelhřimovském domově pro seniory včera skončil zákaz návštěv. Ten zůstává v platnosti už jen v Domově důchodců Proseč u Pošné a na Vysočině v dalších třech zařízeních na Jihlavsku a na Třebíčsku.

Nemocnost klesla nejen na Vysočině jako celku, ale rovněž ve všech okresech kraje. „Nemocných ubylo, ale případy potvrzené chřipky i nemoci s příznaky typickými pro chřipku máme stále hlášeny," doplnila informaci krajská epidemioložka Alena Dvořáková.

Nakolik poslední vývoj znamená blížící se konec epidemie, nechtěla spekulovat. „Jarní prázdniny se určitě pod další pokles nemocnosti podepíší. Teprve až se vrátí děti do škol, budeme vědět, zda šlo o trvalý úbytek počtu nemocných," dodala Dvořáková.

Vývoj počtu akutních respiračních onemocnění.Zdroj: Deník