Na incident jako první upozornil web irybarstvi.cz, kterému zmíněný svědek poskytl fotografii a video zachycující výsadbu. Rybáři poté snímky začali komentovat na sociálních sítích, kde nešetří nevybíravými slovy. Přímo Deníku se vyjádřil Miloš Venhoda z Třebíčska. Ten do míst, kde moravský rybářský svaz ryby takto vysadil, jezdí chytat už asi dvacet let. „Podobný incident si ale v minulosti nepamatuji. Jako rybář si myslím, že se tohle nesmí stávat. Zaprvé jsou to zbytečně uhynulé stovky kusů živých tvorů a zadruhé jsou to ryby z peněz obyčejných rybářů. To znamená, že peníze jsou pryč a ryby nikde,“ vysvětlil Venhoda. Rybáři totiž platí i tisíce korun ročně za povolenky k lovu. Z těchto peněz se mimo jiné financuje i vysazování nových ryb.

Zdroj: poskytl server irybarstvi.cz

Další problém podle Venhody tkví v tom, že uhynulé ryby jsou candáti obecní. „Je to původní druh našich vod. Ten je v našich vodách přitom zastoupený čím dál méně. O to víc proto zamrzí, když do Dalešické přehrady nasadí tyto mrtvé ryby,“ dodal rybář.

Drama na Dalešické přehradě. Člověk spadl ze skály.
FOTO: Drama na Dalešické přehradě. Člověk spadl ze skály

Správce webu irybarstvi.cz Marek Kožušník video i fotografii poskytl Deníku. „S něčím takovým jsem se ještě nesetkal,“ odpověděl Kožušník na otázku, zda jako znalec většiny revírů v republice viděl už někdy předtím podobnou výsadbu.

Mimořádná schůze

Podle Kožušníka si autor fotografie a videa nepřeje uvádět své jméno, redakce irybarstvi.cz jej ale zná. Z článku a videa lze vyvodit, že se nejedná o místního rybáře. Dle metadat, která obsahuje video i fotografie, se událost stala v sobotu 22. října dopoledne. „Candáta přivezli společně s kaprem (20cm kapříci) a vše vysypali do vody. Nikdo neřešil, že je candát mrtvý, prostě odjeli a pak stejné ryby přivezli ještě jednou,“ citoval web autora snímků.

Candát obecný
Je jedním ze dvou druhů candáta vyskytujících se na území Česka. Jedná se o ušlechtilou rybu, denní limit jsou dva kusy na rybáře.
Vzhledem k velmi chutnému masu se však jedná o intenzivně lovený druh, mnoho rybářů se na tuto rybu zaměřuje cíleně. Bývá častým objektem nelegálního lovu.
Vysazuje se do revírů pravidelně jako doplňková ryba.
Jikernačka (samička) dorůstá až 130 centimetrů a váží až 21 kilogramů, mlíčák (samec) asi 70 centimetrů.
Lovit se může od délky 45 centimetrů.

Dalešická přehrada spadá pod Moravský rybářský svaz (MRS). Revír na přehradě spravuje třebíčský pobočný spolek MRS, jehož předseda Jiří Kuba o incidentu ví. „Tuto velmi nepříjemnou událost bude řešit mimořádné zasedání výboru pobočného spolku a kontrolní a revizní komise 2. listopadu,“ uvedl Kuba s tím, že do té doby MRS Třebíč vyčíslí i vzniklou škodu na uhynulém candátovi a navrhne způsob úhrady této ztráty.

Hráz Vodní nádrže Dalešice se nyní opravuje, a proto je hladina vody hluboko pod normálem. Objevují se tak místa, která jinak bývají skrytá v hlubinách.
Unikátní záběry z upuštěné Dalešické přehrady: podívejte se, co odkryly pláže

Kuba ale důrazně odmítl, že by k incidentu došlo více než jednou. „Pokud autor tvrdí, že se záležitost stala opakovaně, vědomě lže. Candáti, malé plotice, malí perlíni i střevličky byli pouze v jedné přepravní bedně a pouze při prvním závozu,“ doplnil předseda třebíčských rybářů.