„Během prvních dvou dnů přišlo zhruba padesát lidí. Většinou se jednalo o české turisty, také tady byli například i Poláci a Maďaři,“ řekl student Karel Přibyl z Telče, který byl po dva dny u vstupu.

Bývalý tajný objekt S7.
Do vojenského bunkru S-7 se letos veřejnost asi nepodívá

Malíř Antonín Václav Slavíček, učitel a básník Otokar Březina a také kněz Josef Rampula. Nejen o významných datech z telčské historie, ale i o těchto telčských osobnostech se lidé dočtou na interaktivních obrazovkách ve věži. Z předposledního patra je možné si dalekohledem prohlédnout náměstí, či pozorovat návštěvníky druhé vyhlídkové věže kostela svatého Jakuba, který sousedí se zámkem. V posledním patře se nachází druhý dalekohled nastavený směrem na Uličský rybník a okolí Telče. Kromě toho je ve věži k prohlédnutí i hodinový stroj.

„Na věži jsem byla poprvé. Moc se mi líbí výhled na Telč. Na vršek vede přesně devadesát schodů,“ vypočítala během chůze Valentýna Kauerová z Telče.

V přízemí věže lze také nahlédnout do jediného telčského evangelického kostela, který byl prohlášen za kulturní památku České republiky.

Věž byla uzavřena minulý rok v červnu. Důvodem rekonstrukce byl špatný stav krovu, který byl napaden dřevomorkou. Po více než roce se tak opět mohou návštěvníci dívat z výšky na telčské renesanční náměstí Zachariáše z Hradce.

Otevírací doba věže je denně, mimo pondělí, od 10 do 12 hodin a poté od 13 do 17 hodin.

Policie ČR. Ilustrační foto.
Žena řídila v centru Jihlavy pod vlivem drog