Oblibu koření a ryb v době vánoční sezóny potvrzují i prodejní data obchodního řetězce Albert. V předvánočním období významně roste například poptávka po skořici nebo vanilkovém cukru, kdy se prodá téměř polovina celoročního objemu. Kapr je pak z hlediska poptávky téměř výlučně prosincovou záležitostí.

Nejvýraznějším symbolem Vánoc se podle aktuálního průzkumu řetězce Albert stala vůně jehličí (70 procent respondentů). Bez vánočky si svátky neumí představit přes šedesát procent Čechů, na třetím místě se pak umístily ryby (46,8 procent). Právě jejich oblibu v předvánočním období jasně potvrzují i prodejní čísla maloobchodníků.

Kapr i krevety

Kapra a jeho díly najdou zákazníci v obchodech po celý rok. „V prosinci, kdy je v našich obchodech realizováno až 90 procent celoročních prodejů této oblíbené sladkovodní ryby, rozšiřujeme nabídku také o vakuová balení jednotlivých dílů kapra. Trendem poslední doby se stává pohodlný nákup kapra již porcovaného," říká Renata Veselá, manažerka nákupu čerstvých ryb v obchodním řetězci Albert, a dodává: „Přestože jsou mnozí Češi ve volbě štědrovečerního pokrmu konzervativní, stoupá v posledních letech i popularita jiných druhů ryb jako je losos, pstruh, štika, sumec nebo tolstolobik."

V době adventu a Vánoc si zákazníci rádi dopřejí to, co jim chutná, a jsou ochotni více utrácet a zkoušet něco nového. „Poptávají tak například i mořské plody, jako třeba krevety a další," uzavírá Renata Veselá.

Koření vánoc

Pro Čechy jsou s Vánocemi neodmyslitelně spjaté i různé druhy koření. Nejpopulárnějším z nich je skořice (27,1 procent respondentů). Ta je během Vánoc hojně užívána nejen v perníčcích a dalším cukroví, ale například i ve svařeném víně a čaji. Druhým „nejvánočnějším" kořením je podle téměř čtvrtiny respondentů průzkumu vanilka.

„Poptávka po skořici i vanilkovém cukru je u našich zákazníků v poslední části roku pravidelně nejvyšší. V předvánoční době se v našich obchodech prodá téměř 50 procent celoročních objemů," potvrzuje trend Barbora Vanko, mluvčí obchodního řetězce Albert.

(tz)