VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vanilková zmrzlina dál kraluje, zájem stoupá u exotických příchutí

Vysočina – Prodejci zmrzliny těží z horkých letních dnů. Zmrzlina je v letních měsících na vrcholu dezertního žebříčku napříč celou Vysočinou, o tom se ostatně přesvědčují cukrárny každý den.

11.8.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Pavel Sonnek

Jahodová, vanilková, čokoládová, to jsou tradiční příchutě zmrzliny, které všichni velice dobře známe. Menu zmrzlin této doby ale nabízí už mnohem pestřejší výběr. V cukrárnách na Vysočině můžeme dnes ochutnat například i zmrzlinu s redbull příchutí nebo skořicovou s borůvkami.

Nejen prodejcům zmrzliny, ale samozřejmě také dodavatelům této osvěžující pochoutky hrají momentální vysoké teploty do karet. Zmrzlina je v těchto měsících velice vyhledávaným druhem osvěžení.

Většina prodejců zmrzliny se shoduje na tom, že slávu stále sklízí zmrzlina s tradiční vanilkovou příchutí. Návštěvníci dnešních cukráren ale také rádi experimentují, stejně jako výrobci nových domácích zmrzlin, a proto uvítají i exotické chutě.

Už dávno není podmínkou, že zmrzlina je pouze pro dětské jazýčky. Pacovská Láskomina například uvádí, že lidé čím dál více pokládají zmrzlinu za součást odpolední siesty. Namísto běžných moučníků, které upřednostňují v jiných ročních obdobích.

Jedním z největších a nejvýznamnějších výrobců klasické české smetanové zmrzliny je vysočinská společnost Tipafrost. Ta je za horké léto také velice ráda. Počasí je jedním z hlavních faktorů ovlivňujících prodej jejích produktů. Výrobci ze společnosti zmrzliny Tipafrost byli jedni z prvních, kteří začali dělat nanuky dětské velikosti, k tomu všemu také drží krok s módními trendy. Tento rok přivedli na trh nanuk, který je svým tvarem podobný mikrofonu. Mikrofon patří k základní výbavě každého youtubera, není tedy těžké uhodnout, že název zmrzlinové novinky je Jutuber.

„Nejvíce prodáváme zmrzliny s příchutěmi, jako jsou tvaroh, vanilka, čokoláda, jahoda. Jedná se o stálice na českém trhu, které se již léta řadí mezi nejoblíbenější a nejprodávanější příchutě,“ pochvaloval si Tomáš Hlaváček, obchodní ředitel třebíčské firmy Tipafrost, která vyváží svou zmrzlinu do míst po celé České republice.

„Pokud jsou teploty opravdu velice vysoké, výrazně se zvýší prodej i vodových zmrzlin. Největší úspěch mají stále zmrzliny na dřívku,“ dodal Hlaváček.

Poptávka po zmrzlině se zamlouvá i černovické kavárně CaféBudík „Prodej u nás stoupá značně, tento rok zájem o zmrzlinu vzrostl dokonce až o 150 procent. Z klasických příchutí nejvíce prodáváme jahodu, tmavou čokoládu a vanilku. Tento rok se daří ale i speciálním příchutím, které připravujeme. Nejvíce si zákazníci pochvalují karamelovou sůl, aperol a riccotu,“ prozradila pracovnice černovické kavárny CaféBudík Iva Kožerová.

Zájmem návštěvníků je potěšena i pacovská Láskomina, kde se k výrobě jejich domácí zmrzliny snaží používat především zdravé a čerstvé suroviny. „U nás v cukrárně máme spoustu úžasných příchutí. Nejvíce prodáváme melounovou a slaný karamel. Oblíbený je ale i řecký jogurt s maracujou nebo fíky. Lidé si nejčastěji pochutnávají na smetanových zmrzlinách, ale děláme i sorbety,“ sdělila redakci dcera majitele pacovské Láskominy Mija Šafaříková.

„Největší příliv zákazníků bývá v dopoledních hodinách, kdy je největší vedro a lidé jdou z práce a děti ze školy. Zmrzlina bývá podávána také současně s obědem,“ zmínila se Šafaříková.

To, že během odpoledne přiláká zmrzlina nejvíce zákazníků, potvrzuje i Kateřina Jarošová z cukrárny Nížkov nedaleko Žďáru nad Sázavou. „Nejvíce se prodává zmrzlina vanilková, a nejzvláštnější zmrzlina, kterou máme, je černá zmrzlina, což je příchuť kokosu a kakaových bobů. Zmrzlina je točená, přímo z Opočna,“ poznamenala Jarošová.

S ostatními prodejci zmrzliny se rozchází Tamara Cvaková, která pracuje u stánku Fruitisimo v Jihlavě. „V našem centru se zmrzlina prodává pořád. V létě se fronty opravdu prodlužují, ale velice úspěšné je i období Vánoc,“ poukázala na rozdíl Cvaková.

„Běžně máme na stánku asi 20 druhů zmrzliny a široký výběr kornoutů. Velice úspěšné jsou limitované edice zmrzliny, které připravují přímo v pražské Fruitisimo factory. Všechny druhy jsou poctivé a chutné,“ doplnila Cvaková.

Nejoblíbenějšími příchutěmi jsou podle jejích zkušeností například dva druhy čokoládové zmrzliny, slaný karamel, jahoda s bazalkou, meloun Cantaloupe, smetanová borůvka s bílou čokoládou nebo zvláštní jogurtová s okurkou.

Daniela Dušková

Autor: Redakce

11.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Služby - Služby Ostatní služby 4 000 Kč Pracovníci pouličního poskytování služeb Distributor reklamních tiskovin. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 4000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: JOBMATCH - VHODNÉ PRO OZP , Roznos reklamních tiskovin, letáků ve svěřené oblasti. Volná místa můžeme nabídnout ve více městech. A to ve Velkém Meziříčí, Novém Městě na Moravě, Žďáru nad Sázavou a v Měříně., První kontakt telefonicky nebo emailem. Pracoviště: Renada s.r.o. - velké meziříčí, Novosady, č.p. 2043, 594 01 Velké Meziříčí. Informace: Šárka Rybníčková, +420 777 142 111. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič ostatních speciálních 15 800 Kč Obsluha jeřábů řidič pracovních strojů - vazač. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15800 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Požadavky: vyučen, dobrý zdravotní stav (rizikové pracoviště), 3 směnný provoz, Popis práce: Obsluha pracovních strojů, příprava vázání a upoutávání břemen., Týden dovolené navíc, závodní stravování, příspěvek na penzijní připojištění a další, První kontakt emailem. Pracoviště: Žďas, a. s., Strojírenská, č.p. 675, 591 01 Žďár nad Sázavou 1. Informace: Nikola Filipová, +420 607 015 667. Řemeslné práce - Řemeslné práce Truhlář 17 000 Kč Truhláři (kromě stavebních) a pracovníci v příbuzných oborech modelář. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadavky: vyučen v oboru modelář, truhlář, rizikové pracoviště - chemické látky, hluk, prach, při nástupu do PPjednosměnný provoz, výhledově přechod na třísměnný provoz, Popis práce: výroba dřevěných a polystyrenových modelů dle výkresové dokumentace; obsluha jeřábu skupina "O", týden dovolené navíc, závodní stravování, penzijní přípojištění, v případě zájmu volejte p. Škorpíková Jitka, tel.: 566 642 401, e-mail: jitka.skorpikova@zdas.cz. Pracoviště: Žďas, a. s., Strojírenská, č.p. 675, 591 01 Žďár nad Sázavou 1. Informace: Jitka Škorpíková, +420 601 131 533. Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 12 220 Kč Manipulační dělníci ve výrobě Manipulační dělníci ve výrobě. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12220 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: přesnost, pečlivost, spolehlivost, schopnost splnit normu. Na pracovišti se klade důraz na kvalitu práce a plnění norem., Možno ubytování., první kontakt telefonicky nebo v sídle firmy PO-PÁ 8,00-16,00. Pracoviště: Jalam s.r.o. - pracoviště gama group a.s., Ubušínská, č.p. 20, 592 42 Jimramov. Informace: Šárka Staňková, +420 605 217 838.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jihlavské podzemí. Ilustrační foto.

Filmaři objevovali krásy Vysočiny

Krásy Vetelských rybníků a jejich okolí turistům přiblíží nová naučná stezka.
23

Na naučný okruh kolem Vetelských rybníků požádá Žďár o dotaci

Zloděj se zaměřil na nářadí a materiál, udělal škodu za 40 tisíc

Žďár nad Sázavou - Po neznámém pachateli, který z objektu ve Žďáře odcizil nářadí, pátrají tamní policisté. Ke krádeži došlo v době od sedmé hodiny večer středy 17. října do šesté hodiny ráno následujícího dne v ulici 1. máje.

Potřebujeme vlastní brambory, ne jen ty z dovozu, říká šéf bramborářů

Vysočina - Letošní úroda brambor meziročně klesne o čtvrtinu a bude o 175 tisíc tun menší. Důvodem je částečně snížení produkční plochy brambor o 2,3 procenta ale především sucho a tropické letní teploty. Potřebujeme vlastní brambory, ne jen ty z dovozu, říká předseda Českého bramborářského svazu z.s. Miloslav Chlán.

V hokejovém derby vyzrála budějovická Žihadla na Bruslaře

Vysočina – Hokejová druhá liga – skupin Jih a Východ měla ve středu na programu 10. kolo.

V Srdíčku pokračuje předporodní kurz, další začne v lednu

Žďár nad Sázavou – Ve žďárském Rodinném centru Srdíčko, jež sídlí ve čtvrtém patře tamní polikliniky, pokračuje podzimní předporodní kurz. Ve čtvrtek 18. října se zájemci sešli již na čtvrté lekci, kde se hovořilo o šestinedělí.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT