„Před Vánocemi bývá větší zájem, často někoho napadne, že dá živý dárek. Není ale pravda, že by se psi potom vraceli. Většinou to lidé mají dobře rozmyšlené a připravené dopředu," uvedl vedoucí útulku Aleš Toman.

Větší úbytek psů pak ale vykompenzuje silvestrovské řádění. „To bývá velký nápor pejsků, větší než obvykle. Většinou se ale jedná o psy, kteří se vyděsí z půlnoční střelby a zaběhnou se. Druhý třetí den si pro ně ale majitelé přijdou," poznamenal Toman.

Přestože jihlavský útulek stále přijímá průměrně stejný počet psů, a to kolem 280 až tří set za rok, v kotcích směrem na jihlavský Pístov, kde útulek sídlí, jich pobývá čím dál méně. „Je větší zájem od lidí, ti psi tady nejsou tak dlouho, jako tomu bylo dříve. Dříve jsme tu často mívali až čtyřicet psů a teď jich máme kolem patnácti dvaceti," podotkl Toman.

Zájem o psy z útulku dle jeho slov všeobecně roste, a to díky nabídce, kterou pracovníci zveřejňují na webových stránkách a sociální síti Facebook. „Zájem o psy bývá i větší než poptávka. To pro nás znamená, že si ty lidi můžeme trošku vyzpovídat a zjistit, zda jejich volba je správná ve vztahu k potřebám psa. Třeba když pes potřebuje více pohybu, dáme přednost zájemcům, kteří mají zahradu, a starším lidem doporučíme psa, který je méně aktivní. Zkrátka snažíme se doporučit ty vhodné psy vhodným lidem a najít pro konkrétní psy vhodné podmínky," zmínil Toman.

Pro milovníky psů, kteří si nemohou dovolit mít svého čtyřnohého miláčka doma, nabízí jihlavský útulek od března novou službu, a to venčení psů. „Zájemců o venčení se objevuje více, než jsme předpokládali. Stává se nám, že už nemáme lidem ani co nabídnout, že všichni psi jsou na vycházce. Přes léto tu bylo i deset patnáct zájemců za den, v zimě chodí dva tři," řekl Toman.

Toman připouští, že se nejprve setkával s odporem samotných zaměstnanců vůči venčení. „Pomalu jsem je vyměnil. Viděli v tom práci navíc, samozřejmě. Argumentovali také nějakým veterinárním rizikem a tím, že se pes může pokousat s jiným. Zatím jsme neměli jediný problém," podotkl Toman s tím, že psy útulek takto i lépe udává, protože jsou na lidi zvyklí. Někteří si při venčení psa natolik oblíbí, že si ho pak vezmou i domů.

Venčit chodí do jihlavského útulku například i Romana Daňhelová. Naposledy si vybrala čtyřletého bázlivého bígla Bety. „Mám už velké děti, takže mám odpoledne čas. Toho bígla mi bylo hrozně líto, když jsem ho viděla na webu. Chceme si pořídit svého bígla. V létě jsem venčila jednoho jezevčíka, ten pak šel někam do rodiny," vzpomněla Daňhelová.

IVANA HOLZBAUEROVÁ