„Vycházíme tím vstříc občanům, kteří potřebují testy nikoli z důvodu vážných zdravotních důvodů, ale například pro náhlá vycestování do zahraničí nebo pro pravidelné dojíždění za prací do ciziny. V praxi to znamená, že test si může nechat v našich nemocnicích udělat každý, kdo se zaregistruje prostřednictvím krajské aplikace a zaplatí částku 2 900 korun,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Zájemci o vyšetření se mohou od úterý objednávat přes webovou stránku https://odbery.kr-vysocina.cz. Tam si vyberou čas a místo odběru a zvolí způsob platby. „Bez předchozí registrace a platby nebude možné test provést,“ upozornila mluvčí krajského úřadu Jitka Svatošová.

Středoškoláci z jihlavské průmyslovky chystají projekt, ve kterém postaví vůz Mercedes-Benz Unimog.
Postav si svůj Mercedes. Středoškoláci složí vůz pro vysočinské silničáře

Zdravotníci denně otestují až dvacet samoplátců. „Nemocnice Jihlava nabízí vyšetření až patnácti lidem denně ve vyhrazených hodinách od 13.00 do 15.00 hodin. Nemocnice Havlíčkův Brod pak dalším pěti, a to v úterý a čtvrtek od 12.00 do 14.00 hodin. Podle zájmu veřejnosti je možno kapacitu v Havlíčkově Brodě dále navýšit,“ přiblížila Svatošová.

K odběru musí přijet autem. „Pokud přijde zájemce pěšky, nebude možné ho otestovat. Rovněž není možné odběry provést mimo stanovené časy,“ podotkla Svatošová.

Na verdikt budou čekat zhruba dva dny. „Potvrzení o výsledku testu bude samoplátcům k dispozici po opětovném přihlášení do zmíněné aplikace, a to do osmačtyřiceti hodin od odběru,“ doplnil Vladimír Novotný.

Ilustrační foto.
Hejtman obešle Babiše. Kope za kraje a chce miliardy na opravy okresních silnic