Mezi nespokojenými jsou i podnikatelé, kteří přicházejí o ubytované hosty. Majitel pozemku, na kterém se technopárty konala, připustil mírné provinění, které ihned odstranil.

Ke Skalákovu mlýnu mezi Meziříčkem a Krasonicemi se na třídenní akci sjelo dvě stě technařů. „Oproti loňským akcím, při kterých vyšlo počasí, je to až desetkrát méně," řekl starosta Meziříčka Miroslav Pátek. Jedním dechem ale dodal, že na výši hluku nemá počet účastníků vliv. Za zavřeným oknem svého obývacího pokoje naměřil o sobotní 20. hodině 40 decibelů, po otevření o dvacet víc. „Pár hodin se to dá vydržet, po třech dnech je to ale k zbláznění. Kdo to nezažije, neuvěří. Hraje to stále, bez přestávky. Navíc tentokrát mají bedny natočené přímo na nás," poznamenal.

Hluk pustili do vsi

Okolní vesnice byly největšího hluku ušetřeny. Stan, do kterého pořadatelé akce umístili zvukovou aparaturu, byl otevřen jen ve směru na Meziříčko. „Měli by si to zavřít celé a utancovat se tam. Jen kdyby to nepouštěli na nemocné občany a malé děti," zdůraznil Pátek.

Překročení hlukových limitů zaznamenal i později, už po 22. hodině. Přímo v obci naměřil hodnotu přes 50 decibelů. Hygienická norma připouští o patnáct méně. Provinění pořadatelů navíc zaznamenali i policisté. „Přijali jsme pět oznámení od občanů a věc jsme řešili s pořadatelem. Jedná se o přestupek proti vyhlášce obce Meziříčko, takže jsme věc zaevidovali a předali správnímu orgánu, kterým je v tomto případě Městský úřad v Moravských Budějovicích," potvrdila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Podle Miroslava Skalického, který mlýn i s přilehlým pozemkem vlastní a již třetím rokem jej pronajímá pro technopárty, se ale o výrazné rušení nočního klidu nejednalo. „Osobně jsem byl v noci ze soboty na neděli v Meziříčku a za účasti policie jsem tam naměřil 35 až 40 decibelů. Poté jsem pořadatelům řekl, aby to ještě trochu ztišili, a stalo se," mínil s tím, že ve věci nejde ani tak o konflikt s obyvateli okolních vesnic, ale spíše o osobní spor se starostou Pátkem.

Lidem podle mého nevadí ta hudba, ale roztodivné účesy účastníků a jejich způsob života. Starousedlíci si zkrátka neumí zvyknout na to, že každý nevypadá jako oni," dodal.

Proti osobnímu sporu se ale Pátek ohradil. „Nic si nevymýšlím a odmítám osobní rovinu sporu nebo účelové vyvolávání hysterie. Loni zažívali všichni občané peklo na zemi, během čtyř letních měsíců, od června do září, hrálo techno celých třicet dní. Vznikla petice, kterou jsem nepodepsal pouze já nebo moje rodina, ale celkem 57 lidí z Meziříčka, 64 z Domamile, 36 z Krasonic a další a další z okolních vesnic," mínil.

Podepsala ji také majitelka želetavského penzionu Pacherův mlýn, který stojí přibližně pět kilometrů od mlýna Miroslava Skalického, přáteli přezdívaného Skaláka. „My jsme pro něj póvl, jemu vůbec nevadí, že diskriminuje vesnice a tisíce lidí kolem sebe. Turisté nám loni odjeli uprostřed týdne, protože už nemohli ten hluk vydržet. My jsme nuceni trpět svobodu pana Skalického, který postrádá soudnost i morálku," zdůraznila Dana Elias s tím, že v úřady a policii ztratila důvěru. „Nikdo nám nepomůže a nikdo si neumí představit, jaký je to pocit, když věšíte prádlo a šňůra se třese tím duněním," podotkla.

Podle Skalického by ale na podobných akcích mohli vydělat i podnikatelé z okolí. „Problémy se v této věci pouze vymýšlejí. Ve světě na takových akcích profitují všichni, kteří jsou schopni nabídnout ubytování nebo stravu," zamýšlel se s tím, že za tří týdny by se u jeho mlýna měla konat další technopárty.

Mezi účastníky té včera skončené byli podle poznávacích značek aut lidé z různých koutů země, ale i od našich jižních sousedů. „Loni se konala jedna akce čistě pro Rakušany, běžně sem jezdí Holanďané," připomněl Pátek, kterého doplnila Dana Elias. „Pan Skalický říká úplné nesmysly. Ti cizinci sem jezdí jen proto, že si něco podobného nemohou ve svých zemích dovolit. Žila jsem v minulosti v Německu, ale to, co se děje tady, jsem tam nikdy nezažila. Ani známý Oktoberfest není zdaleka tak hlučný a otravný jako technopárty na Skalákově mlýně," poznamenala.