Některé zemědělské podniky už se v Kraji Vysočina chystají sklízet mák. „Letos by mohly být výborné výnosy, pokud do toho ještě nepromluví déšť, kvůli němuž vznikají plísně. A negativní roli můžou sehrát i kroupy. Stačí dvě a plnou suchou makovici, která sama o sobě něco váží, odlomí,“ řekl ředitel třebíčské agrární komory Karel Coufal.

Podařilo se jarní počasí. „Při klíčení nepřišel přísušek. Nejhorší je, když semínko vzejde a přischne. Klíček už se znovu nechytí,“ poznamenal.

Mák a Kraj Vysočina:
Mák je letos na Vysočině na 6 117 ha polí. Oproti roku 2019 se jeho osevní plocha zvětšila o 8,4 % a Kraj Vysočina se tak podílí na celkové výměře máku v České republice už 15,2 %.
Plocha na Vysočině:
rok 2018 – 4200 ha
rok 2019 – 5644 ha
rok 2020 – 6177 ha
Zdroj: ČSÚ

Na Vysočině je mák mezi takzvanými technickými plodinami nasetý na druhé největší ploše. Kategorii bezkonkurenčně stále kraluje řepka, zjistili statistici.

Na Třebíčsku se chystají na sklizeň od příštího týdne zemědělci ze Studence, kde se na mák specializují. „Pěstujeme ho letos na čtyřech stech hektarech, máme jarní odrůdu. Osetá plocha od sto metrů čtverečních se musí hlásit celníkům, protože jde o plodinu obsahující opiáty, konkrétně morfin. Norma je maximálně pětadvacet miligramů na kilogram semene,“ uvedl František Komárek, předseda představenstva Agrochemy Studenec.

Rozmetou po poli pod dohledem celníků

Pro mák se na pole jezdí se sklízecí mlátičkou, která bere semena včetně makoviny, což jsou stonky a zbytky makovic. „Směs semen máku a makoviny uskladníme v hale, přes čističku z něj oddělíme makovinu a samotná semena balíme podle požadavků odběratelů,“ popsal postup Komárek. Dřív makovinu kvůli obsahu opiátů odebírala farmaceutická společnost Zentiva. „Tak dva tři roky zpátky se to neděje. Proto makovinu pod dohledem celníků rozmeteme po poli a zapravíme do půdy,“ vysvětlil.

Mák není snadné vypěstovat, je to plodina velmi citlivá na počasí, potvrdil Komárek slova ředitele agrární komory. Úroda letos vypadá velmi dobře. A úspěšnou sklizní to nekončí. „I se sklizeným mákem se musí zacházet velmi opatrně. Obsahuje vysoký podíl tuku. Pro potravinářské účely je proto nezbytné, aby se dobře skladoval. Při špatném zacházení hořkne a žlukne,“ řekl.

Tuny pro pekárny

Ve Studenci mák rovnou balí. Jednak půlkilogramové sáčky čistého produktu prodávají přímým odběratelům - jak se říká - ze dvora. Dále dělají padesátikilogramová balení. A nejběžnější je balení po 1,2 tuně obsahu. Odebírají ho zpracovatelské firmy, které dále mák upravují do směsi pro pekárny. Bývá v nich podíl máku, cukru a různých stabilizátorů, které zaručí, že si potravina zachová dobré chuťové vlastnosti a požadovanou kvalitu.

„Mák je někdy označován jako superpotravina díky vysokému obsahu vápníku či vitamínu E,“ připomněl Komárek.

Na pětaosmdesát hektarů polí naseli mák i v Biskupicích. „Za dobrou úrodu se považuje tuna na hektar,“ zmínil předseda tamního zemědělského družstva Radoslav Kunce.

Mák z Biskupic končí na trzích v Polsku, na Ukrajině a v Rusku, kde je tradice potravin s touto složkou. Na otázku, proč některá maková pole na jaře září fialovou barvou a jiná světle růžovou odpověděl, že rozdíl je v tom, zda jde o ozimou nebo jarní odrůdu. „Ozimá kvete fialově,“ upřesnil.

A zdůraznil, že v Česku se pěstují potravinářské máky s velmi nízkým obsahem omamných látek. „Jsou země, kde pěstují mák hlavně s vysokým obsahem těchto chemických složek. Pak jde ovšem o jinou motivaci ho set, než u nás,“ naznačil Kunce drogové pozadí takového farmaření.

Omamné vábení. Narkomani „zužitkují“ i zralé makovice

Mák zajímá nejen zemědělce, obchodníky a potravináře. Učaroval rovněž některým narkomanům. Zajímají se hlavně o makovice, především ty zelené. Jako „správní amatérští chemici“ ale využijí i zralou rostlinu. Český potravinářský mák, byť má garantovaný velmi nízký podíl omamných látek, i tak zkrátka tyto lidi přitahuje.

Něco o českém máku
- Domácí spotřeba modrého potravinářského máku dosahuje okolo 4 500 t. Na jednoho obyvatele České republiky připadá 430 g, což je asi největší spotřeba máku na světě. Pro lepší představu – znamená to, sníst okolo 25 buchet s makovou náplní.
- Mák má mimořádně vysoký obsah vápníku – 9x více než mají jádra vlašských ořechů. Vysoký obsah vitamínu E, kys. pantothenové, niacinu a thiaminu a vysoký obsah minerálních látek, jako jsou měď, zinek, hořčík, železo a vápník). Dále obsahuje výzmamné množství prospěšných kyselin.
- Český modrý mák má makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu. Levný technický mák se přimíchává do poctivého českého, znehodnocuje jeho typickou chuť a kvalitu, je totiž hořký, šedý až hnědý. Konzumace technického máku v neupraveném stavu může přivodit zdravotní rizika kvůli vysokému obsahu morfinových alkaloidů.
Zdroj: web Náš modrý mák

„Sezónní užívání opia je alternativou pro určitou skupinu drogově závislých. Není jich mnoho, ale tento jev se bezesporu vyskytuje. Na Třebíčsku se to děje především na Jemnicku a Moravskobudějovicku,“ říká Ivo Vítek, koordinátor K-Centra Noe, pracoviště Oblastní charity Třebíč.

Podle jeho slov jde o uživatele, kteří jsou na tento styl života zvyklí, k jejich chování patří, a doplňují si tak repertoár návykových látek.

Narkomani zelené makovice jeden den žiletkou nařežou, zapamatují si místo a druhý den se vrátí posbírat lepkavou hmotu, která z makovic mezitím vyteče. Obsahuje opiát, tedy tvrdou drogu. Z posbíraného materiálu uživatelé drog umějí v domácích podmínkách vyrobit preparát, který si aplikují injekčně.

„Od kolegyň, které vyjíždějí do terénu, vím, že už sice pominula doba zelených makovic, které jsou nejzajímavější, ale i s těmi zralými a přischlými si uživatelé vědí rady. Louhují je a připravují si omamný čaj,“ zmínil Vítek.

Zaměstnanci charitního K-centra vyhledávají drogově závislé lidi, poskytují podporu nejen jim, ale i rodinným příslušníkům. „Chodí za námi třeba nešťastní rodiče, kteří chtějí radu a psychickou podporu. Působíme na Třebíčsku, dále v části Žďárska i okresu Brno – venkov,“ upřesnil koordinátor