VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sousedská kuchyně je v oblibě, i když není nejzdravější

Vysočina - Když byl v říjnu 1992 přijat tzv. velký kompetenční zákon, který předával oběma republikám většinu zbylých pravomocí federace, společný stát Čechů a Slováků byl v tu chvíli klinicky mrtvý.

27.1.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Jiří Nosek

Na oslavu tohoto zákona, upravujícího zřízení ministerstev a dalších ústředních orgánů státní správy vznikajících nových republik, pozvala slovenská strana všechny poslance tehdejšího Federálního shromáždění na… pravé halušky.

Halušky, samozřejmě. Slovenské národní jídlo jako symbol.

Halušky = Slovensko…

Ne příliš zdravé, ale oblíbené

Jaká je vlastně slovenská kuchyně? A jaká je česká?

Obě kuchyně jsou si velice podobné. Společné mají i to, že podle „moderního" pohledu výživových poradců a expertů nejsou příliš zdravé…

Mezi oběma národy jsou každopádně jídla „od sousedů" většinou v oblibě.

„Upřímně, já to nijak nerozlišuji. Pro mě mezi tím, co je české a co slovenské jídlo, vlastně není žádný rozdíl. Sním nebo si uvařím, na co mám zrovna chuť. Ale jistě, někdy jsou to i halušky, proč ne," směje se Slovenka Veronika, mladá servírka, jež pracuje v jihlavské Radniční restauraci.

Podle Rostislava Fejty z restaurace U gurmána v Bítovčicích na Jihlavsku není v kraji orientace na vyloženě slovenská jídla příliš silná.

„Nejen na Vysočině, ale asi ani v Praze nevím o restauraci, která by se specializovala jen na Slovensko. Já sám mám ale slovenská jídla velmi rád a snažím se je i vařit a získávat nové recepty," říká kuchař, který před návratem na rodnou Vysočinu působil v restauracích v centru hlavního města.

V podniku, který si otevřeli s pražským kolegou u cyklostezky mezi Jihlavou a Třebíčí, pořádají čas od času tématické víkendy, zaměřené na některou z typických národních kuchyní. „Pravidelně máme na jídelníčku třeba záhorské kuře podle receptu mé tety ze Slovenska, ale dobrých slovenských jídel je hodně. Klasikou jsou samozřejmě halušky s bryndzou (brynzou), já mám velmi oblíbenou hustou fazolovou polévku se širokými nudlemi," popsal Fejta.

Slovenské pokrmy, alespoň ty nejpopulárnější, jsou v Česku známé. Ostatně některá jídla a suroviny potřebné k jejich přípravě jsou v obchodech běžně dostupné.

A to samé platí o českých pokrmech na Slovensku.

„Ve slovenských supermarketech je k dostání prakticky to stejné co v českých. Je to stejné zboží za stejnou cenu, když přepočítám koruny na eura a naopak. Já vařím tak nějak česko-slovensky," říká Kamila Žišková.

Na Slovensku už žije přes deset let, ale během roku často přijíždí do Jihlavy, kde se narodila, a tak má možnost porovnávat. „Když jsem s dětmi u matky v Jihlavě, dobře vím, do kterého obchodu zajít třeba pro oštěpek (tradiční slovenský plnotučný uzený pařený sýr pozn. red.), gazdovský sýr nebo kde sehnat výbornou čabajku," vykládá Žišková.

Nejoblíbenější surovinou jsou pro Slováky jednoznačně brambory, které tvoří základ mnoha jídel včetně zmíněných halušek. „Na Slovensku se dělají halušky přece jen trochu jinak a jsou rozhodně chutnější než v Čechách ať už si je dá člověk v restauraci nebo někde na návštěvě," tvrdí Žišková. Typickou slovenskou specialitou jsou brynzové halušky se smaženou slaninou, ale jinak je od západu přes Tatry až na východ bezpočet regionálních receptů, na které přísahají celé generace Slováků. A co „obyčejné" halušky ze sáčku? Brr, tento způsob jejich přípravy je prý pro Slováka milujícího dobré jídlo naprosto nepřijatelný.V Česku je to normální věc…

Slovenská kuchyně je ve srovnání s českou o něco bohatší a pestřejší. I z toho důvodu, že ji historicky poznamenaly v tom nejlepším slova smyslu české, moravské, rakouské a především maďarské vlivy. Z každé kuchyně Slováci převzali to podle nich dobré.

Česká i slovenská kuchyně jsou obecně mastnější a energeticky vydatnější. K přípravě jídel se nezřídka používá vepřové sádlo a olej. Podobu slovenské kuchyně výrazně ovlivnil i způsob života na tamním venkově, kde se na většině území rozvinulo pastevectví. Ovce, to je tedy mléko. A s ním spojené mléčné výrobky.

Mezi slovenskou klasiku patří živánka či živánská pečeně, což je vepřové maso s cibulí, klobásou, slaninou a brambory. To vše je zabalené do aluminiové folie a dušené v horkém popelu. Nejlepší se dělá v kolibách v oblasti Vysokých a Nízkých Tater.

Vyhledávaný je i slovenský guláš, který se od toho českého liší hlavně použitím skopového masa, místo hovězího. Na Slovensku se také k některým jídlům podávají bramborové či kynuté knedlíky. Mezi taková jídla patří omáčky například houbová nebo rajská. Oblíbeným je i smažený vepřový řízek nebo smažený sýr. „Vepřové řízky dělám tak, jak jsem se je naučila v Česku, a celé rodině chutnají. Ale vepřové maso se dělá v obou zemích skoro stejně," konstatuje Kamila Žišková. „Slováci však mají mnohem raději než Češi kyselé zelí, také se tam hodně jí saláty a ryby," dodává jihlavská rodačka.

Mezi drůbeží má ve slovenské kuchyni jasnou převahu kuřecí maso, ovšem velmi oblíbená je také pečená husa. Ta se však nepodává s knedlíky, ale spíše s lokšemi (bramborovými plackami). Na rozdíl od českých zvyklostí není na Slovensku běžné konzumovat jako hlavní chod sladká jídla, jež jsou považována jen za dezert.

A Slováci podobně jako Češi milují pivo. „Pivo tam pijí hodně," pokyvuje hlavou Kamila Žišková.

A slovenská piva se točí i v českých hospodách…

ROMAN STREICHSBIER

Autor: Redakce

27.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 18 100 Kč

Číšníci a servírky ČÍŠNÍK/SERVÍRKA - SAMOSTATNÝ - Milovy. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18100 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Požadujeme odpovědnost, spolehlivost, pečlivost, samostatnost, smysl pro týmovou práci, komunikativnost, vstřícné jednání s hosty, znaůlost cizích jazyků vítána. , Nabízíme po zapracování:, - příspěvek na stravu;, - zaměstnanecké ubytování;, - pobyty v rámci řetězce OREA., První kontakt emailem, osobně nebo telefonicky. Pracoviště: Orea hotels s.r.o. - orea hotel devět skal, 592 02 Svratka. Informace: Hana Chalupová, +420 566 585 533,566 585 541.

Výroba - Výroba Montážní dělník 15 000 Kč

Montážní dělníci mechanických zařízení Montážní dělník/ce - krátkodobé zaměstnání. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Náplň práce: montáž kompletů nábytkového kování z komponentů z plastu a kovů, provádění samokontroly, výroba kontrolních vzorků, hlášení závad, udržování pořádku na pracovišti, Požadavky: min. SOU, schopnost pracovat ve třísměnném provozu, zkušenosti z výrobní společnosti výhodou, pečlivost, přesnost, flexibilita, příspěvek na stravování, bezplatné jazykové vzdělávání, příspěvek na dopravu, sportovní a kulturní akce pro zaměstnance, První kontakt telefonicky 8,00 - 9,00 nebo emailem. Pracoviště: Hettich čr k.s., Jihlavská, č.p. 2190, 591 01 Žďár nad Sázavou 1. Informace: Miroslava Valová, +420 566 692 214.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 13 000 Kč

Pomocní pracovníci v lesnictví a myslivosti dělník v lese. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: sezónní zaměstnání, úklid lesa, vyžínání, sázení stromků, první kotakt domluvit telefonicky PO-PÁ 7,00-21,00 a poté možný osobní kontakt. Pracoviště: Vasyl čornohorodskyj - pracoviště okres žďár nad sázavou, 591 01 Žďár nad Sázavou 1. Informace: Vasyl Čornohorodskyj, +420 774 780 177.

Výroba - Výroba Strojírenští technici projektanti, 22 000 Kč

Strojírenští technici projektanti, konstruktéři Konstruktér 3D (strojních sestav). Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE, - výrobní a vývojová konstruktérská činnost- návrh nových zařízení, - tvorba a zpracování 3D/ 2D technické dokumentace, - tvorba cenových nabídek, - komunikace se zákazníkem po technické stránce projektů, - spolupráce s ostatními odděleními společnosti, , POŽADUJEME:, - VŠ/VOŠ/SŠ vzdělání v oboru strojírenství, mechatronika , - znalost práce v některém ze software Catia, ProEngineer, Inventor, - znalost MS Office, - základní znalost jazyků AJ (NJ), - prostorovou představivost, orientaci ve strojních výkresech, aktivní přístup, časovou flexibilitu, samostatnost, spolehlivost, - rozšiřování odborných znalostí, sledování aktuálních trendů souvisejících oborů a technologií , , NABÍZÍME:, - možnost seberealizace, - perspektivní postavení, - pružnou pracovní dobu, - možnost odborného vzdělávání, - finanční a osobnostní růst , - příspěvky na doplňkové penzijní připojištění, - příspěvky na stravování, - týden dovolené navíc, PRVNÍ KONTAKT PROSÍME NEJDŘÍVE NA E-MAIL, kariera.brno@del.cz. Pracoviště: Del a.s. - žďár nad sázavou, Strojírenská, č.p. 2270, 591 01 Žďár nad Sázavou 1. Informace: Eva Krejčová, +420 566 657 209.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Od čtvrtečního odpoledne až do pátečního rána vyjížděli k více než dvěma desítkám událostí.
9

OBRAZEM: V Pikárci spadl strom na rodinný dům

Ilustrační foto

Nehoda se obešla bez zranění

Mitrovský dvůr zve na závody a trhy

Mitrov – Farmářské trhy a westernové závody jsou na tento víkend připraveny v Mitrovském dvoře na Bystřicku. Po roce se tak znovu rozjede Mistrovství České republiky v dovednostech jezdců při práci s dobytkem a rychlostních disciplínách.

Bagr v kině a marihuanové stanové městečko ve vile: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 21. června 2018.

Pomocí solární energie vyráběli studenti popcorn i cukrovou vatu

Žďár nad Sázavou – Popcorn i cukrovou vatu, k jejíž výrobě posloužila solární energie, mohli okusit návštěvníci sedmého solárního dne. Ten se pod taktovkou Vyšší odborné a střední průmyslové školy Žďár nad Sázavou uskutečnil ve středu dopoledne. Akce přilákala velké množství lidí, možnost okusit lahůdky připravené díky sluneční energii uvítaly mimo jiné i děti ze žďárských mateřských škol.

Ochranáři nasadili namísto těžké techniky živé sekačky

Žďárské vrchy – Namísto těžké techniky ovce, kozy a koně. Správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy vsadila na tradici – v péči o luční porosty jí pomáhají hospodářská zvířata.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT