VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sousedská kuchyně je v oblibě, i když není nejzdravější

Vysočina - Když byl v říjnu 1992 přijat tzv. velký kompetenční zákon, který předával oběma republikám většinu zbylých pravomocí federace, společný stát Čechů a Slováků byl v tu chvíli klinicky mrtvý.

27.1.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Jiří Nosek

Na oslavu tohoto zákona, upravujícího zřízení ministerstev a dalších ústředních orgánů státní správy vznikajících nových republik, pozvala slovenská strana všechny poslance tehdejšího Federálního shromáždění na… pravé halušky.

Halušky, samozřejmě. Slovenské národní jídlo jako symbol.

Halušky = Slovensko…

Ne příliš zdravé, ale oblíbené

Jaká je vlastně slovenská kuchyně? A jaká je česká?

Obě kuchyně jsou si velice podobné. Společné mají i to, že podle „moderního" pohledu výživových poradců a expertů nejsou příliš zdravé…

Mezi oběma národy jsou každopádně jídla „od sousedů" většinou v oblibě.

„Upřímně, já to nijak nerozlišuji. Pro mě mezi tím, co je české a co slovenské jídlo, vlastně není žádný rozdíl. Sním nebo si uvařím, na co mám zrovna chuť. Ale jistě, někdy jsou to i halušky, proč ne," směje se Slovenka Veronika, mladá servírka, jež pracuje v jihlavské Radniční restauraci.

Podle Rostislava Fejty z restaurace U gurmána v Bítovčicích na Jihlavsku není v kraji orientace na vyloženě slovenská jídla příliš silná.

„Nejen na Vysočině, ale asi ani v Praze nevím o restauraci, která by se specializovala jen na Slovensko. Já sám mám ale slovenská jídla velmi rád a snažím se je i vařit a získávat nové recepty," říká kuchař, který před návratem na rodnou Vysočinu působil v restauracích v centru hlavního města.

V podniku, který si otevřeli s pražským kolegou u cyklostezky mezi Jihlavou a Třebíčí, pořádají čas od času tématické víkendy, zaměřené na některou z typických národních kuchyní. „Pravidelně máme na jídelníčku třeba záhorské kuře podle receptu mé tety ze Slovenska, ale dobrých slovenských jídel je hodně. Klasikou jsou samozřejmě halušky s bryndzou (brynzou), já mám velmi oblíbenou hustou fazolovou polévku se širokými nudlemi," popsal Fejta.

Slovenské pokrmy, alespoň ty nejpopulárnější, jsou v Česku známé. Ostatně některá jídla a suroviny potřebné k jejich přípravě jsou v obchodech běžně dostupné.

A to samé platí o českých pokrmech na Slovensku.

„Ve slovenských supermarketech je k dostání prakticky to stejné co v českých. Je to stejné zboží za stejnou cenu, když přepočítám koruny na eura a naopak. Já vařím tak nějak česko-slovensky," říká Kamila Žišková.

Na Slovensku už žije přes deset let, ale během roku často přijíždí do Jihlavy, kde se narodila, a tak má možnost porovnávat. „Když jsem s dětmi u matky v Jihlavě, dobře vím, do kterého obchodu zajít třeba pro oštěpek (tradiční slovenský plnotučný uzený pařený sýr pozn. red.), gazdovský sýr nebo kde sehnat výbornou čabajku," vykládá Žišková.

Nejoblíbenější surovinou jsou pro Slováky jednoznačně brambory, které tvoří základ mnoha jídel včetně zmíněných halušek. „Na Slovensku se dělají halušky přece jen trochu jinak a jsou rozhodně chutnější než v Čechách ať už si je dá člověk v restauraci nebo někde na návštěvě," tvrdí Žišková. Typickou slovenskou specialitou jsou brynzové halušky se smaženou slaninou, ale jinak je od západu přes Tatry až na východ bezpočet regionálních receptů, na které přísahají celé generace Slováků. A co „obyčejné" halušky ze sáčku? Brr, tento způsob jejich přípravy je prý pro Slováka milujícího dobré jídlo naprosto nepřijatelný.V Česku je to normální věc…

Slovenská kuchyně je ve srovnání s českou o něco bohatší a pestřejší. I z toho důvodu, že ji historicky poznamenaly v tom nejlepším slova smyslu české, moravské, rakouské a především maďarské vlivy. Z každé kuchyně Slováci převzali to podle nich dobré.

Česká i slovenská kuchyně jsou obecně mastnější a energeticky vydatnější. K přípravě jídel se nezřídka používá vepřové sádlo a olej. Podobu slovenské kuchyně výrazně ovlivnil i způsob života na tamním venkově, kde se na většině území rozvinulo pastevectví. Ovce, to je tedy mléko. A s ním spojené mléčné výrobky.

Mezi slovenskou klasiku patří živánka či živánská pečeně, což je vepřové maso s cibulí, klobásou, slaninou a brambory. To vše je zabalené do aluminiové folie a dušené v horkém popelu. Nejlepší se dělá v kolibách v oblasti Vysokých a Nízkých Tater.

Vyhledávaný je i slovenský guláš, který se od toho českého liší hlavně použitím skopového masa, místo hovězího. Na Slovensku se také k některým jídlům podávají bramborové či kynuté knedlíky. Mezi taková jídla patří omáčky například houbová nebo rajská. Oblíbeným je i smažený vepřový řízek nebo smažený sýr. „Vepřové řízky dělám tak, jak jsem se je naučila v Česku, a celé rodině chutnají. Ale vepřové maso se dělá v obou zemích skoro stejně," konstatuje Kamila Žišková. „Slováci však mají mnohem raději než Češi kyselé zelí, také se tam hodně jí saláty a ryby," dodává jihlavská rodačka.

Mezi drůbeží má ve slovenské kuchyni jasnou převahu kuřecí maso, ovšem velmi oblíbená je také pečená husa. Ta se však nepodává s knedlíky, ale spíše s lokšemi (bramborovými plackami). Na rozdíl od českých zvyklostí není na Slovensku běžné konzumovat jako hlavní chod sladká jídla, jež jsou považována jen za dezert.

A Slováci podobně jako Češi milují pivo. „Pivo tam pijí hodně," pokyvuje hlavou Kamila Žišková.

A slovenská piva se točí i v českých hospodách…

ROMAN STREICHSBIER

Autor: Redakce

27.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Administrativa - Administrativa Asistent, asistentka18 000 Kč

Sekretáři (všeobecní) ASISTENTKA OBCHODU A MARKETINGU. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Hlavní náplň práce:, Administrativní podpora oddělení, Komunikace se zákazníky, Spolupráce na přípravě firemních akcí, Evidence smluv, Správa ceníků, , , Požadujeme:, , Středoškolské vzdělání, Aktivní přístup k činnostem, Vstřícnou komunikaci s kolegy, Smysl pro organizaci a vytvoření vlastního systému, Zkušenosti z obchodu a marketingu výhodou, Komunikativní znalost anglického jazyka, Uživatelskou znalost MS Office, Aktivní řidič skupiny B, , , Proč právě k nám?, , Možnost zkráceného úvazku, Různorodá práce v přátelském týmu obchodníků a marketingu , Kontakt se zajímavým produktem z oblasti zdravotnictví, Možnost postupu v rámci oddělení, , , Pokud Vás naše nabídka oslovila, zašlete svůj životopis na e-mailovou adresu pers@medin.cz, popř. nás kontaktujte na tel. č. 566 684 355 / 357. , www.medin.cz. Pracoviště: Medin a.s. [644], Vlachovická, č.p. 619, 592 31 Nové Město na Moravě. Informace: Hana Michalová, +420 566 684 355.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu20 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) ŘIDIČ SK. C. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ř.p. sk. C + profesní průkaz, praxe vítána, možnost zaškolení absolventů, řidič domíchávače, První kontakt pouze telefonicky. Pracoviště: Jan šustr, Petrovická, č.p. 1329, 592 31 Nové Město na Moravě. Informace: Jan Šustr, +420 605 715 420.

Marketing, média a tisk - Marketing, média a tisk Marketingový manager33 000 Kč

Řídící pracovníci v oblasti marketingu VEDOUCÍ MARKETINGU. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 33000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jaké činnosti budete mít na starosti?, - Vytváření marketingové strategie společnosti, - Strategické a operativní řízení marketingu, - Přímé řízení menšího kolektivu, - Sestavování a řízení marketingového rozpočtu, - Medializace společnosti, - Průzkumy a analýzy trhů, , Co od vás očekáváme?, - Zkušenosti z oblasti marketingu, - Schopnost vedení a motivace týmu, - Zájem rozvíjet se na pozici, - Výborné komunikační dovednosti, - Kreativní dovednosti pro realizaci vlastních nápadů a projektů, - Vztah k technickém produktu, - Aktivní znalost anglického jazyka, , Co Vám můžeme nabídnout?, - Nabízíme zajímavou práci pro českého výrobce v oblasti zdravotnictví, - Podpoříme Vás v dalším rozvoji a vzdělávání, - Umožníme Vám pružnou pracovní dobu a nabídneme další benefity. Pracoviště: Medin, a.s. - pracoviště nové město na moravě, Vlachovická, č.p. 619, 592 31 Nové Město na Moravě. Informace: Hana Michalová, +420 566 684 355.

539490 - Provozní zámečníci, údržbáři školník/ice MŠ10 300 Kč

Provozní zámečníci, údržbáři školník/ice MŠ Slavkovice. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 10300 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Fyzická zdatnost, bezúhonnost, manuální zručnost, První kontakt emailem nebo telefonicky či osobně 6:30 - 13:00 Po-Pá. Pracoviště: Mateřská škola nové město na moravě,příspěvková organizace - slavkovice, 592 31 Nové Město na Moravě. Informace: Martina Junová, +420 566 598 207.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Z historie bývalého strojírenského učiliště (dnes pracoviště Strojírenská žďárské VOŠ a SPŠ) - výuka v učebně fyziky.
26

Jak jsme žili: Někdejší učiliště Žďasu vychovává studenty už 65 let

Městský úřad ve Žďáře nad Sázavou.

Zaměstnají dalšího referenta

Ledecká je olympijskou legendou. Získala druhé zlato, po lyžích i na snowboardu

/FOTOGALERIE/ Ester Ledecká, 22letá česká reprezentantka, získala na zimních hrách v Pchjongčchangu své druhé zlato. Po šokujícím prvním místu ze super-G pro ni byla zlatá i druhá jihokorejská sobota. V paralelním obřím slalomu snowboardistek s přehledem porazila všechny své soupeřky a zařadila se mezi české olympijské legendy Věru Čáslavskou nebo Emila Zátopka.

Znavený dvouletý dveřník, fet za volantem a soutěž střihačů vína: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 23. února 2018.

Nejlepší programátoři CNC strojů rostou ve Žďáře nad Sázavou

Žďár nad Sázavou – Studenti Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Žďár nad Sázavou Ondřej Vavera a Martin Zástěra vyhráli krajské kolo soutěž Řemeslo Vysočiny 2018 pro obor mechanik seřizovač – programování a obsluha CNC obráběcích strojů.

Ve sborovém zpěvu jde vždy o energii, kterou mu člověk dá

Žďár nad Sázavou – Na letošek připadlo hned několik významných výročí žďárského hudebního života. Většina jich je nějak spojena se Základní uměleckou školou Františka Drdly, která například slaví už 90. výročí vzniku. Žďárskou ZUŠ vede už deset let Dana Foralová.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT