VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sousedská kuchyně je v oblibě, i když není nejzdravější

Vysočina - Když byl v říjnu 1992 přijat tzv. velký kompetenční zákon, který předával oběma republikám většinu zbylých pravomocí federace, společný stát Čechů a Slováků byl v tu chvíli klinicky mrtvý.

27.1.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Jiří Nosek

Na oslavu tohoto zákona, upravujícího zřízení ministerstev a dalších ústředních orgánů státní správy vznikajících nových republik, pozvala slovenská strana všechny poslance tehdejšího Federálního shromáždění na… pravé halušky.

Halušky, samozřejmě. Slovenské národní jídlo jako symbol.

Halušky = Slovensko…

Ne příliš zdravé, ale oblíbené

Jaká je vlastně slovenská kuchyně? A jaká je česká?

Obě kuchyně jsou si velice podobné. Společné mají i to, že podle „moderního" pohledu výživových poradců a expertů nejsou příliš zdravé…

Mezi oběma národy jsou každopádně jídla „od sousedů" většinou v oblibě.

„Upřímně, já to nijak nerozlišuji. Pro mě mezi tím, co je české a co slovenské jídlo, vlastně není žádný rozdíl. Sním nebo si uvařím, na co mám zrovna chuť. Ale jistě, někdy jsou to i halušky, proč ne," směje se Slovenka Veronika, mladá servírka, jež pracuje v jihlavské Radniční restauraci.

Podle Rostislava Fejty z restaurace U gurmána v Bítovčicích na Jihlavsku není v kraji orientace na vyloženě slovenská jídla příliš silná.

„Nejen na Vysočině, ale asi ani v Praze nevím o restauraci, která by se specializovala jen na Slovensko. Já sám mám ale slovenská jídla velmi rád a snažím se je i vařit a získávat nové recepty," říká kuchař, který před návratem na rodnou Vysočinu působil v restauracích v centru hlavního města.

V podniku, který si otevřeli s pražským kolegou u cyklostezky mezi Jihlavou a Třebíčí, pořádají čas od času tématické víkendy, zaměřené na některou z typických národních kuchyní. „Pravidelně máme na jídelníčku třeba záhorské kuře podle receptu mé tety ze Slovenska, ale dobrých slovenských jídel je hodně. Klasikou jsou samozřejmě halušky s bryndzou (brynzou), já mám velmi oblíbenou hustou fazolovou polévku se širokými nudlemi," popsal Fejta.

Slovenské pokrmy, alespoň ty nejpopulárnější, jsou v Česku známé. Ostatně některá jídla a suroviny potřebné k jejich přípravě jsou v obchodech běžně dostupné.

A to samé platí o českých pokrmech na Slovensku.

„Ve slovenských supermarketech je k dostání prakticky to stejné co v českých. Je to stejné zboží za stejnou cenu, když přepočítám koruny na eura a naopak. Já vařím tak nějak česko-slovensky," říká Kamila Žišková.

Na Slovensku už žije přes deset let, ale během roku často přijíždí do Jihlavy, kde se narodila, a tak má možnost porovnávat. „Když jsem s dětmi u matky v Jihlavě, dobře vím, do kterého obchodu zajít třeba pro oštěpek (tradiční slovenský plnotučný uzený pařený sýr pozn. red.), gazdovský sýr nebo kde sehnat výbornou čabajku," vykládá Žišková.

Nejoblíbenější surovinou jsou pro Slováky jednoznačně brambory, které tvoří základ mnoha jídel včetně zmíněných halušek. „Na Slovensku se dělají halušky přece jen trochu jinak a jsou rozhodně chutnější než v Čechách ať už si je dá člověk v restauraci nebo někde na návštěvě," tvrdí Žišková. Typickou slovenskou specialitou jsou brynzové halušky se smaženou slaninou, ale jinak je od západu přes Tatry až na východ bezpočet regionálních receptů, na které přísahají celé generace Slováků. A co „obyčejné" halušky ze sáčku? Brr, tento způsob jejich přípravy je prý pro Slováka milujícího dobré jídlo naprosto nepřijatelný.V Česku je to normální věc…

Slovenská kuchyně je ve srovnání s českou o něco bohatší a pestřejší. I z toho důvodu, že ji historicky poznamenaly v tom nejlepším slova smyslu české, moravské, rakouské a především maďarské vlivy. Z každé kuchyně Slováci převzali to podle nich dobré.

Česká i slovenská kuchyně jsou obecně mastnější a energeticky vydatnější. K přípravě jídel se nezřídka používá vepřové sádlo a olej. Podobu slovenské kuchyně výrazně ovlivnil i způsob života na tamním venkově, kde se na většině území rozvinulo pastevectví. Ovce, to je tedy mléko. A s ním spojené mléčné výrobky.

Mezi slovenskou klasiku patří živánka či živánská pečeně, což je vepřové maso s cibulí, klobásou, slaninou a brambory. To vše je zabalené do aluminiové folie a dušené v horkém popelu. Nejlepší se dělá v kolibách v oblasti Vysokých a Nízkých Tater.

Vyhledávaný je i slovenský guláš, který se od toho českého liší hlavně použitím skopového masa, místo hovězího. Na Slovensku se také k některým jídlům podávají bramborové či kynuté knedlíky. Mezi taková jídla patří omáčky například houbová nebo rajská. Oblíbeným je i smažený vepřový řízek nebo smažený sýr. „Vepřové řízky dělám tak, jak jsem se je naučila v Česku, a celé rodině chutnají. Ale vepřové maso se dělá v obou zemích skoro stejně," konstatuje Kamila Žišková. „Slováci však mají mnohem raději než Češi kyselé zelí, také se tam hodně jí saláty a ryby," dodává jihlavská rodačka.

Mezi drůbeží má ve slovenské kuchyni jasnou převahu kuřecí maso, ovšem velmi oblíbená je také pečená husa. Ta se však nepodává s knedlíky, ale spíše s lokšemi (bramborovými plackami). Na rozdíl od českých zvyklostí není na Slovensku běžné konzumovat jako hlavní chod sladká jídla, jež jsou považována jen za dezert.

A Slováci podobně jako Češi milují pivo. „Pivo tam pijí hodně," pokyvuje hlavou Kamila Žišková.

A slovenská piva se točí i v českých hospodách…

ROMAN STREICHSBIER

Autor: Redakce

27.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Seřizovači 23 000 Kč Seřizovači a obsluha ostatních obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) SEŘIZOVAČ / KA JEDNOÚČELOVÝCH STROJŮ. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Hlavní náplň práce: , •seřizování a obsluha jednoúčelového CNC stroje, •výroba dentálních polotovarů a komponentů, •samokontrola kvality, •spolupráce s technologem, Požadujeme: , •orientace v technické dokumentaci a používání měřidel, •manuální zručnost, •chuť učit se novým věcem, •práce na 3 směny, •vzdělání v oboru není podmínkou, zaučíme vás, práce vhodná i pro ženy, Nabízíme: , › Zaučení v oboru výroby zdravotnických prostředků, › Zázemí prosperující české výrobní firmy, › Možnost osobního růstu, Pokud Vás naše nabídka oslovila, zašlete svůj životopis na pers@medin.cz, popř. nás kontaktujte na tel. č. 566 684 355, při osobní návštěvě si taktéž vemte svůj životopis., www.medin.cz. Pracoviště: Medin a.s., Vlachovická, č.p. 619, 592 31 Nové Město na Moravě. Informace: Magda Svobodová, +420 566 684 355. Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 18 000 Kč Pracovníci ostrahy, strážní Ostraha logistického centra velkoskladu Lidl. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: *Požadujeme:, - příjemné vystupování;dobrý zdravotní stav, , - trestní bezúhonnost; Certifikát strážného zajistíme, - praxe výhodou není však podmínkou., V případě zájmu volejte od 9 do 15 hod. na tel. číslo: 775 872 835, do 14 dnů je možný fyzický kontakt ohledně pohovoru. Garance klientům ÚP: - po předchozí telefonické domluvě osobní setkání se zástupcem zaměstnavatele do 14 dnů od prvního kontaktu v lokalitě nabízeného místa. V případě obsazenosti tel. zašlete sms s žádostí o kontaktování.. Pracoviště: Pharm invest s.r.o. - pracoviště lc stránecká zhoř, 594 42 Měřín. Informace: Iveta Škubalová, +420 775 872 835. Výroba - Výroba Obsluha strojů 15 800 Kč Obsluha zařízení na tepelné zpracování kovů KALIČ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15800 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Požadavky: vyučen, svářečský průkaz základní výhodou, 3 směnný provoz, Popis práce: chemicko-tepelné zpracování kovů, žíhání, cementování, kalení a popouštění v elektrických pecích různých druhů, kalení plamenem, řízení a obsluha automatizovaných procesů tepelného zpracování, Zaměstnanecké výhody: Týden dovolené navíc, závodní stravování, příspěvek na penzijní připojištění a další, První kontakt emailem. Pracoviště: Žďas, a. s., Strojírenská, č.p. 675, 591 01 Žďár nad Sázavou 1. Informace: Jitka Škorpíková, +420 601 131 533. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 14 500 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov stavební dělník. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14500 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: ŘP výhodou, penzijní připojištění, stravenky, první kontakt telefonicky, osobně nebo e-mailem. Pracoviště: Staredo s.r.o. - pracovište nmnm a okolí do 30 km, Maršovská, č.p. 1358, 592 31 Nové Město na Moravě. Informace: Zdeněk Kutra, +420 724 143 323.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na čele Žďárské ligy v malé kopané je tým Sosáci.
19

Výhru už okusily všechny týmy žďárské malé kopané

Úlovek nasbíraný v lesích u Chválkova na Pelhřimovsku. Na fotografii jsou houbaři z Bohdalína.
5

OBRAZEM: Rostou. Houbové žně nezastaví ani chladné počasí

Zabijácká jízda superbu v centru Prahy a bourání mostu v Mostě: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 25. září 2018.

Modrásek potřebuje k životu mravence a jednu jedinou rostlinu

Vysočina - Denní motýl modrásek bahenní žije jen tři až pět dnů, během kterých se musí spářit a naklást vajíčka. Ke svému životu a vývoji bezpodmínečně potřebuje přítomnost rostlin krvavec toten a mravenců žahavých, jejichž larvami se housenka motýla živí.

Vojnův Městec přivítá Zdeňka Trošku

Vojnův Městec - Po loňském úspěchu se rozhodli ve Vojnově Městci opět zopakovat besedu s režisérem a scénáristou Zdeňkem Troškou. Ta se uskuteční ve středu 26. září od 17 hodin ve vojnoměstecké sokolovně.

Letošní bystřické Slavnosti brambor doplní sázení lip

Bystřice nad Pernštejnem – Tradiční, v pořadí již šesté, Slavnosti brambor se o víkendu uskuteční v bystřickém centru Eden. Začnou v sobotu o půl desáté a letos budou ozvláštněny slavnostním vysazením lip u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. K tomu dojde v 10 hodin pod ekopavilonem.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT