Správní soud v Drážďanech totiž odmítl jejich žádost o vydání předběžného opatření, které by navrácení zabránilo.

Verdikt, který má ČTK k dispozici, ukazuje, že Iráčané tvrdě kritizovali podmínky svého pobytu v Česku. Německý soud ale jejich kritiku považuje za neopodstatněnou. Podle českého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) se do Česka vrátí z Německa dvacet z původně dvaceti pěti iráckých křesťanů, u zbylých pěti německé úřady prověřují žádost o sloučení rodiny, Iráčané tvrdí, že mají v Německu příbuzné.

Uprchlíky z Iráku letos do Česka v rámci zvláštního programu přivezl Nadační fond Generace 21. Na začátku dubna se pětadvacet z nich vydalo do Německa, kde požádali o azyl. Žádost ale odmítly německé úřady, které skupinu chtěly vrátit zpět do České republiky. Uprchlíci se bránili žalobou a žádostí o předběžné opatření. Tu však drážďanský soud zamítl, a navrácení Iráčanů tak již nic nebrání.

Kdy budou Iráčané vráceni, zatím není jasné. Saské ministerstvo vnitra, které za navrácení uprchlíků zodpovídá, sdělilo, že musí nejprve dostat podklady o ukončení řízení od německého spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky. Kdy je dostane, se jen těžko odhaduje.

Lhůta pro navrácení Iráčanů podle Chovance končí 23. prosince. Po příjezdu do Česka úřady skupinu umístí do detenčního zařízení, odkud mohou být později vyhoštěni do Iráku. Iráčané ale mohou v tuzemsku opětovně požádat o azyl.

Běženci ve Spolkové republice Německo tvrdě kritizovali podmínky, v jakých podle svých slov museli v České republice žít. Tvrdí, že dostávali špinavou vodu na pití a na záchod je musel doprovázet dozorce. Uvedli rovněž, že úřady jim neustále dávaly najevo, že je v zemi nikdo nechce.

Drážďanský soud ale kritiku odmítl. Konstatuje, že neshledal systematické nedostatky v českém azylovém řízení nebo podmínkách pobytu pro uprchlíky. Soud některá tvrzení Iráčanů považuje za nedůvěryhodná.