Do úterního odpoledne v minulém týdnu narazili řidiči mezi Třebíčí a Kralicemi nad Oslavou jen na zdržení u provizorních semaforů, které v Náměšti zajišťují kyvadlovou dopravu. Jenže při pracích na železnici u Vladislavi se objevila komplikace. Uvolnila se skála, která se mohla zřítit na silnici. „Tu jsme nechali uzavřít z preventivních důvodů, protože nebezpečí skutečně hrozilo. Šlo o havarijní situaci," poznamenal mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Jenže dopravní značení nebylo ideální, a mnoho řidičů ještě ve středu v poledne nevědělo, kudy mají uzavírku objet. „I když jsem o uzavírce věděl, tak mě značky stejně zmátly a zamotal jsem do toho také," přiznal Josef Jelínek z Vladislavi. Ti, kteří se ve středu vydali z Třebíče, se o nenadálé uzavírce poprvé, a to ještě ne přímo, dozvěděli až u křižovatky na Hostákov. Na hlavní silnici tam sice mohli zpozorovat ceduli o tom, že vjíždějí do slepé ulice, jak daleko ale budou moci ještě jet, však nepoznali.

Ti, kteří se neotočili hned na křižovatce na Hostákov, směřovali dál k Vladislavi a až několik desítek metrů před železničním přejezdem je měly zastavit zákazové značky. Někteří je ignorovali a úsek, kde hrozilo nebezpečí pádu kamenů, projížděli. Objet uzavřený úsek přes Hostákov navíc nešlo. Tamní silnici totiž začali podle dřívějších plánů opravovat cestáři. S pracemi mají skončit až v závěru tohoto týdne.

Klidněji nebylo ani na druhé straně uzavírky. Řidiči přijíždějící do Vladislavi od Náměště totiž nemohli do poslední chvíle tušit, že obvyklou cestou se do Třebíče nedostanou. Značky je na uzavírku upozornily opět až těsně před skálou. Ani po otočení si však jistější být nemohli. První šipka, značící objízdnou trasu, totiž stála ve Vladislavi u další křižovatky směrem na Hostákov. Tam se sice dostat dalo, cesta až do Třebíče tudy ale kvůli opravě komunikace také nevedla.

Značení o uzavírce u Vladislavi se od středy již zlepšilo a řidiči už tolik nebloudí. Skála je však stále nestabilní. Zdroj: Deník/Kamil Černý

Na nedokonalé značení nelibě vzpomíná také Dominika Voborná z Třebíče. „Jezdím do Vladislavi na brigádu a v Třebíči jsme si ve středu vůbec nevšimli, že by před Vladislaví měla být uzavírka," řekla. Situace se zlepšila až během středečního odpoledne, kdy už bylo z přeškrtnutých směrovek na Náměšť v Třebíči jasné, že objízdná trasa vede jinudy, konkrétně směrem na Dukovany a poté směrem přes Číměř.

Na místě bylo i o víkendu několik dělníků. Už dříve nasypali na silnici, v místech největšího rizika pádu skály drť, aby se vozovka v případě sesuvu balvanů nepoškodila. Přitom čistí nejen skálu pod kolejemi, ale taky nad nimi. Jde o náročnou práci ve výškách. V permanenci je také projektant oprav, který měl už v sobotu rozhodnout, jak dlouho budou práce trvat a kdy se silnice otevře. Nyní platí, že mezi Třebíčí a Náměští nejezdí po přímé trase vlaky ani silniční vozidla.

Termín otevření nejfrekventovanější silnice na Třebíčsku není jasný. Rozhodnou o něm nejspíš nejbližší dny, kdy dělníci určí rozsah uvolněné skály a podle toho vytvoří rozvrh prací.