Před týdnem byli v domově poprvé. „První canisterapie se v domově konala ve čtvrtek 28. června. Zájem seniorů byl obrovský. Naplnila se celá společenská místnost,“ libovala si dobrovolnice z Fokusu Vysočina Michaela Chábová.

„Šli jsme navštívit babičky a dědečky, kteří se nemohou hýbat, i na pokoje. Jejich radost byla skutečně ohromná,“ neskrývala nadšení Chábová.

Prvního setkání se zúčastnilo kolem padesáti seniorů. „Na skupinové terapii bylo asi čtyřicet klientů. Pak byla ještě individuální, kde jsme vybrali z každého patra dva klienty, a k těm šli pejsci přímo na pokoj. Měli je u sebe na posteli a musím říct, že se jim rozsvítily oči,“ vyzdvihla sociální pracovnice domova Gabriela Páralová.

Na dalších terapiích zůstane terapeutický pes s lidmi delší dobu. „Domluvili jsme se s paní Chábovou, že terapie budeme do budoucna střídat. Jeden týden budou individuální a pak zase skupinová. Chceme, aby byl pejsek u klientů delší dobu a zároveň aby nebyl unavený,“ líčila Páralová.

Ilustrační foto.
Červencové svátky jsou zkouškou pro řidiče. Očekává se více nehod

Pes Lancelot babičkám a dědečkům pomohl především po psychické stránce. „Máme jednu paní imobilní, která má moc ráda zvířata. Na ní bylo vidět, jak na pejska krásně reagovala a celá se rozzářila,“ pochválila první setkání Páralová.

Canisterapie má však i jiné výhody. „Mnohokrát stačí jen kontakt psa s lidmi. Osobně se ale snažím se staršími lidmi také zlepšovat jemnou motoriku. Zapínáme obojek, připínáme vodítko a podobně,“ přiblížila Chábová.

Pejsek chodí i k ležícím seniorům. „U nepohyblivých lidí nechám svoje psy vylézt na postel a lehnout si vedle nich, aby se s nimi mohli pomazlit a užít si teplo toho psa,“ pověděla Chábová.

Pes Michaely Chábové si návštěvu v domově seniorů doslova užíval. „Lancelot je vychovaný tak, aby neměl problém s lidmi, ba naopak, miluje je. A když zjistil, že mají piškoty, začal chodit kolečko sám beze mě,“ zasmála se Chábová.

Program mají nabitý. „Dnes nás čeká další návštěva v domově pro seniory v Sadech. V dalších dnech následuje například chráněné bydlení Jeřabina v Horní Cerekvi,“ zmínila Chábová.

Setkání se konají díky Dobrovolnickému centru Fokusu Vysočina. „8. května jsem s mými psy složila canisterapeutické zkoušky a stala jsem se dobrovolníkem Cantes Vysočina a Dobrovolnického centra Fokusu Vysočina. Díky jejich úžasné práci jsme získali první příležitost začít dělat ostatním radost,“ usmála se Chábová.

Dobrovolnické centrum Fokusu Vysočina ale spolupracuje s pelhřimovským domovem pro seniory i jinak. „Za našimi klienty chodí dobrovolníci a nedávno jsme tu měli i studenty pelhřimovské obchodní akademie. Vzali jsme asi dvacet lidí na vozíčku a vyvezli jsme je na procházku na náměstí,“ zavzpomínala Páralová.

Slavnosti města Kamenice nad Lipou
Jaroslav Kulhavý či Ivan Mládek. Tak vypadaly slavnosti Kamenice