Poznatky z prvních odběrů budou poté, co vzorky projdou laboratořemi, známy ve čtvrtek. Krajská hygienická stanice je bude opět pravidelně zveřejňovat na svých webových stránkách.

Kontrolovat čistotu vody v oněch devatenácti lokalitách budou hygienici za asistence pracovníků Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě, který zajišťuje laboratorní služby na celé Vysočině, stejně jako v minulých letech v pravidelných čtrnáctidenních intervalech.

„Rozpis kontrol máme v pravidelných intervalech po čtrnácti dnech až do konce srpna, tedy na celé období, kdy lokality sledujeme,“ poznamenala Věra Tesařová z pelhřimovského oddělení hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice.

Pokud nebude voda ve sledovaných přírodních nádržích v pořádku, budou kontrolovat hygienici vodu častěji. „Na těch koupacích plochách, v kterých je zaznamenáno překročení limitních hodnot pro vodní květ a průhlednost, je předepsáno sledování po pěti až devíti dnech. Zvýšená četnost platí pro všechny plochy, kde bylo znečištění zaznamenáno,“ popsala postup Martina Fišarová z jihlavského pracoviště hygienické stanice, které na kvalitu vody v přírodních koupacích lokalitách dohlíží.

Nejznámějším znečišťovatelem vody v přírodních lokalitách jsou sinice. Obsahují látky, které způsobují alergie. U lidí, kteří se v rybníku se sinicemi koupají, se mohou objevit vyrážky, zarudlé oči nebo rýma. Sinice mohou navíc produkovat jedovaté látky, které se pak projevují třeba střevními a žaludečními problémy, bolestmi hlavy nebo vážnějšími jaterními problémy.

Ilustrační foto
Radarové měření dálnice se opět posouvá

Ve vodě se mohou nacházet také nebezpečné bakterie i znečištění, které bývá způsobeno odpady nebo má přírodní původ. Hygienici a laboranti se dále zajímají o vodní květ, chlorofyl, mikroskopický obraz a průhlednost vody.

Zkušenost z posledních let říká, že část sledovaných ploch zůstává v dobrém stavu po celou koupací sezonu. Na druhé straně jsou na Vysočině i takové lokality, kde se voda pravidelně a často i rychle kazí a spokojené zdravé koupání nezaručuje. Jedním z takových míst je v posledních letech vodní nádrž Sedlice na Pelhřimovsku.

I proto hned na první odběr vzorků z této nádrže balila na cestu k Sedlici Lenka Štípková z pelhřimovského pracoviště Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě kompletní výbavu. „Na Sedlici budeme hned při prvním odběru vzorků sledovat všechna kritéria, zatímco na dalších místech sledujeme v tomto období pouze znečištění vody,“ poukázala na důvod zvýšeného zájmu o tradičně problematickou lokalitu Štípková.

O několik hodin později se potvrdilo, že ani letos nebude voda v sedlické nádrži ideálním lákadlem ke koupání. „Máme za sebou první kontroly a ty naznačují podobné poznatky jako v minulých letech. Lom v Horní Cerekvi i vodní nádrž Trnávka mají vodu čistou, průhlednou, v sedlické nádrži je už teď voda zakalená, i když sinice tam zatím nejsou. Rozbory budou známy ve čtvrtek,“ popisovala Věra Tesařová.

ZUŠ Band Kamenice nad Lipou v krajském kole soutěžní přehlídky pro jazzové soubory a ostatní orchestry, které se uskutečnilo 6. dubna v Pelhřimově.
Hudebníci z kamenického orchestru ZUŠ Band získali zlato

Loni Sedlice podle odborných analýz vyhovovala s omezením, dílčí nedostatky se tam objevovaly od přelomu června a července. Černý smajlík s kategorickým zákazem koupání, který symbolizuje, že jde o vodu nebezpečnou ke koupání, se u této lokality objevil až na samém sklonku sezony, a sice při posledním měření 25. srpna. Oproti tomu v roce 2015 platil zákaz koupání v sedlické nádrži kvůli masivnímu výskytu sinic po celý srpen.

Přestože za pomoci smajlíků vyhlašují hygienici v nejhůř hodnocených lokalitách zákaz koupání, je na každém jednotlivci, nakolik takový zákaz bude respektovat. „Hygienická stanice nemá na plochách vod ke koupání bez provozovatele žádné zákonné prostředky, jak vymáhat dodržování zákazu koupání,“ připomněla Martina Fišarová.

Podobnou kvalitu vody jako vodní nádrž Sedlice loni měly i všechny tři sledované lokality na Havlíčkobrodsku, tedy Břevnická nádrž u Chotěboře, rekreační rybník Kachlička u Skály i rybník Ředkovec nedaleko Světlé nad Sázavou.

Zcela bezstarostné koupání nenabízel ani Černý rybník u Větrného Jeníkova na Jihlavsku. Střídavou kvalitou vody se chlubila Koněšínská pláž na dalešické přehradě i veřejné koupaliště u rybníka Stejskal areálu veřejného koupaliště v Rouchovanech na Třebíčsku.

Zdeněk Sadecký
Na zámku v Polici otevírají muzeum letců v RAF

Naopak výborné podmínky poskytují dlouhodobě už zmíněné lokality vodní nádrž Trnávka nedaleko Červené Řečice a lom v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku, rybníky Malý Pařezitý a Velký Pařezitý poblíž Telče na Jihlavsku a bez problémů obstál ve své první sezoně biotop Malvíny v Třešti.

Povzbudivý je pohled na kvalitu vody v sedmi sledovaných lokalitách na Žďársku, kde se loni oproti roku 2015 ukazatele někde i výrazně zlepšily. Zatímco v roce 2015 platil po celý srpen pro rybník Sykovec zákaz koupání, loni poskytovalo stejné místo po většinu sezony vodu vhodnou ke koupání.

Výrazně se zlepšilo Velké Dářko, ideální podmínky nabízel Domanínský rybník i biotop Šiklův mlýn, následuje koupaliště v Novém Městě na Moravě. Vcelku dobré podmínky panovaly minulé léto na rybníku Medlov a na Pilské nádrži.

Student Libor Havlík, který se zabývá ruční výrobou motýlků, věnoval originální kousek Karlu Schwarzenbergovi.
Karel Schwarzenberg dostal v Meziříčí ručně ušitého motýlka

Sledované vodní plochy na Vysočině.Zdroj: Tomáš Marek