Tam se konala i odpolední mše. Netradiční to bylo i pro čerstvě pomocného biskupa Brněnské diecéze Pavla Konzbula, který bohoslužbu celebroval.

Při své promluvě vzpomenul pasáž z Vlastivědy moravské z roku 1916, ve které je tehdejší okolí Skryjí, Lipňan a Heřmanic popisováno jako plné ovocných stromů a tamní lidé jako pracovití, pořádní a také uvědomělí. „Dnes okolí působí zcela jinak. Milá atmosféra byla nahrazena betonovým monumentalismem, osázeným kuželkami chladicích věží," líčil Pavel Konzbul.

Své domovy tehdy musela opustit řada starousedlíků. „Někteří prý raději zemřeli, než aby se s ním museli rozloučit. Jiní se s tím po léta srovnávají a další to vzali jako výzvu začít jinde a jinak," řekl biskup.

Odpuštění a vděčnost

Rodáky poté vyzval, aby těm, kvůli kterým museli svá rodiště opustit, odpustili a projevili vděčnost. „Dnešní bohoslužba nemá být oslavou jádra, ale má mít hlubší význam," zdůraznil.

Mše se v areálu dukovanské elektrárny konala vůbec poprvé. Stejně jako setkání rodáků, kteří se ze tří rozbořených vesnic přestěhovali do širokého okolí.

S nápadem uspořádat setkání při příležitosti třiceti let od zániku obcí přišel starosta Rouchovan Vladimír Černý. „Dali jsme pak hlavy dohromady a společně s obcí Dukovany a ČEZem to uskutečnili," podotkl dukovanský starosta Miroslav Křišťál.

Podle něj přijeli na rodácký sraz lidé z Trutnova i ze Žďáru nad Sázavou. „Ti lidé jsou po celé České republice. Oni o sobě ví, třeba Lipňanští se každý rok scházejí u kapličky, která jediná z obce zbyla," podotkl.

U Jaderné elektrárny Dukovany čekal na všechny účastníky bohatý program. Asi nejlákavější byla hudební vystoupení. Na jevišti se vystřídaly dechové kapely Dubňanka s Jiřím Helánem a Boršičanka. Akci zakončila téměř hodinovým vystoupením populární energická slovenská zpěvačka Jana Kirschner.

Rodáky také přijel pozdravit premiér Bohuslav Sobotka.