Šlo o revanš za loňské angažmá šéfů těchto pelhřimovských restaurací ve zmíněném rakouském partnerském městě.

Je pátek večer a na Farmě dochází ke kuriózní situaci: vypadl proud. Personál i vedení obou radnic, které zde má nachystaný speciální stůl, však celou věc bere s nadhledem – aspoň si hosté užijí romantické posezení u svíček.

„Hlavně že funguje pípa," shodují se zástupci Pelhřimova. Kuchař Wolfgang Pillgrab z sanktvalentinského Gasthof zur Linde musí pracovat s plynovým sporákem.

„Jsem syn majitele podniku, takže v kuchyni jsem vyrostl a strávil celý život," směje se. Z českých jídel si nejvíc pochvaluje svíčkovou.

„Mají tu kvalitní vybavení kuchyně a je tu dobrá spolupráce s personálem. Jsem rád, že i já se tu můžu naučit nějaké nové věci," říká Pillgrab, který na Farmě mimo jiné uvařil typické jídlo tamního regionu: kuře plněné s bramborovým pyré, švestkami nebo jablky. S přítelkyní, která zde teď pomáhá roznášet pivo, si po skončení celé akce chtějí v Česku ještě udělat výlet do Telče a Českého Krumlova.

„S výměnou kuchařů to byl dobrý nápad. Když byli pelhřimovští kuchaři v našem městě, tak se to lidem moc líbilo a v restauracích bylo plno," říká starostka Sankt Valentinu Kerstin Suchanová, které se na partnerském městě líbí pelhřimovská věž s náměstím, rekordy a také nedaleký Křemešník.

Ve Slávii je v pátek večer přes dvacet lidí . Z reproduktorů se linou písně Karla Gotta v němčině. Tímto jazykem s šéfkuchařem Karlem Heinzem Plöchlem také plynně hovoří  někteří hosté, kteří mu osobně děkují za dobré jídlo. Ptají se ho třeba i na rakouské pivo, které se tu také podává.

Manželé Marie a Jaromír Vytopilovi z Rynárce si objednali krůtí steak a vepřovou panenku se žampionovou omáčkou. „Bylo to výborné. Jídla mi trochu připomínají oblast, odkud pocházím – moravsko-rakouské příhraničí," říká Jaromír Vytopil.

Většina hostů doporučuje pěnovou vinnou polévku s bramborovou zavářkou a slaninou, která má netradiční žlutou barvu.

Ředitelka hotelu Monika Suchánková ještě hostům po placení stylově nabízí šnaps.

V Měšťanském domě si díky kuchaři Robertu Stollnbergerovi mohli hosté pochutnat například na hovězím plátku s klášterní omáčkou a variací rakouských knedlíků nebo na trhaném salátu s tyrolskou šunkou,ovčím sýrem, krutony, dresinkem a sezamem.

Z dezertů, o které byl zájem všude, zde servírovali císařský závin s jablky a ořechy, přelitý vanilkovým krémem.