ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

„Už jsem na to asi přišel. Je to tím, že chlemtáme Poutníka. To bude určitě tajný superlék,“ přemítal nad odolností Pelhřimovska Jaroslav Kubát. A dávkování této medicíny? „Alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství,“ dodal s úsměvem.

Přerušená stavba mostu přes D1 na 88 km u Humpolce.
OBRAZEM: Ochromená tepna republiky D1. Skoro bez aut, práce se obnovují pomalu

Nejen pivo je ale na Pelhřimovsku zázračné. „To bude spíše křemešnickou vodou. Jsme všichni mírně radioaktivní,“ přidala se Alena Vytisková z Pelhřimova.

Zázračná studánka

Na Křemešníku je totiž Zázračná studánka (někteří jí říkají Zlatá studánka, pozn. red.), ze které vytéká mírně radioaktivní voda s příměsí stříbra. Pramen se objevuje vždy v období okolo Vánoc a vysychá v době květnové křemešnické pouti.

Rohlíky.
Je na tomto rohlíku koronavirus nebo ne? Tak testují pečivo na Vysočině

Ke studánce se váže i řada pověstí a mýtů. Jedním z nich je její léčebná síla. „Jako úplně první se zde měl uzdravit jakýsi slepý mrzák z Pelhřimova, kterému se ve snu zdálo, že se sem má vydat, napít se a že se uzdraví. Skutečně se to stalo a on začal zase vidět. Jako poděkování tam pak nechal postavit první kapličku,“ prozradil Pavel Koubek ze sdružení Zelené srdce.

Voda léčila i vojáky

Voda léčila také rány vojáků a pomáhala i během epidemie cholery v roce 1837. Má to však jeden háček. „Není to jen tak, že by člověk přišel, napil se a řekl: vodo, uzdrav mě. Musí o to poprosit a skutečně si to zasloužit,“ podotkl Koubek.

Rohlíky.
Unikátní foto: Je na rohlíku koronavirus nebo ne? Tak testují pečivo na Vysočině

Zajímavostí je, že právě i zmíněný pelhřimovský pivovar využívá pramenitou vodu z Křemešníku. „Ano, je to pravda. Vodu na výrobu piva skutečně bereme z tohoto místa. Doufám ale, že lidé teď nezačnou pít Poutníka ve velkém a pak nás neobviní, že se i přesto nakazili,“ zasmál se vedoucí pivovaru Vladimír Veselý.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník