„Půjde o celodenní návštěvu," informoval Petr Macinka z Institutu Václava Klause. „Po přivítání před budovou Nové radnice se Václav Klaus přesune krátce před půl devátou do Základní školy V Sadech, kde se setká nejen s pedagogickým sborem, ale také s nastupujícími prvňáky, kterým popřeje u příležitosti zahájení nového školního roku," přiblížil Macinka.

Exprezidentova návštěva bude pokračovat exkurzí ve společnosti Pleas, společným obědem s vedením města v Radniční restauraci, kterou provozuje místní Obchodní akademie a Hotelová škola, a zakončí ji prohlídka Muzea Vysočiny. Připomeňme, že naposledy Klaus oficiálně navštívil Havlíčkův Brod v roce 2006.

Na slavnostní zahájení školního roku se ale mohou těšit i žáci, rodiče a učitelé Základní školy a Praktické školy U Trojice v Havlíčkově Brodě.

„Ráno se všichni sejdeme v atriu školy. Přivítáme mezi sebou nové žáky, jim a jejich rodičům představíme učitele, kteří se jim budou po celý nadcházející školní rok věnovat, a následně se žáci rozejdou do svých tříd. Tam se svými učiteli pobudou asi hodinku a půjdou domů. V pátek na ně čekají první čtyři hodiny a v pondělí už začne klasická výuka přesně podle rozvrhu hodin," upřesnila ředitelka školy Klára Sojková.

Škola, která se věnuje i výchově a vzdělávání hendikepovaných žáků, a jejímž zřizovatelem je Kraj Vysočina, otevře třídy všech postupných ročníků. „Jsme rádi, že mezi sebou přivítáme i tři nové učitele, kteří se jistě stanou posilami našeho šestadvacetičlenného pedagogického kolektivu," podotkla Sojková.

Do školy bude chodit rovná stovka žáků, a to nejen z Havlíčkova Brodu, ale také z Přibyslavska a Humpolecka.