Jihlavští zastupitelé na svém posledním červnovém zasedání odsouhlasili třísettisícový dar pro rodinu zemřelého jihlavského úředníka jako podporu v těžké životní situaci.

Tento podle slov jihlavských zastupitelů dobrý a společensky aktivní úředník náhle zemřel v polovině února. I přesto, že třísettisícový dar jihlavští zastupitelé odsouhlasili, ne úplně se líbil zastupiteli Miroslavu Tomancovi (Forum Jihlava).

„Já bych jako zaměstnavatel takový dar nedal, protože na to nemám. Kdyby se takový zaměstnavatel našel, tak bych ho velice respektoval, ale tady je zaměstnavatelem město, to zname- ná my všichni. Myslíme si, že ani zastupitelstvo nemá mandát rozhodnout o takové velké částce," vyjádřil se Miroslav Tomanec.

Proto se rozhodl vyhlásit veřejnou sbírku, která podle něj alespoň částečně vykompenzuje nespravedlnost, že jde o veřejné peníze. „Sbírku už podpořilo osmnáct zastupitelů, což je nadpoloviční většina. Šlo o nesystémový a netradiční krok, který zakládá určitou formu sociální nespravedlnosti. Zároveň ale cítíme s vdovou, protože to je žádnými penězi nenahraditelná věc, když přijde takový mladý člověk o život. Takže jsme to podpořili," dodal Tomanec.

Sbírka začne 1. srpna a trvat bude do konce roku. Z vybrané částky bude tři sta tisíc korun odevzdáno do městského rozpočtu jako kompenzace poskytnutého daru, vše nad tuto částku pak bude poskytnuto nejbližším pozůstalým jako další pomoc. „Sbírka je registrovaná na krajském úřadě, má zřízený transparentní účet," informoval Tomanec.

Jenomže ne všichni zastupitelé o této sbírce vědí. Například náměstek jihlavského primátora pro úsek rozvoje města Vratislav Výborný (ČSSD) se o sbírce dozvěděl včera odpoledne od redaktorky Deníku.

„To slyším poprvé, slyšel jsem jen to, že pan Tomanec vyhlašuje sbírku na odkoupení Prioru, takže je v této činnosti nejspíš aktivní. Nedostal jsem žádnou informaci, žádný e-mail, nic o tom nevím. Jestli říká, že většina zastupitelů souhla-sí, tak je to jeho soukromá iniciativa," vyjádřil se Výborný s tím, že za darem stojí. „Hlasoval jsem pro, samozřejmě je to vždycky jiné, když se vás osud dané rodiny bezprostředně dot-kne, je to něco jiného, když je to anonymní, přiznávám, že toto bylo emotivní," dodal Výborný.

Transparentní účet sbírky má číslo 399111/5500, přispět může kdokoliv.