Z kohoutků jim totiž začala téct zakalená voda, a než se udělají patřičné hygienické testy, doporučují hygienici i vedení města, aby obyvatelé vodu z vodovodu nepili.

„Pravděpodobně se něco utrhlo v potrubí. Od pátku totiž teče z kohoutků špinavá voda, kterou samozřejmě nikomu nedoporučujeme pít. V pondělí nám tedy dávali vědět z hygieny, že by to mělo být v pořádku, ale musíme počkat ještě do středy, než se udělají další rozbory vody na chutě a pachy," vyjádřila se starostka Brtnice Miroslava Švaříčková.

Vodu, která obyvatelům teče z kohoutků, mohou běžně využívat jako užitkovou. Pro pitnou pak vedení města doporučuje chodit k cisternám, které jsou umístěny ve Školní ulici na parkovišti u trafiky, na náměstí Svobody před radnicí a v Horním Městě před klášterem. „Cisterny tu budou určitě až do středy, dokud se nezjistí více," řekla Švaříčková. Sama však dodala, že vodu z vodovodu pila, a že jí nic nebylo.

Cisterny loňské léto stáli například i ve Zhoři, kde byl kvůli suchu nedostatek vody ve stávajícím vodojemu. Obec se proto připojila na jiný vrt. Musela ale počkat, než se udělají rozbory vody, proto se voda využívala pouze jako užitková a pro pitnou lidé chodili na náves.

Problém s vodou řeší nyní například i Vílanec a Loučky, které se kvůli suchu potýkají s nedostatkem pitné vody. Obec proto zakázala, aby obyvatelé zalévali zahrady a napouštěli bazény vodou z vodovodního řadu. „Je to preventivní opatření. Voda zatím je, ale už nepřetéká jako normálně. Je třeba, aby si lidé uvědomili, že situace může být vážná, a pokud nezačnou šetřit, tak budeme muset pitnou vodu navážet v cisternách," vysvětlila starostka Vílance Lenka Maršánová.

Loňské parné léto se i další obce na Jihlavsku potýkaly s nedostatkem vody, žádná ji ale nemusela dovážet. Situaci vyřešil apel na šetření s vodou. Hůře už na tom bylo Havlíčkobrodsko. Tam cisterny s pitnou vodou stály v pěti obcích.

IVANA HOLZBAUEROVÁ