Z technicko-ekonomické studie, kterou Povodí Moravy (PM) dostalo letos v červenci a zveřejnilo v těchto dnech, vyplývá jednoznačný závěr: „Stavba vykazuje vysokou užitkovost a vodohospodářskou bezpečnost za přijatelných investičních nákladů. Je proto nezbytné, aby byla lokalita nadále územně hájena pro možnou výstavbu vodního díla."

To se nelíbí lidem, kteří proti případné výstavbě přehrady v údolí řeky Oslavy bojují a přejí si vyřazení lokality z generelu. „Je to rozsáhlý a velmi důkladně zpracovaný materiál ve velmi obecné rovině, přesto s velmi jasně postaveným závěrem. Navíc s výzvou k upřednostnění velmi hypotetického veřejného zájmu, který není specifikován," popsal předseda petičního výboru Zachraňme údolí Oslavy Vít Aldorf.

Studie navíc jako efektivní vybrala variantu, která přesahuje stávající vymezení v generelu lokalit. Místo vyřazení z dokumentu by tak naopak mohlo dojít k rozšíření území. Celkový uvažovaný zábor by se v případě realizace vodního díla pohyboval kolem 442,97 hektaru. „Z hlediska dotčené zástavby by v ploše maximální zátopy bylo dotčeno 249 objektů. Konkrétně se jedná o 242 objektů pro rekreaci, šest objektů k bydlení a jeden objekt služeb," informoval mluvčí PM Petr Chmelař. A studie upozorňuje také na střet se zájmy ochrany přírody.

Voda pro Brno

Mezi důvody obhajujícími případnou stavbu přehrady je nově také zásobování Brněnska. „Aktuální situace z hlediska potřeby pitné vody je sice příznivá, ale při vyřazení jednoho ze zdrojů by se vodárenská nádrž Vír dostala na hranici možností již za běžné hydrologické situace," sdělil Chmelař.

S tím však nesouhlasí odpůrci přehrady, kteří upozorňují i na to, že se tento důvod ve zprávě objevil nad rámec jejího zadání. „Navíc absolutně chybí zhodnocení dnes téměř nefungujícího vírského vodovodu, který byl stavěn za účelem zásobování Brna, i dalších zásob vody pod Brnem," podivuje se Vít Aldorf.

Zklamaný je předseda petičního výboru a starosta Oslavan také z prezentace samotné studie bez vysvětlení. Studii má mít Povodí Moravy k dispozici od července. Až do dnešního dne však nebylo schopno uspořádat jediné setkání se zástupci samospráv. To se mělo konat původně v polovině října, jenže na narychlo svolanou schůzku v řádu dnů nebyla většina starostů schopná dorazit.

Další pokus se zatím nekonal. Povodí Moravy studii rozeslalo mailem a vystavilo na webových stránkách. „Nepokládám způsob jejího zveřejnění za úplně šťastný. Přeci jenom je to velmi zásadní dokument, na který se velmi dlouho čekalo. Tiskový mluvčí mi řekl, že schůzka bude, pokud bude ze strany samospráv zájem. Zase se to ponechalo do vzduchoprázdna," mrzí Aldorfa.

Zhotovení studie neznamená, že se zítra začne se stavbou přehrady. Ještě před tím by bylo potřeba udělat celou řadu věcí, mezi nimiž je rozhodnutí vlády, majetkové vypořádání, ale i proces EIA a územní řízení, do kterých mohou vstupovat obce i veřejnost.

Studie ve svém závěru ukazuje patnáct těchto kroků i teoretický časový harmonogram počínající vyhotovením studie v letošním roce a konče uvedením do trvalého provozu za 17 let.

Mezi prvními kroky je navíc celá další řada podrobných studií. „Celé to zavání dalším rozpracováváním dalších analýz a posudků, které budou stát další peníze," dodal Aldorf.

Studie by měla být jedním z předmětů schůzky v petičním výboru Poslanecké sněmovny, kterou vyvolalo pětadvacet tisíc podpisů pod peticí Zachraňme údolí Oslavy. Uskutečnit se má v lednu příštího roku.