"Jasnější obrysy o podobě koalice by mohly být známy ve středu, kdy bude jednat krajské předsednictvo ČSSD," řekl Krčál.

Vítězem krajských voleb v Kraji Vysočina se stala ČSSD před ANO a KDU-ČSL. Z celkových 45 mandátů v krajském zastupitelstvu jich sociální demokraté získali 11, o šest méně než v minulých volbách. Hnutí ANO má devět křesel a lidovci budou mít stejně jako po volbách v roce 2012 sedm zastupitelů. V novém krajském zastupitelstvu bude také šest zástupců KSČM. Pět křesel má ODS, koalice Starostové pro Vysočinu čtyři a koalice SPD a SPO tři.

Letošní krajské volby na Vysočině ukázaly podle jihlavského sociologa Daniela Hanzla ztrátou hlasů a mandátů ČSSD a KSČM ústup levice, zároveň ale nepotvrdily úspěch pravice. "TOP 09 se například vůbec nedostala do zastupitelstva. Vsadila pouze na obecně známé osobnosti a spolupráci se zelenými, a to u voličů absolutně nezafungovalo," řekl Hanz.

Největší úspěch podle Hanzla zaznamenalo hnutí ANO, které ubralo hlasy všem ostatním. "Ukazuje se, že úspěch mají subjekty, které netvoří jasnou pravou nebo levou politiku, ale pomocí obecných nepolitických hesel se dostávají k občanům," tvrdí Hanzl. Tři mandáty pro koalici SPD a SPO podle něj dokumentují, že populismus funguje.

Podle Hanzla není vzhledem k jasnému vyjádření KDU-ČSL o nemožnosti spolupráce s KSČM pravděpodobný vznik široké koalice se zastoupením všech úspěšných stran. "Nejvíc se nabízí koalice kopírující vládní seskupení ČSSD, ANO a KDU-ČSL, která zároveň odpovídá volebnímu výsledku v kraji," řekl Hanzl.

Existují i další možnosti, které však podle Hanzla nejsou příliš pravděpodobné. Pokud by například ANO, KDU-ČSL a ODS přizvaly Starosty pro Vysočinu, měly by 25 mandátů a mohly by levici zcela vyblokovat. Problém je podle Hanzla v tom, že zastupitelé zvolení za ANO jsou prozatím pro ostatní těžko politicky definovatelní. "To je to nebezpečí té nepolitické politiky," říká Hanzel.