Výsledky jsou jasné. Co na to říct?
Já pořád možná trochu naivně doufám, že výsledky jsou nejasné. Je to prostě jeden jediný hlas, který nás vrhá na tu špatnou stranu a bere nám dva mandáty. Vzhledem k tomu, že je 1 875 hlasů neplatných, nabízí se otázka, jestli tam není jeden pro nás. Někde mohly zůstat dva slepené lístky nebo zafungovat lidský faktor v náš neprospěch. TO je automatická obrana, co napadne každého.

Co se dá nyní dělat?
Musíme se o tom poradit. Já v takové situaci nikdy nebyl. Nikdy by mě nenapadlo, že budeme rozporovat výsledky voleb, teď se to ale bohužel nabízí. Ve volbách není videorozhodčí, takže nějaké posouzení toho, jestli jeden hlas někde není, nemáme. Je to opravdu strašně kruté.

Místostarosta Havlíčkova Brodu a šestka na kandidátce koalice Pro TOP Vysočinu si sype popel na hlavu
Místostarosta Brodu odmítl odvézt důchodkyni k volbám. Mrzí mě to, spílá si

S trochou nadsázky by se dalo říct, co byste teď dali za 4,96 procent…
Spíš za 5,00 (úsměv) Za ten jeden hlas bychom opravdu dali hodně, jen nevíme, kde je.

Vidíte šanci, že ho najdete?
Vidím. Opakovaně jsem byl ve volebních komisích, tak vím, jak lidský faktor funguje. Chyba mohla někde nastat. Nabízí se jako první varianta zkusit to přepočítat.

Zkusíte napadnout volby?
Musíme se poradit, nechci dělat ukvapené závěry. Kdyby to bylo padesát, sto hlasů, budeme si vyčítat, že jsme mohli být aktivnější, ale když je to jeden…

V tuto chvíli jste poražení, ale se ctí.
Poděkoval jsem dalším kandidátům. Prohráli jsme po velkém boji. Vedli jsme ho čestně, zodpovědně a chtěl jsem říct úspěšně, ale teď bohužel to vypadá, že jsme ho vedli neúspěšně. Doufám, že to tím neskončí. Ten jeden hlas se snad někde najde, ale to nezávisí úplně na nás.

Ať to skončí jakkoliv, za čtyři roky do toho půjdete znovu?
To teď nedokážu říct, zklamání je ukrutné a teď nevím, jestli jsem tohle schopen absolvovat znovu.

Online reportáž