Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Panák na zábavě je někdy za trest, říká majitel pálenice

Stonařov – Ovocná pálenka ze stonařovské Pálenice U Jiřího se neztratí ani ve velké konkurenci výrobců z jižní Moravy.

9.10.2013
SDÍLEJ:

Stonařovská pálenice se neztratí ani ve velké konkurenci. Úspěchy ze soutěží však majitel Jiří Smejkal (na snímku), bere jen jako třešinku na dortu své práce.Foto: Deník/ Zuzana Musilová

Naposledy se to potvrdilo na soutěži o nejlepší ovocný destilát Flora košt, kde stonařovská pálenice získala Cenu Unie destilatérů České republiky za nejlepší kolekci přihlášených vzorků a vyhrála kategorii Nejlepší třešňovice. Boduje však i v dalších soutěžích. Jak říká majitel pálenice Jiří Smejkal, ceny ze soutěží jsou jen takovou třešinkou na jeho práci. „Úspěchy, které sklízíme na velkých soutěžích, jako je Flora košt nebo Mostkovické kaléšek, nás samozřejmě těší. Účastníme se ale kvůli tomu, abychom si s ostatními porovnali kvalitu a úroveň našich výrobků. A jak je vidět, není to tak špatné. Někdy porazíme i pálenice z jižní Moravy, kde roste mnohem kvalitnější ovoce," řekl Smejkal.

Pálení kořalky se Smejkal věnuje asi patnáct let, předtím provozoval lihovar. K výrobě pálenky se dostal díky vážnému úrazu ruky. „V lihovaru už jsem pracovat nemohl, zvažoval jsem, co tedy budu dělat. Zůstal jsem takříkajíc v oboru, zřídit si pálenici bylo logické vyústění," doplnil majitel pálenice ve Stonařově.

A jaký je recept na kvalitní pálenku? Základ je podle Smejkala v poctivém přístupu. I od zákazníků už přijímají jen dobré kvasy, se špatnými je posílají pryč. „V době, kdy jsme začínali, jsme si nechali udělat laboratorní rozbory a zkoušky. Takže víme, jak se má při výrobě pálenky správně postupovat, aby výsledek stál za to. Pak samozřejmě důležitou roli hraje dlouholetá praxe a zkušenosti," vysvětlil Smejkal a dodal, že práce v pálenici je dobrá cesta, jak se odnaučit pít tvrdý alkohol. „Neustále tu ochutnáváme kvasy i výsledné produkty. Někdy už to pijeme téměř s odporem. Když mě někdo na zábavě pozve na panáka, je to skoro za trest," usmál se Smejkal.

O zákazníky stonařovská pálenice nouzi nemá. Po loňské metanolové aféře spousta lidí přestala věřit kupovanému alkoholu a tvrdý alkohol si raději nechá z vlastního ovoce vyrobit v pálenici. „Pak také samozřejmě záleží na tom, kolik ovoce se daný rok urodí. Třeba letos lidé už v létě vozili hodně meruněk a třešní, je i dostatek jablek, hrušek a švestek," uzavřel Smejkal. Nejhorším rokem v historii stonařovské pálenice byl rok 2010/2011. Naopak rekordní množství ovocného kvasu přijali ve Stonařově v roce 2006/2007, kdy narostlo hodně jablek i švestek.

ZUZANA MUSILOVÁ

Autor: Redakce

9.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Bratři Ebenové.

Na žďárském pódiu se potkají bratři Ebenové a Robert Křesťan & Druhá tráva

Ilustrační foto.

Do obecního úřadu vnikl zloděj

Úsekové měření u Meziříčí přešlo do ostrého provozu

Velké Meziříčí – Ze zkušebního do ostrého provozu již přešlo úsekové měření na dálnici D1 mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou. Kvůli rekonstrukci komunikace je tam rychlost snížena na osmdesát kilometrů v hodině, mnozí řidiči však toto omezení mezi 146. a 153. kilometrem nerespektují.

Krajská derby ve florbalové Národní lize bodový zisk nepřinesla

Bystřice nad Pernštejnem, Havlíčkův Brod – Utkání 5. kola Národní ligy – skupiny Východ proti tradičním rivalům florbalistům Bystřice i Žďáru příliš nevyšla.

Musilův memoriál ovládli závodníci z Nového Města

Studnice – Za krásného slunečného počasí se o uplynulém víkendu konal u turistické chaty ve Studnicích, nedaleko Nového Města na Moravě, v pořadí již sedmý ročník Memoriálu Cyrila Musila. V tomto roce byl navíc také mistrovstvím České republiky v přespolním běhu veteránských kategorií.

Školáci si na chvíli vyzkoušeli, jak se cítí nevidomí

Žďár nad Sázavou – Se životem především nevidomých lidí, ale i dalších osob s nějakým zdravotním handicapem, se měli možnost naučným a zároveň i hravým způsobem seznámit žáci Základní školy Švermova v rámci programu Hele lidi. Ten připravuje Aliterra, zapsaný ústav z Tasova na Velkomeziříčsku (dříve Slepíši).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení