„Výstava vznikla ve spolupráci s 1. Niederösterreichisches Krippenmuseum Vösendorf. Představuje téměř tři desítky betlémů rakouské provenience,“ sdělil kurátor výstavy Tomáš Hartman. K vidění jsou betlémy s vyřezávanými figurkami, betlémy skříňkové, většina rakouských betlémů je typická zobrazením krajiny a místních staveb.

Třebíčské muzeum doplnilo výstavu o klasický třebíčský betlém ze svých sbírek. Jeho autorem je Eduard Klaus. Figurky vznikaly právě při jeho pobytu v Dolním Rakousku, odtud je koncem devatenáctého století posílal zpátky do Třebíče.

Klausův betlém je typickou ukázkou klasického třebíčského betlému. Zatímco všude jinde betlémáři vytvářeli trojrozměrné figurky, drželi se třebíčští tvůrci lepenky. Tradici papírových betlémů v Třebíči založil muž příhodného jména - Pavel Papírník. Podle ústní tradice si za napoleonských válek z Itálie dovezl dvě papírové betlémové figurky. Ty se staly podnětem ke vzniku prvního malovaného betlému, který vytvořil spolu s malířem samoukem Václavem Hartmannem. Betlém vznikl kolem roku 1800.

Takto vypadá již dokončený úsek silnice za Brtnicí.
Silnice z Brtnice je už průjezdná. Na jaře dodělají chodníky

Třebíčské betlémy jsou unikátní i svými rozměry. Jde o několikametrové instalace, ve kterých se mísí scenérie z Vysočiny s exotickými stavbami a rostlinstvem. Každý rok se betlémy stavěly znovu. „Podle svědectví z počátku minulého století býval malý betlém skoro ve všech třebíčských oknech. Velkých se stavělo asi 60, obsahovaly až tisícovkou figurek,“ uvádí znalec místní betlémářské historie Antonín Žamberský.

Tradiční Vánoční výstava betlémů je jedna ze čtyř výstav, na které se Muzeum Vysočiny Třebíč podílí. V italském Římě vystavuje betlém Josefa Macholána (1932–2007). Třebíčská tvorba je zastoupena na výstavě v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí. A putovní soubor betlémů ze sbírky třebíčského muzea je na oplátku vystaven v sousedním Rakousku, ve zmíněném 1. Niederösterreichisches Krippenmuseum v dolnorakouském Vösendorfu na jižním předměstí Vídně.

Vánoční výstava betlémů v konírně třebíčského zámku potrvá do 14. ledna. Přístupná je od úterý do neděle v časech 9 až 12 hodin a 13 až 17 hodin.

Z výstavy Petra Bendy v Galerii Stará radnice ve Žďáru nad Sázavou.
OBRAZEM: Vyvzdorovaný čas výtvarníka Petra Bendy