„Měli jsme tam kousek úhoru a dva malé sklípky. Teď to vypadá, že to všechno využijeme na vytvoření obecního vinohradu," řekl kojetický starosta Roman Vala (nezávislý).

S nápadem přišli dva místní vinaři, Lubomír Lampíř a David Kostelecký. Ti také budou o novou vinici pečovat. Slavnostní výsadba se uskuteční 19. dubna odpoledne. „Už máme zajištěnou hudbu, tradiční housle a basu. Tak jak to k oslavě vína patří," podotkl Roman Vala.

O konkurenci mezi kojetickými vinaři prý nemůže být ani řeč. Obec bude vlastnit tři sta révových hlav a Lubomír Lampíř jich má v sádeckém vinohradu třicet tisíc. „Naopak na obecní vinici budu pyšný, místo, kde vznikne, má totiž neuvěřitelný genius loci," poznamenal Lubomír Lampíř. Ten své Vinařství Sádek založil před třiceti lety v místech původních panských vinic z 18. století.

Zámek v Jaroměřích.
Památky na Vysočině otevřou své brány 1. dubna

Obecní vinice s révovou odrůdou Solaris, které se pod hradem Sádek již daří, by měla začít plodit do tří let. Časem by podle zkušeného sádeckého vinohradníka mohla produkovat hrozny na výrobu až několika stovek lahví vína ročně. Obec je využije k prezentaci a také je hodlá archivovat.

Kvůli tomu změnila své původní plány. Malý sklep na obecním pozemku si totiž chtěl pronajmout jeden místní obyvatel. „Nakonec jsme se rozhodli si oba sklepy ponechat. Představa je zatím taková, že jeden sklípek využijeme pro archivaci vína a druhý pro uskladnění nářadí a náčiní," popsal Roman Vala.

Ani jeden sklep nedosahuje výměry deset metrů čtverečních a oba jsou v neutěšeném stavu. V nejbližší době je čekají pouze kosmetické úpravy, jako třeba výměna dveří. „Až později rozhodneme, co s nimi dál. Nejméně jeden ale zřejmě do opravdu reprezentativní podoby opravíme," řekl kojetický starosta.

Vladimír Mišík
Zámostí nabídne Vladimíra Mišíka, Jiřího Schmitzera nebo kapelu Zrní

Náklady na pořízení sazenic se podle starosty budou pohybovat kolem patnácti tisíc korun. V Kojeticích je vysadí krátce po Velikonocích, což je podle Lubomíra Lampíře ideální termín.

„Podmínky pro výsadbu budou po letošní poměrně vlhké zimě jistě dobré, zálivka bude ale samozřejmě nutná," dodal.

Vinice pod hradem Sádek jsou nejsevernější tratí Znojemské vinařské podoblasti. Podle odborníků odtud přesto pocházejí vína kvalitní a zároveň ojedinělá. „Sádek je zajímavá lokalita. Vyskytují se tady rostliny, které v podobných nadmořských výškách příliš nenajdete. I proto se tady tolik daří vínu," poukázal botanik Pavel Valíček z Martínkova.

Přede dvěma roky si vedení Kojetic nechalo vytvořit obecní znak a vlajku. Na obou symbolech je vinný hrozen, který právě na tradici místního pěstování vína odkazuje.