„Červnový počet uchazečů o zaměstnání, s číslem 11 966, se tak dostal na historické minimum,“ zdůraznil analytik jihlavského úřadu práce Pavel Literák. Podíl lidí bez zaměstnání se v Kraji Vysočina liší podle jednotlivých okresů. Na Žďársku, Havlíčkobrodsku a Třebíčsku nezaměstnanost klesla. Naopak na Jihlavsku a Pelhřimovsku se od května nezměnila.

Situaci na trhu práce ovlivňuje dobrý stav české ekonomiky a jarní sezónní práce. V červnu se oproti květnu počet nezaměstnaných lidí snížil o 239 osob.

David Šimek
Pes začal štěkat. A před domem ležel igelitový pytel s mrtvou slepicí

„Podíl lidí bez práce ale přes tento mírný pokles zůstal na květnových třech a půl procentech,“ informoval Literák. Volných pracovních míst v kraji je téměř sedm tisícovek, na jednu pozici tak připadnou ani ne dva evidovaní uchazeči. Šance najít si zaměstnání se tak oproti přechozím letům podstatně zvýšila.

Majitelé podniků v regionu měli největší zájem o řidiče, montážní dělníky a o většinu strojírenských oborů. Dále také přetrvávala poptávka po pracovnících z oboru gastronomie. Kuchaři, číšníci a servírky byli podle Literáka enormně žádaní. Firmy pořádaly ve velké míře výběrová řízení také na prodavače nebo zdravotnický personál. Volná místa jsou i v odvětví zemědělství, lesnictví a sezónních služeb.

S počínajícími letními prázdninami úřady práce zaznamenávají také nabídky na brigády. „Řada zaměstnavatelů hledá brigádníky převážně pomocí internetové inzerce nebo vlastních zaměstnanců, proto se tyto výzvy na úřadech objevují méně,“ objasnil Literák.

Stav je ve všech vysočinských okresech rozdílný. Například na Havlíčkobrodsku pracovní úřad nabízí přibližně třiačtyřicet pracovních míst pro brigádníky. Volné pozice jsou v odvětvích údržby zeleně, skladníků, prodavačů či kuchařů. „Na Jihlavsku má úřad v evidenci zhruba dvacet pracovních míst, například na noční třídění poštovních zásilek, prodavače, pomocnou sílu v kuchyni a pomocné dělnické pozice,“ vyjmenoval Literák.

Dederova kola
V Třešti pokřtí šlapadlo, na které se složili lidé

Na Žďársku se mohou brigádníci ucházet o místo převážně v gastronomii či stánkovém prodeji. V pelhřimovském okrese je poptávka především na montážní dělníky, zřídka o servírky nebo číšníky.

Počet lidí bez práce na Vysočině od letošního února rychle klesal. I nadále se drží pod republikovým průměrem, který v červnu činil čtyři procenta. V tomto měsíci bylo v Česku nejméně nezaměstnaných za posledních devatenáct let.