Přestože se ale již tradiční závody konaly opět v Bohdalíně, místních, kteří usedli na břeh zmíněného rybníka, moc nebylo. „Je pravda, že bohdalínských rybářů se pravidelně zúčastňuje málo. Letos navíc chyběl Filip Švec, náš matador, který před dvěma roky skončil na druhém místě,“ přemítal hlavní pořadatel akce Matěj Staněk z tamního sboru dobrovolných hasičů.

Někteří rybáři přijeli do Bohdalína dokonce až z Benešova či Vodňan. „Na závody sem jinak jezdí lidé z okolí, a to ze Žirovnice, Počátek nebo z Tábora,“ řekl Matěj Staněk.

Mezi rybáři se navíc objevila i jedna rybářka, která však do Bohdalína nepřijela v sobotu poprvé. „Dneska se mi moc nedaří, mám pouze jednoho kapříka. Vždycky se mi tady ale líbí, je tu pěkný rybník. Řekla bych, že letos jsem tu na závodech už počtvrté. Měla jsem ale štěstí, protože už bylo obsazeno, a pak mi pan šéf ještě zavolal, že se uvolnilo místo a že můžu přijet,“ řekla s úsměvem Jitka Zrnová z Benešova u Prahy.

Západní obchvat Pelhřimova.
Termín zahájení stavby západního obchvatu Pelhřimova zatím není stoprocentní

Prozradila také, že rybaření je její celoživotní vášní. „Na závody jsem začala jezdil s přítelem, pak mě přítel opustil, tak jezdím sama. Tomuto sportu se ale věnuji už od dětství, kdy jsem jako malá chodila se svými bratry na ryby,“ pověděla Zrnová.

O letošní bohdalínské rybářské závody byl nadprůměrně velký zájem. „Takový zájem jsme tu za těch pět let ještě neměli. Dokonce jsem musel i hodně lidí odmítat,“ prozradil Staněk.
Kolem Hůrkova rybníka se tak letos s prutem v ruce rozprostřelo zhruba šedesát závodníků. „Letos jsme kapacitu trochu navýšili. Vysekali jsme zadní část rybníka a odstranili popadané stromy, které tu ležely po vichřici. Tím nám tu pro rybáře vznikla nová místa. Minulý rok tu bylo kolem padesáti rybářů,“ sdělil hlavní pořadatel závodů s tím, že kapacita rybníka pro příští rok nejspíš dosáhne až 70 míst.

Letošní závody ovládl Miloslav Žák, na druhém místě skončil Pavel Moravec a třetí příčku obsadil Lukáš Dejmek.

Tentokrát měli rybáři za úkol ulovit co největší kapry. Za každý naměřený centimetr tohoto druhu ryby totiž získali jeden bod. „Jeden rok jsme tu měli trochu problém. Přijeli rybáři, kteří se specializují na drobné ryby, kterých nachytali spoustu. Začali jsme to řešit až během závodu, a to bylo špatně. Od té doby počítáme jenom kapry. Myslím si, že je to férové a spravedlivé,“ řekl Staněk.

Revitalizace lokality rybníka Stráž dle vizualizace.
Kolem rybníka Stráž se budou prohánět bruslaři