Právě tyto skutečnosti spojovaly dvaadvacet lidí, kteří se v září loňského roku stali frekventanty Gastronomické akademie Vílanec s cílem získat nejen osvědčení o profesní kvalifikaci, ale současně i odpovídající práci v gastronomii. Byl mezi nimi například i jedenadvacetiletý Pavel Hajduk z Jihlavy.
„Učil jsem se kuchařem, ale obor jsem nedokončil. Sháněl jsem pak dost dlouho práci, ale marně. Nakonec jsem se na úřadu práce dozvěděl o Gastronomické akademii," svěřil se Pavel, který na sklonku minulého týdne úspěšně absolvoval závěrečné zkoušky a kromě toho získal i roční práci v jihlavském hotelu Gustav Mahler.
Teorie i praxe
Průběh závěrečných číšnických zkoušek ho prý nepřekvapil. Zvládl teoretickou část, ve které musel mimo jiné sestavit jídelní a nápojový lístek, ale i část praktickou.
„Její součástí bylo založení tabule v mysliveckém stylu pro dvě osoby. Chystal jsem ji asi hodinu," usmál se Pavel.
„Projekt Nová šance v gastronomii nastartoval novou profesní dráhu nejen Pavlovi, ale i deseti dalším absolventům, kteří právě v těchto dnech složili, nebo ještě složí, a to jako první z ročníku, závěrečné zkoušky, a navíc získají i roční práci na plný úvazek," řekla Vlasta Vičanová, koordinátorka projektů Gastronomické akademie.
Ta poznamenala, že uvedený projekt financuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR z programu Integrace sociálně vyloučených skupin na trhu práce, je cíleně zaměřen na lidi bez vzdělání ve věku do pětadvaceti a také nad padesát let. Ti po jeho absolvování mohou pracovat jako kuchaři nebo číšníci i díky partnerům Gastronomické akademie, kterými jsou hotelové a restaurační podniky na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku.
„Právě v nich absolventi nabývali po šest měsíců praktické zkušenosti a teď absolvovali, nebo ještě absolvovat budou, i závěrečné zkoušky," vysvětlila Vičanová a dodala, že mezi partnery Gastronomické akademie patří již zmiňovaný hotel Gustav Mahler v Jihlavě, dále hotel Zlaté slunce a hostinec U Kroupů v Havlíčkově Brodě nebo hospoda Na Staré poště v Okrouhlici.
„Tato iniciativa je přínosná hlavně proto, že si lidé, kteří se chtějí tomuto oboru věnovat, mohou rozšířit, popřípadě získat nové vzdělání a dovednosti. Proto jsme se stali jejím partnerem," zareagoval majitel uvedeného okrouhlického podniku, Rostislav Kotěra. Ten podotkl, že práci kuchařky u něho teď najde osmnáctiletá absolventka akademie z místní části Vadín.
Ta zkoušky složila o něco dříve než Pavel Hajduk. Také ona vytvářela jídelní a nápojový lístek, ovšem coby kuchařka musela uvařit dvě jídla a ještě připravit moučník.
Nejmladšímu z frekventantů kurzu Nová šance v gastronomii je osmnáct let, nejstaršímu pětapadesát. O projektu se dozvěděli buď na úřadech práce, nebo na webových stránkách Gastronomické akademie Vílanec či portálech najdikurz.cz a dat.cz.
Bezúhonnost
„Adept musí být zdravotně způsobilý a trestně bezúhonný. Před přijetím absolvuje pohovor a po přijetí do kurzu projde i kariérovým poradenstvím. Teprve potom volí mezi konečnou přípravou na posty kuchaře nebo číšníka," konstatovala Vičanová.
Po absolvování získají účastníci osvědčení o profesní kvalifikaci, které je uznávanou částí výučního listu a pro budoucího zaměstnavatele v gastronomii je dostačující. Absolventi mohou pracovat nejen v hotelích a restauracích, ale také ve školních jídelnách, nemocničních a dalších stravovacích provozech.
Projekt Nová šance v gastronomii není jediný, který Gastronomická akademie uskutečňuje. Chystá i projekty Náš společný cíl = zaměstnání a Nová šance v obchodě.
„První je určen pro lidi, kteří jsou v evidenci úřadů práce déle než pět měsíců a jedenáct z nich opět připraví na profese kuchařů nebo číšníků. A ten druhý, opět pro jedenáct absolventů, kteří pro změnu získají osvědčení o profesní kvalifikaci prodavač nebo manažer prodeje, připravujeme v současné době s havlíčkobrodským družstvem COOP. To se stane naší novou spolupracující institucí. Potřebuje totiž pracovní sílu pro některé své prodejny," řekla Vičanová.