Není nic neobvyklého, že se finanční plány během roku mění. „Běžně se již schválené finanční plány musí aktualizovat. Přibývají investice. Pokud schválíme investiční záměr nebo změnu investic, musí se to projevit v plánu,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.
Stejně tak není neobvyklé, že je v nemocnicích stále otevřené hospodaření za loňský Finanční prostředky totiž nemocnice často dostávají zpětně a tak ani po devíti měsících nemají definitivně uzavřený rok 2017.

Loňský rok má aktuálně vypořádaný jen nemocnice v Pelhřimově. Další zatím ne a ačkoliv to není nic mimořádného, působí tento stav komplikace. „Třeba jen centrové léky se vypořádávaly dva měsíce dozadu za rok 2016 a je to částka 30 milionů korun. Dělá to velké problémy v hospodaření a také v účetnictví,“ vysvětlil náměstek.

Co se hospodaření za loňský rok týká, nemocnice by v červených číslech být neměly. „Všechny nemocnice předpokládají, že budou na nule v případě, že jednání se zdravotními pojišťovnami dopadnou podle jejich představ,“ dodal náměstek Novotný.

Kraj Vysočina coby zřizovatel nemocnic dodává, že finanční plán zahrnuje vedle rozpočtu také tvorbu a čerpání finančních fondů. „Jeho součástí jsou i finanční vztahy k rozpočtu zřizovatele, investiční plán, odpisový plán a plán oprav,“ dodala tisková mluvčí kraje Eva Neuwirthová.

Ředitelé nemocnic mají nyní za úkol zaktualizovat finanční plány na rok 2018 a také detailně okomentovat výsledek hospodaření za první pololetí letošního roku.

Ilustrační foto
Rychlost řidičů v Jihlavě ohlídá radar z dálnice