VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nástrahy léta: Průjmům nahrává i podcenění nebezpečí při grilování

Vysočina – Zhruba desítku případů střevních potíží z jedné čtvrtiny způsobených konzumací špatně upraveného masa při grilování evidují krajští hygienici. Podle zdravotníků v krajských nemocnicích těchto případů, hlavně v létě přibývá.

8.8.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv/VLP

„V letních měsících nemocnice Nové Město na Moravě zaznamenává nárůst úrazů, které jsou způsobeny pády. Narůstá počet případů alergických reakcí na bodnutí hmyzem, občas pacienti přicházejí s přáním, aby jim lékař odborně vyjmul klíště. Na urgentním příjmu naši lékaři zaznamenali nárůst potíží souvisejících s grilováním,“ sdělila mluvčí nemocnice Tamara Pecková Homolová.

„Samozřejmě s letními měsíci se nám množí klasická letní onemocnění jako salmonelóza, kampylobakterióza a virové střevní infekce jako rotaviry, noroviry, adenoviry,“ potvrdila mluvčí nemocnic Havlíčkův Brod a Pelhřimov Petra Černo s tím, že statistiky a přesná čísla má k dispozici hlavně Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina. „Dle slov lékařky Blanky Ptáčkové z infekčního oddělení nemocnice v Havlíčkově Brodě aktuálně máme hospitalizovaného pacienta se salmonelózou i kampylobakteriózou, což je akutní průjmové onemocnění doprovázené kolikovými bolestmi břicha a horečkou,“ informovala mluvčí Černo.

Zrádné bakterie

Těmito bakteriemi může být podle lékařky havlíčkobrodské nemocnice člověk infikován buď přímo, třeba kontaktem se zvířetem, nebo nepřímo -kontaminovanou vodou či potravinou. „Podle hygieniků je nejčastějším zdrojem infekce konzumace nedostatečně tepelně upraveného drůbežího masa nebo potravin určených k přímé spotřebě, které byly v kontaktu se syrovým masem. Častým důvodem je špatná hygiena při práci se syrovými produkty,“ upřesnila mluvčí Černo.

„Odpověď na dotaz, zda v letních měsících přibývá střevních potíží způsobených špatně upraveným masem při grilování, není tak jednoduchá a nedá se odpovědět jednoznačně, protože i když při epidemiologickém šetření nemocné osoby udávají konzumaci grilovaného masa v inkubační době daného onemocnění, tak případné vehikulum (maso) není laboratorně vyšetřeno, a proto nemůžeme stoprocentně říci, že osoby onemocněly v souvislosti s jeho konzumací,“ konstatovala Lenka Pilařová z oddělení protiepidemického v Havlíčkově Brodě Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Například k datu 30. července letošního roku byly hygienikům hlášeny 4 případy onemocnění kampylobakteriózou  z toho ve 2 případech uvedena konzumace grilovaného vepřového nebo kuřecího masa), 1 onemocnění salmonelózou (uvedena příprava a konzumace kuřecího grilovaného masa). K datu 2. srpna bylo hlášeno hygienikům 9 případů onemocnění kampylobakteriózou.

Uškodí i obyčejné prkénko

„Z toho ve 3 případech byla uvedena konzumace grilovaného vepřového nebo kuřecího masa, 4 onemocnění salmonelózou, z toho ve 2 případech byla uvedena konzumace grilovaného kuřecího masa,“ upřesnila hygienička Lenka Pilařová s tím, že je třeba si uvědomit, že člověk se může infikovat nejen konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa, ale také při nevhodných pracovních postupech při přípravě pokrmů. „Například při použití stejného prkýnka a nože na syrové, a potom na vařené maso, či jiné pokrmy, proto se salmonela a další uvedená onemocnění vyskytují během celého roku,“ podotkla hygienička.

Že těžkými střevními problémy může člověk onemocnět nejen z masa a nejen v létě, potvrdila například i Jana Marková z Havlíčkova Brodu. „Grilování u nás doma nepěstujeme, je to móda, která časem přejde, ale jednou jsem měla strašné střevní potíže z kuřecího plátku s broskví, který jsem si dala na podzim v jedné restauraci v jižních Čechách. Nedávno mi bylo celou noc tak zle, že jsem sotva došla do práce. Bylo to ze špatně upravené domácí bylinkové šťávy, kterou jsem dostala darem a byla zřejmě špatně skladovaná,“ povzdechla si Jana Marková.

„Ať už volíte drůbeží, vepřové nebo hovězí, měli byste nakupovat přímo v řeznictví. Vakuované maso v supermarketech může být napuštěné vodou, původ bývá neznámý. Zkušený řezník vám oproti tomu poradí a poskytne potřebné informace. Hovězí maso na steaky by mělo být vyzrálé a prorostlé tukem. Ten zajistí, že nebude suché, ale krásně šťavnaté,“ radí kuchař Jan Pavelka z Havlíčkova Brodu. Vyzrálost hovězího si prý můžeme sami vyzkoušet. „Po zatlačení prstu do masa vám ve správně vyzrálém kousku zůstane otisk, v nezralém naopak ne. Ideálně používejte zachlazené maso. V případě, že maso vytahujete z mrazáku, nechte ho dostatečně rozmrazit, nikdy ne ale v mikrovlnné troubě,“ radí kuchař. Rovněž bychom si měli dát pozor na nakládání do kořeněného oleje.

„Olej totiž kolem masa vytvoří jakousi bariéru, přes kterou koření nepronikne dovnitř, a zůstane tak prakticky nevyužité na povrchu,“ vysvětluje. Navíc jestli ho z takové lázně hodíte rovnou na gril, bude olej stékat do žhavých uhlíků, které začnou hořet a produkovat jedovaté karcinogeny,“ vysvětluje kuchař s tím, že především kuřecí maso by mělo být na grilu správně propečené, jinak nám hrozí vážné střevní potíže.

Škodlivý tuk

Před škodlivými následky grilování varuje rovněž Jiří Ruprich, vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin ze Státního zdravotního ústavu Brno. „Na grilování je pozitivní dobrá nálada a posezení s přáteli. Ovšem na druhé straně riskujeme, že dostaneme do těla množství nežádoucích látek, a to někdy látek pěkně jedovatých, které mají karcinogenní účinky. Například je to tuk, který odkapává z grilovaného masa na uhlí. Tak vznikají spaliny, které maso následně kontaminují,“ varuje zdravotník. Podle jeho slov je třeba dát i pozor na to, jaké dřevo se používá při grilování. Čím víc mízy dřevo má, tím hůř.

Podle Jiřího Rupricha je třeba ke grilování vybrat vhodný gril, tedy gril na dřevěné uhlí nebo gril lávový. Dřevěné uhlí by mělo být kvalitní, maso ke grilování mladé, netučné, zelenina pouze čerstvá. Stejně tak marináda. „Negrilujte potraviny do zásoby, takové jídlo je třeba hned spotřebovat, a samozřejmě je potřeba, aby byly potraviny řádně tepelně upravené, vysoká teplota na povrchu zlikviduje mikroorganismy, ovšem teplota uvnitř masa by měla být asi 72 stupňů Celsia po dobu aspoň 10 minut. Kdo si není jistý, má použít teploměr. U polosyrového masa riziko stoupá,“ zdůrazňuje zdravotník.

Autor: Štěpánka Saadouni

8.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Seřizovači 19 500 Kč

Seřizovači a obsluha ostatních obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) SEŘIZOVAČ/KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19500 kč, mzda max. 222000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Výučení ve strojírenském oboru; manuální zručnost, pracovitost, spolehlivost, samostatnost. Praxe ve seřizování strojů výhodou. Pravidelné zkoušky na alkohol., Závodní stravování, 5 týdnů dovolené., V případě zájmu kontaktujte personální oddělení: eva.kadlecova@tokoz.cz nebo volejte na tel. číslo: 566 802 612, 724 632 612, osobně 7,00-9,00 hod.. Pracoviště: Tokoz, a.s., Santiniho, č.p. 20, 591 01 Žďár nad Sázavou 1. Informace: Eva Kadlecová, +420 566 802 612.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 16 000 Kč

Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu pomocník seřizovače. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: základní obsluha vstřikolisů, pomoc při opravě a čištění vstřikolisů, kontrola vstřikolisů, příspěvek na stravování, 5 týdnů dovolené, první kontakt telefonicky 8,00-14,00 nebo e-mailem. Pracoviště: Plastia s.r.o. - provoz nové veselí, Žďárská, č.p. 313, 592 14 Nové Veselí. Informace: Martina Kmentová, +420 608 101 190.

Výroba - Výroba Montážní dělník 20 000 Kč

Montážní dělníci výrobků z kombinovaných materiálů montážní dělník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Do našeho výrobního závodu ve Velkém Meziříčí přijmeme pracovníky do výroby. Jedná se o zajímavou a různorodou práci v zakázkové výrobě nástaveb přívěsných vozíků. Práce je vhodná spíše pro muže.. Pracoviště: Eurowagon, s.r.o., Průmyslová, č.p. 2086, 594 01 Velké Meziříčí. Informace: Antonín Šedo, .

Výroba - Výroba Obsluha strojů 18 000 Kč

Obsluha zařízení ve slévárenství (taviči, slévači) tavič - operátor - metalurg. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 5.9.2018 v 9,00 hod. ve velké zasedací místnoti ÚP ČR , KoP Žďár nad Sázavou, 4. patro, Požadavky: středoškolské vzdělání, práce na PC, dobrý zdravotní stav (rizikové pracoviště), 3 směnný provoz, Popis práce: vedení tavby na EOP, LF/VD+VOD, týden dovolené navíc, závodní stravování, penzijní přípojištění. Pracoviště: Žďas, a. s., Strojírenská, č.p. 675, 591 01 Žďár nad Sázavou 1. Informace: Nikola Filipová, +420 607 015 667.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Ve Žďáře hledají nové sekáče trávníků, zakázku rozdělili napůl

Videosouhrn 17. srpna 2018

Surovec s kočárkem a 17 ukradených kol za měsíc: prohlédněte si videa dne

Třetí liga: Oba zástupce čeká daleká cesta

Velké Meziříčí, Nové Město na Moravě – Velmi těžký a hratelný soupeř. To jsou vhodné přívlastky pro protivníky zástupců z Vysočiny. Nováček z Nového Města na Moravě se ve třetím kole Fortuna MSFL představí dnes na půdě exdruholigového Frýdku-Místku, fotbalisty Velkého Meziříčí zavede cesta do Uherského Brodu.

Nedělní odpoledne nabídne dvě derby

Vysočina – Dvě derby nabídne třetí kolo divize D, obě mají výkop v neděli o půl páté. Polenský Slavoj přivítá rivala ze Žďáru nad Sázavou, ždírecký Tatran bude hostit Velkou Bíteš. Jako první vstoupí do bojů však fotbalisté Staré Říše, kteří se představí na hřišti posledního týmu tabulky, Nových Sadů.

OBRAZEM: Lesy ničí kůrovec, vytěžené dříví nikdo nechce

Vysočina – Kůrovcová kalamita se neustále stupňuje, od roku 2015 je rok co rok napadeného dřeva zhruba třikrát více. Letošek bude na Vysočině zřejmě vůbec nejkritičtější dosud.

Kraj školí mladé v první pomoci

Vysočina – Téměř každý školák a středoškolák v kraji dvakrát za svou školní docházku absolvuje kurz první pomoci. „Na zajištění profesionálního školení spolupracuje Kraj Vysočina se středními zdravotnickými školami, s krajskou záchrankou a oblastními spolky Českého červeného kříže,“ objasnil náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT