VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nástrahy léta: Průjmům nahrává i podcenění nebezpečí při grilování

Vysočina – Zhruba desítku případů střevních potíží z jedné čtvrtiny způsobených konzumací špatně upraveného masa při grilování evidují krajští hygienici. Podle zdravotníků v krajských nemocnicích těchto případů, hlavně v létě přibývá.

8.8.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv/VLP

„V letních měsících nemocnice Nové Město na Moravě zaznamenává nárůst úrazů, které jsou způsobeny pády. Narůstá počet případů alergických reakcí na bodnutí hmyzem, občas pacienti přicházejí s přáním, aby jim lékař odborně vyjmul klíště. Na urgentním příjmu naši lékaři zaznamenali nárůst potíží souvisejících s grilováním,“ sdělila mluvčí nemocnice Tamara Pecková Homolová.

„Samozřejmě s letními měsíci se nám množí klasická letní onemocnění jako salmonelóza, kampylobakterióza a virové střevní infekce jako rotaviry, noroviry, adenoviry,“ potvrdila mluvčí nemocnic Havlíčkův Brod a Pelhřimov Petra Černo s tím, že statistiky a přesná čísla má k dispozici hlavně Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina. „Dle slov lékařky Blanky Ptáčkové z infekčního oddělení nemocnice v Havlíčkově Brodě aktuálně máme hospitalizovaného pacienta se salmonelózou i kampylobakteriózou, což je akutní průjmové onemocnění doprovázené kolikovými bolestmi břicha a horečkou,“ informovala mluvčí Černo.

Zrádné bakterie

Těmito bakteriemi může být podle lékařky havlíčkobrodské nemocnice člověk infikován buď přímo, třeba kontaktem se zvířetem, nebo nepřímo -kontaminovanou vodou či potravinou. „Podle hygieniků je nejčastějším zdrojem infekce konzumace nedostatečně tepelně upraveného drůbežího masa nebo potravin určených k přímé spotřebě, které byly v kontaktu se syrovým masem. Častým důvodem je špatná hygiena při práci se syrovými produkty,“ upřesnila mluvčí Černo.

„Odpověď na dotaz, zda v letních měsících přibývá střevních potíží způsobených špatně upraveným masem při grilování, není tak jednoduchá a nedá se odpovědět jednoznačně, protože i když při epidemiologickém šetření nemocné osoby udávají konzumaci grilovaného masa v inkubační době daného onemocnění, tak případné vehikulum (maso) není laboratorně vyšetřeno, a proto nemůžeme stoprocentně říci, že osoby onemocněly v souvislosti s jeho konzumací,“ konstatovala Lenka Pilařová z oddělení protiepidemického v Havlíčkově Brodě Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Například k datu 30. července letošního roku byly hygienikům hlášeny 4 případy onemocnění kampylobakteriózou  z toho ve 2 případech uvedena konzumace grilovaného vepřového nebo kuřecího masa), 1 onemocnění salmonelózou (uvedena příprava a konzumace kuřecího grilovaného masa). K datu 2. srpna bylo hlášeno hygienikům 9 případů onemocnění kampylobakteriózou.

Uškodí i obyčejné prkénko

„Z toho ve 3 případech byla uvedena konzumace grilovaného vepřového nebo kuřecího masa, 4 onemocnění salmonelózou, z toho ve 2 případech byla uvedena konzumace grilovaného kuřecího masa,“ upřesnila hygienička Lenka Pilařová s tím, že je třeba si uvědomit, že člověk se může infikovat nejen konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa, ale také při nevhodných pracovních postupech při přípravě pokrmů. „Například při použití stejného prkýnka a nože na syrové, a potom na vařené maso, či jiné pokrmy, proto se salmonela a další uvedená onemocnění vyskytují během celého roku,“ podotkla hygienička.

Že těžkými střevními problémy může člověk onemocnět nejen z masa a nejen v létě, potvrdila například i Jana Marková z Havlíčkova Brodu. „Grilování u nás doma nepěstujeme, je to móda, která časem přejde, ale jednou jsem měla strašné střevní potíže z kuřecího plátku s broskví, který jsem si dala na podzim v jedné restauraci v jižních Čechách. Nedávno mi bylo celou noc tak zle, že jsem sotva došla do práce. Bylo to ze špatně upravené domácí bylinkové šťávy, kterou jsem dostala darem a byla zřejmě špatně skladovaná,“ povzdechla si Jana Marková.

„Ať už volíte drůbeží, vepřové nebo hovězí, měli byste nakupovat přímo v řeznictví. Vakuované maso v supermarketech může být napuštěné vodou, původ bývá neznámý. Zkušený řezník vám oproti tomu poradí a poskytne potřebné informace. Hovězí maso na steaky by mělo být vyzrálé a prorostlé tukem. Ten zajistí, že nebude suché, ale krásně šťavnaté,“ radí kuchař Jan Pavelka z Havlíčkova Brodu. Vyzrálost hovězího si prý můžeme sami vyzkoušet. „Po zatlačení prstu do masa vám ve správně vyzrálém kousku zůstane otisk, v nezralém naopak ne. Ideálně používejte zachlazené maso. V případě, že maso vytahujete z mrazáku, nechte ho dostatečně rozmrazit, nikdy ne ale v mikrovlnné troubě,“ radí kuchař. Rovněž bychom si měli dát pozor na nakládání do kořeněného oleje.

„Olej totiž kolem masa vytvoří jakousi bariéru, přes kterou koření nepronikne dovnitř, a zůstane tak prakticky nevyužité na povrchu,“ vysvětluje. Navíc jestli ho z takové lázně hodíte rovnou na gril, bude olej stékat do žhavých uhlíků, které začnou hořet a produkovat jedovaté karcinogeny,“ vysvětluje kuchař s tím, že především kuřecí maso by mělo být na grilu správně propečené, jinak nám hrozí vážné střevní potíže.

Škodlivý tuk

Před škodlivými následky grilování varuje rovněž Jiří Ruprich, vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin ze Státního zdravotního ústavu Brno. „Na grilování je pozitivní dobrá nálada a posezení s přáteli. Ovšem na druhé straně riskujeme, že dostaneme do těla množství nežádoucích látek, a to někdy látek pěkně jedovatých, které mají karcinogenní účinky. Například je to tuk, který odkapává z grilovaného masa na uhlí. Tak vznikají spaliny, které maso následně kontaminují,“ varuje zdravotník. Podle jeho slov je třeba dát i pozor na to, jaké dřevo se používá při grilování. Čím víc mízy dřevo má, tím hůř.

Podle Jiřího Rupricha je třeba ke grilování vybrat vhodný gril, tedy gril na dřevěné uhlí nebo gril lávový. Dřevěné uhlí by mělo být kvalitní, maso ke grilování mladé, netučné, zelenina pouze čerstvá. Stejně tak marináda. „Negrilujte potraviny do zásoby, takové jídlo je třeba hned spotřebovat, a samozřejmě je potřeba, aby byly potraviny řádně tepelně upravené, vysoká teplota na povrchu zlikviduje mikroorganismy, ovšem teplota uvnitř masa by měla být asi 72 stupňů Celsia po dobu aspoň 10 minut. Kdo si není jistý, má použít teploměr. U polosyrového masa riziko stoupá,“ zdůrazňuje zdravotník.

Autor: Štěpánka Saadouni

8.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Betonáři, železobetonáři 20 000 Kč Betonáři, železobetonáři a příbuzní pracovníci železobetonář. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: pracovní poměr bude uzavírán nejprve na 2 roky, dále pak opět na dobu určitou, při oboustranné spokojenosti i na dobu neurčitou, chuť do práce a rovněž chuť učit se novým věcem, praxi ani vyučení v oboru nevyžadujeme, vše vás zaučíme po nástupu do zaměstnání, první kontakt e-mailem. Pracoviště: Žďár nad sázavou, brněnská 126/38 s činností v rámci čr, Brněnská, č.p. 126, 591 01 Žďár nad Sázavou 1. Informace: Květa Štěpánková, +420 566 697 161. Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 20 000 Kč Všeobecní administrativní pracovníci administrativní pracovník - Velké Meziříčí. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: komunikace v cizím jazyce výhodou, administrativní zkušenosti výhodou, Požadujeme: řidičský průkaz "B", výhodou jeden cizí jazyk slovem i písmem , První kontakt: - zaslání CV - V případě zájmu zasílejte strukturovaný životopis na email: filip@comprex-cz.cz. Pracoviště: Comprex cz s.r.o., K Novému nádraží, č.p. 1229, 594 01 Velké Meziříčí. Informace: Jiří Filip, +420 732 370 725. Výroba - Výroba Obsluha strojů 25 000 Kč Obsluha zařízení na zpracování kovů Obsluha lisovny zinku. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Náplň práce: obsluha stroje a zařízení včetně plynové tavící pece dle provozních pokynů, doplňování materiálu do zásobníků strojů, manipulace s materiálem, dodržování technologického postupu, preventivní údržba provozního zařízení, kontrola jakosti v průběhu zakázky, Požadavky: min. základní vzdělání, oprávnění k řízení VZV výhodou, schopnost pracovat v nepřetržitém provozu, zkušenosti z výrobní společnosti výhodou, pečlivost, přesnost, flexibilita, 5 týdnů dovolené, roční finanční bonus, příspěvek na stravování, bezplatné jazykové vzdělávání, příspěvek na dopravu, sportovní a kulturní akce pro zaměstnance. Pracoviště: Hettich čr k.s., Jihlavská, č.p. 2190, 591 01 Žďár nad Sázavou 1. Informace: Renata Bartošíková, +420 566 692 189. Lidské zdroje - Lidské zdroje Personalista 25 000 Kč Personální referenti Personalista/koordinátor zahraničních pracovníků. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: CO BUDE VAŠÍ HLAVNÍ NÁPLNÍ?, - aktivní vyhledávání vhodných kandidátů, - výběr a nábor zaměstnanců, - kompletní správa činností personálních procesů v souladu s platnou pracovně-právní legislativou, - zodpovědnost za Režim Ukrajina vč. výběru,, náboru a podílení se na adaptačních, a koordinačních činnostech se zahraničními pracovníky, - spolupráce na interních projektech a aktivitách, JAKÉ POŽADAVKY JSOU PRO NÁS DŮLEŽITÉ?, - ruský nebo ukrajinský jazyk na komunikativní úrovni podmínkou, - SŠ podmínkou (VŠ vzdělání a obor lidské zdroje výhodou), - praxi v interním HR společnosti výhodou, - znalost legislativy z oblasti personální, a mzdové agendy výhodou(umíme i zaškolit), - velmi dobrou znalost práce na PC(MS Office) podmínkou, KTERÉ VLASTNOSTI U NÁS UPLATNÍTE?, - nadšení pro práci s lidmi a vynikající komunikační dovednosti (diplomatické jednání velkou výhodou), - chuť se rozvíjet a neustále se vzdělávat, - organizační schopnosti na vysoké úrovni, - schopnost samostatného řešení úkolů, , - schopnost zvládnout rutinu a náročnost administrativních úkonů , NÁSTUP MOŽNÝ IHNED NEBO DLE DOMLUVY. Pracoviště: Pks holding a.s., Brněnská, č.p. 126, 591 01 Žďár nad Sázavou 1. Informace: Šárka Matyášková, +420 566 697 160.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jihlavské podzemí. Ilustrační foto.

Filmaři objevovali krásy Vysočiny

Krásy Vetelských rybníků a jejich okolí turistům přiblíží nová naučná stezka.
23

Na naučný okruh kolem Vetelských rybníků požádá Žďár o dotaci

Zloděj se zaměřil na nářadí a materiál, udělal škodu za 40 tisíc

Žďár nad Sázavou - Po neznámém pachateli, který z objektu ve Žďáře odcizil nářadí, pátrají tamní policisté. Ke krádeži došlo v době od sedmé hodiny večer středy 17. října do šesté hodiny ráno následujícího dne v ulici 1. máje.

Potřebujeme vlastní brambory, ne jen ty z dovozu, říká šéf bramborářů

Vysočina - Letošní úroda brambor meziročně klesne o čtvrtinu a bude o 175 tisíc tun menší. Důvodem je částečně snížení produkční plochy brambor o 2,3 procenta ale především sucho a tropické letní teploty. Potřebujeme vlastní brambory, ne jen ty z dovozu, říká předseda Českého bramborářského svazu z.s. Miloslav Chlán.

V hokejovém derby vyzrála budějovická Žihadla na Bruslaře

Vysočina – Hokejová druhá liga – skupin Jih a Východ měla ve středu na programu 10. kolo.

V Srdíčku pokračuje předporodní kurz, další začne v lednu

Žďár nad Sázavou – Ve žďárském Rodinném centru Srdíčko, jež sídlí ve čtvrtém patře tamní polikliniky, pokračuje podzimní předporodní kurz. Ve čtvrtek 18. října se zájemci sešli již na čtvrté lekci, kde se hovořilo o šestinedělí.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT