Mezi těmi, kteří stanici navštívili jednoznačně převažují muži. Tamní personál se postaral o téměř sedm set mužů a o něco málo přes sto žen, mezi kterými se objevily také tři matky na mateřské dovolené.

Zajištěných lidí bez práce pod vlivem alkoholu byly přibližně dvě stovky. Počet zachycených seniorů překračuje stovku. „Nejčastěji se lidé na stanici dostávají kvůli ohrožení vlastního života a zdraví. Takových jsme zatím zaznamenali téměř 350. Dalšími důvody k převozu je veřejné pohoršení, násilí vůči jiným osobám a to i členům rodiny či řízení pod vlivem,“ vyjmenoval Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlavy, které stanici provozují.

O více než třetinu lidí se nejprve postará záchranná služba nebo oddělení ARO, centrální příjem a další nemocniční oddělení.

Ilustrační foto.
Ve Stranné u Telče usmrtil dítě zemědělský stroj

Rekordmanem jihlavské záchytky je muž, který toto zařízení od roku 2004 navštívil už 161 krát. Nejvíce záchytů, které připadnou na jednu ženu, se blíží k šedesáti. Cena za jeden pobyt činí čtyři tisíce korun. „Pokud osoba nezaplatí na místě, převezme takzvané Uznání dluhu a má čtrnáctidenní lhůtu na zaplacení,“ upřesnil Málek. Nově podle zákona platí, že drženého mohou zdravotníci ze stanice propustit až tehdy, když odezní klinické příznaky opilosti. Doba strávená na záchytce tak může být kratší než osm hodin, maximální délka je den. V nejkratším čase se podařilo opilci vystřízlivět za necelé tři a půl hodiny, nejdéle to naopak trvalo bez pěti minut celý den.

Průměrný věk zachycených opilců je dvaačtyřicet let a největší množství nocležníků pochází z jihlavského okresu. Nejvyšší hodnotu alkoholu v krvi naměřili zdravotníci 4,38 promile, nejčastěji se přitom hladina pohybuje od 2,01 až ke 2,50 promile.

Láskověci pomáhají tam, kde je to potřeba. Olga Štrejbarová byla oceněna za svou práci pro druhé
Stačí jen hejbnout zadkem, méně mluvit a víc dělat. To je celé