Valčík, polka, waltz, foxtrot nebo třeba jive. To je jen malý výčet tanců, které se studenti během tanečních naučí. „Učí se základní repertoár od polky, valčíku, přes waltz, tango, foxtrot, cha-chu, jive,“ uvedla několik příkladů Jana Fencak z třebíčského tanečního studia Starstep.

„Kromě základů společenských tanců se vyučuje i salsa, swing, charleston. Součástí kurzu je i workshop street dance a disco dance a nechybí ani základy společenského chování,“ potvrdila Jarmila Hlávková z Domu kultury a odborů v Jihlavě, která má taneční kurzy na starost.

Zájem o taneční je stále stejný. Konkrétní počty však podle Marcely Černé z taneční školy Trend závisí na konkrétním městě. „Například v Havlíčkově Brodě máme trochu méně žáků než loni a naopak v Pelhřimově jich je více. Ale není to nijak dramatické, zájem je víceméně stabilní,“ upřesnila Černá.

Také počty dívek a chlapců se liší. V Jihlavě prý projevují větší zájem děvčata, v Třebíči pak chlapci. „V celém Kraji Vysočina máme pocit, že by byl větší zájem děvčat, ale záleží na skladbě škol v daném městě,“ všimla si Černá.

V taneční škole Trend se ale nemůže stát, že by bylo jedné genderové skupiny výrazně více. „Děláme si sami zápisy z toho důvodu, abychom si pohlídali počty kluků a holek. Snažíme se, aby v každém kurzu bylo tak o dva kluky více, protože když zůstanou sedět kluci, tak jsou rádi, že si odpočinou, ale když zůstanou sedět holky, tak jim to není příjemné,“ pověděla Černá.

Ani věk studentů není všude stejný. „V Pelhřimově a v Humpolci chodí děcka o rok mladší. Přihlašují se tam už v deváté třídě a chodí v prvním ročníku středních škol. Jinde v kraji je to až o rok později,“ upozornila Černá na zajímavost.

„Vzniklo to, když se měnila školní docházka z osmileté na devítiletou. Všude jinde taneční rok nebyly, ale v těchto dvou městech běžely pořád. A tím se to posunulo,“ vysvětlil Jiří Černý, který také vede taneční školu Trend.

Studenti chodí na taneční kurzy rádi. „Nikdo nám neutíká do hospody, tak je to asi baví,“ zasmála se Fencak. „Svědčí o tom i postup zájemců ze základních kurzů do kurzů tance pro pokročilé a v mnoha případech i následná účast v dalších letech,“ vyzdvihla Hlávková.

Kromě tance se naučí i základy společenského chování. „Láme se to kolem sedmé lekce a na konci jsou z nich úplně jiní lidé. My v poslední době dbáme na společenskou výchovu, kterou zdůrazňujeme a neustále ji opakujeme v průběhu lekcí,“ podotkla Marcela Černá.

Jaroměřické žervé.
V soutěži Česká chuťovka zabodovaly i potraviny z Vysočiny