Se zákazem koupání však nesouhlasí provozovatel tamního Autocampu Wilsonka, který už o uplynulém víkendu zaznamenal snížený počet nových rekreantů.

Nejnovější rozbor kvality vody v dalešické přehradě potvrdil značnou míru znečištění. Zatímco 22. července byla její průhlednost 2,7 metru, o dva týdny později už jen 60 centimetrů.

„S ohledem na počasí, které v tomto období panovalo, se to pochopitelně stát může, stejně tak jako zvýšený výskyt sinic," potvrdila vedoucí obecné a komunální hygieny v Třebíči Jitka Štěpanovská.

Na celé nádrži tak již od pátku platí zákaz koupání, fyzicky jej ale prý nikomu upřít nelze. „Rekreanti se koupat mohou, my to ale nedoporučujeme. Ze zdravotního hlediska to není vhodné. Ovšem je pravdou, že žádný postih za porušení zákazu nehrozí," poznamenala Štěpanovská.

Provozovatel Autocampu Wilsonka na to své návštěvníky upozorňuje na recepci. I přes svůj nesouhlas se závěry hygieniků si tím splnil svou povinnost. Zákon o ochraně veřejného zdraví, který platí druhým rokem, je ale podle něj nesmyslný.

Kemp není viníkem

„Ti, co provozují hostinskou činnost nebo ubytování u břehů vodních nádrží, musí dělat rozbory vody. Nic dalšího ale zákon v úvahu nebere, ani to, že je dalešická přehrada průmyslovou nádrží jaderné elektrárny a manipuluje se v ní s ohromnými masy vody," řekl Jaromír Kuchynka s tím, že právě to podle něj způsobilo rozdmýchání usazenin ze dna a znečištění vody. „My za to přeci nemůžeme, nejsme to schopni ovlivnit," podotkl.

Údajnou nesmyslnost zákonného nařízení, které je podle něj absurdní a protiústavní, doložil na dvou příkladech.

„Je to stejné, jako kdybyste měl horský penzion a měl za povinnost měřit ovzduší, jestli je pro turisty dostatečně kvalitní, nebo ne. Nebo kdybyste měl chatu u potoka a napsal byste, že se v tom potoce mohou rekreanti koupat. V takovém případě byste musel dělat rozbory vody? To snad ne," zdůraznil Kuchynka.

Informace o zdraví nebezpečné vodě zveřejnili na svých internetových stránkách hygienici, ne už ale Ministerstvo zdravotnictví. Podle Štěpanovské ale jde pouze o administrativní nepřesnost.

„Výsledek rozboru jsme se dozvěděli v pátek a ministerstvo ještě zřejmě nestihlo přehled kvality vod zaktualizovat," vysvětlila s tím, že zákaz koupání pochopitelně platí.

Díra v zákoně

Kuchynka naznačil, že obejít zákon a zbavit se tak povinnosti odevzdávat vzorky vody k laboratornímu rozboru nemusí být nic složitého.

„Je to postavené tak, že když stáhneme z internetu možnost koupání v našem kempu, tak rozbory vody nebudeme muset dělat," zamýšlel se.

Dalším ztrátám klientů chce pro příště zabránit. „Nemůžeme to takhle nechat, budeme se bránit. Způsobů je hned několik, zatím je ale nechci prozrazovat," doplnil Kuchynka.

Poslední odběr vody provedl včera, oficiální zákaz koupání tak bude určitě platit ještě několik dní. „Obecně je to do té doby, než se kvalita vody nezlepší. Výsledek nového rozboru bychom měli znát v závěru tohoto pracovního týdne," upřesnila hlavní třebíčská hygienička.

Její kolegové si včera přímo v kempu ověřili, že jeho provozovatel rekreanty na sníženou jakost vody upozorňuje.

„Ta voda je ale průhledná. Přehrada je velká a přece nejde z jednoho vzorku z jednoho místa dělat závěr pro celou nádrž. Lidé, kteří jsou tady od minulého týdne, se normálně koupou, o víkendu ale žádní noví nepřijeli, takže dopad to má pro nás zásadní," poznamenal Kuchynka.