V divácké soutěži o Přibyslavský krajáč o tom rozhodli návštěvníci výstavy, spojené s ochutnávkou mléčných výrobků. Expozice v radničním sklepení, farní stodole a Starém špitále zhlédlo na 3 000 lidí, což je podle místostarosty města Michaela Omese nejvíc v historii Mlékárenských dnů.

„Letos jsme výstavní prostory z radničního sklepení rozšířili i na další místa, protože vystavovatelů každoročně přibývá. Někteří z nich se zúčastnili všech patnácti ročníků," řekl místostarosta Omes.

Nové výstavní prostory se podle něj osvědčily a zřejmě zůstanou i do budoucna. Své výrobky letos v Přibyslavi prezentovalo rekordních dvaadvacet mlékáren. Vedle těch velkých se představili také výrobci z farem zpracovávajících i kozí a ovčí mléko.

Odborná komise už ve středu zhodnotila mléčné novinky, jichž bylo do soutěže přihlášeno šedesát, rovněž rekordní počet. Soutěžní kategorie vyhrály mlékárny AGRO-LA z Jindřichova Hradce, Mlékárna Polná, Tavírna sýrů Salix Bečváry a Statek Horní Dvorce. Porotci vedení Jiřím Štětinou z pražské Vysoké školy chemicko-technologické posuzovali novinky ve čtyřech kategoriích. Všímali si jejich chutě a vůně, konzistence, ale také obalu a míry inovace. „Přičemž každé kritérium má svoji váhu. Největší váhu samozřejmě má chuť a vůně," řekl Štětina.

Jindřichohradecká AGRO-LA vyhrála se svým Jihočeským zákysem kategorii mléčných výrobků a zakysaných nápojů.

Tavírna sýrů Salix zvítězila s Kelímkem BIO mezi devatenácti soutěžícími čerstvými a tvarohovými sýry, tvarohy a pomazánkami. Sýr Provolone mlékárny z městečka Trnávka byl nejlepší v kategorii přírodních zrajících sýrů.

Mezi specialitami dostal nejlepší hodnocení ovčí archivní sýr mlékárny Statek Horní Dvorce.