Burácivý zvuk silných jednostopých strojů tak bude dnes v pravé poledne slyšet v prostorách zimního stadionu ve Žďáru nad Sázavou, kde se sejdou desítky nedočkavých motorkářů. Ti, kteří na akci dorazí na svém jednostopém motorovém vozidle, se mohou mimo jiné opět těšit na zhruba padesátikilometrovou vyjížďku, která povede z již zmíněného stadionu do Přibyslavi a přes Vepřovou a Polničku zpět do Žďáru. „Po dobu celé akce bude zajištěno občerstvení i rocková hudba. Večer od 19 hodin zahraje v baru Corso děčínská kapela Deviant,“ lákal zájemce Pavel Musil, viceprezident žďárského motoklubu Indian Givers Czech Republik.

Hned příští víkendu, konkrétně v sobotu 21. dubna, se milovníci rychlých strojů sejdou v rámci jedenáctého ročníku akce Open road před klubovnou jihlavského motoclubu Own space, odkud se vydají na tradiční vyjížďku.

Nejen největší vyjížďkou v okrese zahájí letošní motorkářskou sezonu i na Třebíčsku. Tamní Moto Třebíč k této události opět uspořádal dvoudenní akci, která vypukne poslední dubnový víkend. „Již 27. dubna zabublají naše stroje v areálu Cihelny u Třebíče, kde se můžete těšit na spoustu kapel, dobrého pití i žvance za doprovodu pestrého programu se soutěžemi a největší vyjížďkou na Třebíčsku,“ informoval Michal Pokorný z klubu Moto Třebíč.

Neméně důležitou akcí se v rámci zahájení sezony pro stovky motorkářů stalo také Žehnání motorek v Pelhřimově. Milovníci jedné stopy se tak na pelhřimovském Masarykově náměstí sejdou již po sedmé, a to 2. června.

Plavení koní na dolním vřesnickém rybníku.
Jak jsme žili ve Vřesníku, vesnici nad řekou Želivkou

Letos však návštěvníky akce čeká trochu pozměněný program. „Na náměstí v Pelhřimově bude sraz účastníků a žehnání motorek v době od 13 do 15 hodin. Poté odjedeme na spanilou jízdu po Vysočině, která bude zakončena v obci Kámen, kde bude probíhat hlavní program celé akce. Pro zájemce bude připraveno spoustu soutěží a návštěva hradu Kámen. Večerní program pak bude pokračovat v tamní klubovně Rebelové Česko, kde vystoupí skupina Los Čertos,“ nastínil Petr Vázler z moto-klubu Rebelové Česko průběh nadcházející akce Žehnání motorek & Motoparty 2018.

Motorkám a jejich majitelům, kteří se v centru Pelhřimova v červnu sejdou, požehná kněz Jan Augustín Grambal z Černovic. „Letošní pomoc budeme v podobě finančních darů od sponzorů i dobrovolných příspěvků směřovat na Základní školu speciální a Praktickou školu v Černovicích,“ sdělil Petr Vázler, komu motorkáři pomohou tentokrát.

Prozradil také, že motorkářskou sezonu zahajuje po svém. „Já osobně nečekám na oficiální odstartování sezony a vyjíždím s prvním lepším počasím. Letos mám na motorce najeto zatím 800 kilometrů,“ pochlubil se Vázler, který dnes mimochodem vyrazil i na zahájení sezony do Žďáru nad Sázavou a chystá se i na již zmíněný Open road do Jihlavy. „Plánujeme ještě návštěvu klubů v Čechách a v červenci jedeme celý klub na Slovensko, kde navštívíme naše kolegy a budeme poznávat krásy této země,“ doplnil Vázler.

Na křižovatce nedaleko Domu kultury se loni odehrály celkem tři dopravní nehody, při nichž se dva lidé zranili těžce a dva lehce.
Křižovatka uprostřed Žďáru je třetí nejnebezpečnější v kraji

Motorkáře, kteří teď po zimní přestávce opět vyjíždějí na silnice, se snaží chránit nejen Policie České republiky, která přichází s preventivní aktivitou zaměřenou na bezpečnost řidičů motocyklů.

Cílem projektu, který odstartuje 22. dubna, je oslovení motorkářů, prezentace nových bezpečnostních prvků motorkářům a zprostředkování praktického vzdělávání a zdokonalování řidičů motocyklů na začátku motorkářské sezóny.
Primárně jde o snížení následků a počtu dopravních nehod zaviněných motorkáři a zároveň o osvětu všech účastníků silničního provozu, aby zdokonalování se v řidičských dovednostech považovali za aktivní prvek vlastní bezpečnosti. „Za rok 2017 zemřelo na českých silnicích 60 řidičů motocyklů a 3 jejich spolujezdci. Pojďme v letošním roce společně toto číslo snížit pod známým heslem motorkářů kolama dolů,“ vybídl motorkáře David Suchan, vedoucí MOTO - TEAMU Policie České republiky.

Jedna z akcí tohoto projektu se uskuteční také na letišti Komarovice nedaleko Jihlavy, a to 19. května.

Obří modely raket vystavené v sokolovně v Náměšti nad Oslavou.
VIDEO: Z Náměště odstartoval raketoplán Discovery

Výjezd motorkářů se uskuteční organizovaně z předem určeného místa za doprovodu dopravních policistů na motocyklech. „Společná jízda se uskuteční na stanovené trase v rozsahu zhruba 80 až 90 kilometrů. Po dojetí do výcvikového centra se účastníci jízdy zapojí do připraveného programu,“ nastínil David Suchan průběh akce. V rámci areálu výcvikového centra se uskuteční ukázky bezpečné jízdy i aktivní trénink bezpečné jízdy pro jednotlivce.

Společných jízd pod heslem Začněme spolu aneb kolama dolů se aktivně zúčastní i představitelé vedení Policie České republiky, včetně ředitele služby dopravní policie Tomáše Lercha. „Začátek motorkářské sezony je vždy spojen s určitou nedočkavostí motorkářů konečně vyjet. Tímto projektem chceme podpořit bezpečnost a pravidelné zdokonalování řidičských dovedností řidičů motocyklů po zimní přestávce, kdy nezvládnutí stroje bývá častou příčinou dopravních nehod,“ řekl Tomáš Lerch.

Natáčení krátkometrážního snímku s názvem Devadesát stupňů v Jihlavské prádelně.
OBRAZEM: Jihlavskou prádelnu obsadili mladí filmaři

Letošní akce

14. dubna Otevírání silnic ve Žďáru nad Sázavou
21. dubna XI. Open road v Jihlavě
27. dubna Zahájení sezony Třebíč 2018
28. dubna Zahajovací vyjížďka v Humpolci
8. května Žehnání motorek ve Velké Bíteši
12. května Vyjížďka na počest Lukáše Součka v Humpolci
18. května XIV. setkání majitelů motocyklů JAWA 650/660 v Koněšíně
26. května Oslava 9 let Motorkářskýho Doupěte v Humpolci
2. června žehnání motorek v Pelhřimově & Motoparty 2018
2. června Vysočinou na Stvořidla ve Světlé nad Sázavou
9. června 3. sraz majitelů a příznivců Ducati Diavel a Xdiavel v Humpolci
30. června Setkání motocyklů NSU v Úsobí
11. srpna Motodění 2018 v Přibyslavi