„Nezájem, nashle,“ konstatoval v úterý 10. prosince jeden ze dvou majitelů rozbagrované parcely Tomáš Holoubek, když ho Deník už podruhé požádal o vyjádření. Zmínky o možném mole pro kotvení člunů a lodí proto zůstávají pouhými spekulacemi. Neoficiálně se objevila rovněž informace, že by měl údajně vzniknout upravenější prostor pro tábořiště, které už tam bývalo.

Před třemi týdny do lokality Lavičky po upozornění veřejnosti přišli úředníci stavebního úřadu a odboru životního prostředí z Náměště nad Oslavou i zástupce obce Třesov, v jejímž katastru Lavičky leží. Stavba byla úředníky ihned zastavena. Obec ani úřady o ní v té době neměly žádné informace.

Na Lavičkách u Dalešické přehrady se odehrály velké zemní práce. Úředníci je nyní přerušili. Foto: Archiv Zdeňka Pruknera.
Břeh přehrady rozryly bagry. Úřady nic neví

Minulý čtvrtek 5. prosince se v místě uskutečnilo další jednání. „Mělo celou řadu účastníků. Byli jsme tam my, stavební úřad, někdo z ČEZu, kterému patří sousední pozemek, zástupce obce či zástupce České inspekce životního prostředí. Stavebníci dodržují, co jim bylo nařízeno při předchozím místním šetření, tedy nepokračují ve stavbě,“ uvedl vedoucí náměšťského odboru životního prostředí Tomáš Sedláček.

„Podle názoru přítomných zástupců úřadů, kteří se zúčastnili, to tam tímto způsobem zůstat nemůže. Vše se bude řešit případně v rámci dodatečného povolení. Nicméně není řečeno, že dodatečné povolení bude vydáno. Ale to je otázka spíš na stavební úřad,“ řekl Sedláček. Konkrétnější s ohledem na probíhající správní řízení být nechtěl. Stejně tak starosta Třesova Karel Krčál.

Vedoucí náměšťského odboru výstavby a územního rozvoje Jaromír Žouželka Deníku sdělil, že se vede řízení o odstranění stavby. „Zatím nebylo zahájeno řízení o dodatečném povolení stavby,“ doplnil.

Oprava nádrže Markovka je u konce.
Oprava nádrže Markovka je u konce. Napouštět se začne na jaře

Pozemek o rozloze okolo 2700 metrů čtverečních, jenž opanovaly stavební stroje, letos na jaře koupili na poloviny dva noví majitelé z Brněnska. Podle zákona mělo být na terénní úpravy nad tři sta metrů čtverečních stavební povolení. Podle územního plánu Třesova jsou Lavičky určené k rekreaci, k letním táborům. Stavebníci se nyní musejí podřídit lhůtám úřadům, správní řízení bude trvat řadu týdnů. Po celou dobu se v místě i nadále nesmí nic dít.

Lokalita Lavičky je odjakživa rájem trampů i rybářů. Je to – nebo spíš dosud bývalo - i po vzniku Dalešické přehrady a zatopení údolí řeky Jihlavy stále jedno z posledních výjimečně malebných míst.