Zpočátku u mě převládaly obavy, že týden na salátech a ovoci nevydržím. Ale nyní mohu říct, jak moc jsem se mýlila. Ne, opravdu se nejí jen saláty nebo ovoce ve studené podobě. Výhodou pro mě bylo, že raw strava je bohatá na vitaminy, minerály a enzymy. Přitom díky syrovosti nezatěžuje tolik trávení a pomáhá odvádět z těla odpadní látky.

Na počátku svého „detoxu" jsem se často setkávala s otázkou: „Nemáš hlad?" Ne, doopravdy jsem ho neměla. Nehorší pro mě bylo zvyknout si na jiný režim, zvlášť první tři dny mě trápily neuvěřitelné chutě na sladké nebo třeba i na pořádný steak. Poté jsem si ale na nový režim zvykla. Dost mi pomáhalo, že jsem si předem našla recepty na raw pokrmy na internetu a podle nich jsem si potom mohla jídlo připravovat. Mezi má nejoblíbenější jídla od té doby patří mini vitariánská pizza se slunečnicí. Také jsem hojně začala využívat ponorný mixér a vytvářela jsem jak zeleninové, tak i ovocné smoothie, které mi mnohdy zahnalo hlad na celé dopoledne.

A jaký byl po týdnu výsledek? Cítila jsem se neuvěřitelně nabitá energií. Nepotřebovala jsem tolik spánku, a přesto jsem za den stihla více než kdy předtím. Zároveň se mi rapidně zlepšila pleť a nehty. Takže já dávám raw stravování jednoznačný palec nahoru a určitě jej zase někdy v budoucnosti zařadím do života. I jako pouhá týdenní záležitost má raw strava smysl.

Ivana Říhová