Naši zástupci podlehli těsným celkovým těsným vítězům z Japonska a taktéž vynikajícím mladým kuchařům z Řecka a Francie. „Porota u nás oceňovala technickou excelenci, perfektní kooperaci dvojice, skvěle připravené recepty a postupy pro slaný i sladký chod, kdy v povinných surovinách museli použít pstruha, pohankovou mouku, růžový žampion a šampaňské. Zpětná vazba od hvězdných členů poroty, sestávající z patnáctky kuchařů a cukrářů světové úrovně, byla pro studenty velkým přínosem, obrovská radost a téměř šok však přišel na závěr večera po předávání cen, kdy dvoumichelinský hvězdný kuchař Philippe Mille nabídl brodským studentům stáž nebo práci ve své restauraci v hotelu Domaine Les Crayères v Remeši, čímž znovu ocenil jejich pracovitost,“ informoval za sekretariát hejtmana Jan Skála.

Otevření ubytovny pro vězněné ženy ve Světlé nad Sázavou
Ve Světlé otevřeli unikátní ubytovnu pro vězenkyně. Podívejte se

Mezinárodní kolo této soutěže se poprvé odehrálo také v servisu, kterého se účastnily tři týmy. A jedním z těch tří týmů byla taktéž studentka brodské hotelovky Veronika Kouparová. Soutěž vyhrál student z Rakouska, který porazil zástupce Francie i naši Veroniku. „Studenti se museli vyrovnat s disciplínami jako správné založení tabule, souhra vína (šampaňského) s jídlem a jeho naservírování, rozeznání a naservírování sýrů, tranšírování pstruha a absolvovali znalostní test. Přátelské vztahy zástupců Vysočiny s šéfkuchařem Philippem Millem byly potvrzeny i tím, že náš tým provedl i svojí kuchyní. Ostatní týmy, zejména Rakušané a Poláci, pak projevili velký zájem o charakter dlouhodobého sdílení zkušeností a práce s vysočinskými hotelovými školami,“ přinesl nakonec pozitivní zprávy Skála.

Další národní kolo této soutěže bude hostit opět Jihlava. Vařit se tu bude pátého listopadu letošního roku.