Některé z nich přitom o podobné kariéře ani nesní. „Byla jsem se sestřenicí na chatě u babičky a na Chodově se tehdy konaly dva termíny castingů. První jsem prošvihla a během druhého mi mamka volala, kde jsem, že už jsem měla být doma. Rychle jsem musela utíkat na autobus a casting jsem stihla,“ vzpomněla na svojí účast v roce 2006 modelka Dominika Dvořáková, která odpolednem provázela.

Před dvanácti lety postoupila do celorepublikového finále, které vyhrála a zvítězila i v celosvětové konkurenci. Pak už měla její kariéra rychlý spád. „Hned jsem začala dělat Fashoin weeky v Miláně a v Paříži. Další rok jsem už byla i v New Yorku a začala cestovat po celém světě,“ uvedla.

Jihlava přitom má v soutěži Schwarzkopf Elite Model Look nesmazatelnou stopu, už dvě celorepublikové vítězky vzešly z tohoto kola. „Jedna z nich byla Markéta Fridrichová, které byla od Znojma, ale přišla do Jihlavy a druhá dívka se modelingu už nevěnuje, dala přednost vysoké škole,“ přiblížil Saša Jány, ředitel soutěže Schwarzkopf Elite Model Look pro Českou a Slovenskou republiku.

Ilustrační snímek
Policie v sobotu odhalila dva zdrogované řidiče

S účastí během včerejšího dne byl spokojen. „Vypadá to slibně, dnes by mohlo přijít kolem osmdesátky lidí. Letošní rok však není o kvantitě, ale o kvalitě,“ prozradil v průběhu jihlavského castingu, který probíhalyveřejně. V dolní nákupní galerii jihlavského City Parku se před zraky rodičů, kamarádů i náhodných kolemjdoucích dívky i chlapci zúčastnili pohovoru a nafotili pár snímků.

Casting byl i pro chlapce, přesto dívky tvořily ve frontě asi čtyři pětiny. „Holky jsou odvážnější a více zvyklé na castingy. Ale byl tu dnes mladík, kterému kamarádi a rodiče účast doporučovali, přesto se šel jen podívat. Asi by se do řady nepostavil, ale jak jsme ho viděli, vystartovali jsme a zúčastnil se castingu jako první,“ usmál se Jány.