Cílem akce je ukázat budoucím studentům i jejich rodičům, že studium řemesel má nejen svou atraktivitu, ale také prestiž. Ne každý se může pochlubit tím, že je natolik kreativní, že dokáže navrhnout krásné šaty, dům nebo vyrobit dokonalý šperk. Že svou fantazií a šikovností dělá radost jiným lidem.

„Řemesla dnes u mladých lidí nemají takovou popularitu. Přitom je opravdu úžasné stát se součástí tvorby v jejím pravém slova smyslu. Naši studenti mají být na co hrdí. Naše škola se zaměřuje na design oděvu, ale studenti musejí dobře znát i samotné řemeslo. V minulém roce jsme se stali i součástí kalendáře pro Kraj Vysočina, kam byl vybrán model naší studentky. Kalendář propaguje známá návrhářka Blanka Matragi, která je patronkou krejčovského řemesla, a navštívila i naši přehlídku v CITY parku. To byl pro studenty velký zážitek,“ uvedla Miloslava Svobodová ze Střední uměleckoprůmyslové školy Helenín.

Zuzana Hutyrová, Šlapanov, 6. 6. 2017, 3 550 g
Právě se narodili. Podívejte se

Prezentace oděvního návrhářství nemohlo ve městě, které je hluboce spojené s textilem, rozhodně chybět. Střední uměleckoprůmyslová škola Helenín staví na odborných znalostech v kombinaci s kreativitou a fantazií. Věnuje se i výuce malby, reklamní tvorbě nebo designu vizuální komunikace.

V Brodě toho ale bylo k vidění mnohem víc. Lidé tu mohli vidět v akci kameníky, zlatníky, obdivovat fantazii budoucích architektů nebo si prohlédnout veterinární ambulanci.

Chuťové buňky lákaly zase gastronomické speciality brodské hotelové školy. Dobře známá i opomíjená řemesla předváděli přímo studenti daných oborů. Velkému zájmu se těšily nejen zmíněné gastronomické obory, ale také možnost svěřit se do péče budoucích kadeřnic nebo sestavené sportovní vozy Kaipan. Obdivu se ale těšily také úžasné výtvory šikovných studentů světelské Akademie, ať už se jednalo o skleněné výrobky nebo zajímavé šperky.

Součástí minifestivalu byla i prezentace projektu Postav si svůj traktor.

Policie. Ilustrační foto.
Seniorka doma upadla a nemohla vstát. Zachránila ji policie