„Osobně mě šokovala katastrofa obecně, ale v detailech jsem nevěřil tomu, jak tornádo zanechává například zabodané předměty ve stěnách budov - projektily," říká v rozhovoru pro Deník Rovnost vedoucí meteorolog předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Brně Petr Münster.

Co stálo za vznikem tornáda? 

Za tornádem ve čtvrtek konkrétně stála supercelární bouře, která vznikala v Rakousku od zhruba šestnácté hodiny, při posunu na severovýchod mohutněla a spojovala se s jinými bouřkami a začala se stáčet na Břeclav, kde se vyskytovala okolo devatenácté hodiny. Supercela měla parametry podporující vznik tornáda, což se opravdu stalo krátce po devatenácté hodině.

Vedoucí meteorolog předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Brně Petr Münster.Vedoucí meteorolog předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Brně Petr Münster.Zdroj: se souhlasem Petra Münstera

Jakou sílu tornádo mělo? 

Podle zdrojů dat a prozatímního terénního šetření dosahovalo síly až F3, v některých místech pravděpodobně až F4. Data jsou analyzována.

Bylo v něčem chování tornáda specifické? 

To ukáže až dokončení a analyzování terénního šetření.

Jak dlouhá a široká je stopa po tornádu? 

Podle leteckého náletu byla stopa po tornádu šestadvacet kilometrů o šířce až pět set metrů.

Dal se jeho výskyt předpovědět? 

Předpověď vzniku tornáda v konkrétní okamžik na konkrétním místě možná není. Lze pouze konstatovat, že takto silná bouře může kromě silných nárazů větru a extrémních krup s určitou pravděpodobností vyprodukovat i tornádo.

Mohli jste vůbec dopředu vědět, že vznikne přímo tornádo? 

Ne každá supercela vyprodukuje tornádo, i vývoj konkrétní bouřky v supercelu lze sledovat až v průběhu jejího vývoje. Čili maximálně šlo říci, že by mohlo vzniknout tornádo.

Je Břeclavsko a Hodonínsko něčím specifické ve smyslu, že tam snadněji vznikne tornádo?

Nikoliv. Jak jsem zmiňoval, supercela vznikla mimo naše území. Jižní Morava byla "pouze" v dráze pohybu.

Ignis Brunensis odstartoval prvním ohňostrojem s názvem Velké naděje.
Ignis Brunensis v Brně odstartoval, první ohňostroj zářil v rytmu Pink Floyd

Čím Vás tornádo šokovalo, překvapilo? 

Kolegy z týmu, kteří mají s vyhodnocování škod po větrných událostech, i tornádech, poměrně bohaté zkušenosti, překvapil hlavně rozsah škod.

A vás osobně?

Mě osobně šokovala katastrofa obecně, ale v detailech jsem nevěřil tomu, jak tornádo zanechává například zabodané předměty ve stěnách budov – projektily. Zapíchané kusy dřeva a tašky, hlavně v polystyrenovém zateplení domu, ukazovaly, jak nebezpečně si vír pohrává s létajícími troskami.

V čem spočívá terénní šetření spojené s tornádem?

Terénní šetření spočívá nejprve v odhadu rozsahu škod, v čemž pomohl letecký průzkum. Ve vyhodnocování škod podle předem určených parametrů jsme přímo v zasažených obcích posuzovali škody na budovách a určovali sílu tornáda - jeho kategorizaci.

Co si lze představit pod těmito parametry?

Parametry je zde myšleno, zda to byla zděná stavba starší či konstrukčně stabilnější a jestli zde byla například stržena střecha nebo už i pobourané zdi a podobně. Obecně řečeno v této matici jsou pak určeny kategorie. Kolegové v terénu poznají podle poškození předmětů, kterým směrem byl vzduch nasáván, zda to byla přední či zadní strana tornáda a tak dále.

Brňanům zpříjemnila sobotní odpoledne Dopravní nostalgie, přehlídka historických vozů, kterými se mohli i svézt.
OBRAZEM: Brňany bavila Dopravní nostalgie s historickými krasavci

Kdy jste se do něho pustili? 

Šetření začalo během pátečního odpoledne, poté, co jsme dostali z integrovaného záchranného systému povolení pro vjezd a pohyb v obcích. Letecké přelety byly koordinovány už po poledni.

Co vám prozatím terénní šetření ukázalo? 

Intenzita tornáda v průzkumech potvrdila kategorii F3, lokálně i na hranici F4. Nicméně fotografie budou analyzovány v širším výzkumném týmu. Navíc obsahuji pouze menší část poškozeného území.