O prvním žirafím víkendu v jihlavské zoo vás bude Deník informovat také na webu nebo v pondělním vydání novin.

Samci Zuberi a Paul mají za sebou první dny v jihlavské zoo. Po náročném transportu, který se 
o něco zdržel, hlavně odpočívali a aklimatizovali se v novém prostředí. Během dne se občas podívali na ohrazený venkovní dvoreček, který je součástí pavilonu. Při troše štěstí je tam mohou zahlédnout návštěvníci zoo.

„Samec Zuberi má drobné poranění na končetině, ale jinak jsou jsou oba žirafáci v pořádku. Jen jsou hodně unavení a vystresovaní, hlavně Zuberi, který v transportním boxu strávil delší dobu než Paul. Žerou, odpočívají a zvykají si na sebe navzájem i na svůj nový jihlavský domov," řekla v pátek mluvčí zoo Kateřina Kosová. „Je vidět, že Paul není tak unavený jako Zuberi. Je proto více aktivní a celkově průbojnější. Jejich pravá povaha se však teprve projeví," dodala Kosová.

Samci žiraf do Jihlavy přijeli ve čtvrtek okolo sedmnácté hodiny. Samec Paul vyšel z transportního boxu jako první, druhému samci Zuberimu se moc nechtělo. Rozhlížel se, udělal pár nesmělých kroků na plošinku, ale pak se vrátil zpět do boxu. Nepomáhaly ani snahy chovatelů, Zuberi byl ještě ve dvaadvacet hodin nerozhodný. Chovatelé jej proto nechali přes noc v transportním boxu. „Až v pátek ráno se podařilo nesmělého Zuberiho vylákat ven a dostat do žirafího pavilonu, kde už svou první noc strávil Paul," přiblížila Zuberiho první nejisté kroky Kosová.

Samec Paul patří k poddruhu žirafy síťované a pochází ze zoo v německém Münsteru. Zuberi, jinak zástupce žirafy Rothschildovy, přicestoval ze zooparku Bellevaerde v Belgii. Stejného poddruhu jako Zuberi je i samec Manu z Ostravy.

Návštěvníci Zoo Jihlava se budou moci s žirafami poprvé oficiálně přivítat ve středu 5. června, na kdy je naplánováno slavnostní otevření pavilonu. V něm budou k vidění také další druhy zvířat. Expozice žiraf je druhou dokončenou stavbou projektu Zoo pěti kontinentů.

ZUZANA MUSILOVÁ