Lípa se jmenuje Praskoleská podle malé obce Praskolesy u Mrákotína poblíž Telče. Strom je dutý, starý osm set let a podle starosty Mrákotína Miroslava Požára se dovnitř vejde deset lidí.

„Před nějakými dvaceti lety jsme vevnitř postavili zvoničku, zvon nám však někdo ukradl,“ zmínil. V anketě lípa neúspěšně soutěžila už v roce 2005. „Na svůj věk je strom v dobrém stavu. Jelikož je dutý, musíme zařezávat suché a nahnilé větve, aby ho nepoškodil silný vítr,“ dodal Požár.

Ilustrační foto
Řidiči na Jihlavsku jezdili opilí. Policisté je chytili

Lidé budou pro svůj oblíbený strom hlasovat od 21. července do 11. října. Před vstupem do hlasování se mohou zájemci u lípy vyfotit v úterý 30. června od devíti do jedenácti hodin v Praskolesích. Vítěz bude v únoru reprezentovat Českou republiku v anketě Evropský strom roku. Letos evropskou soutěž vyhrála Chudobínská borovice z Vysočiny.

Porota letos vybírala z čtyřiapadesáti návrhů. „Jelikož se lidé nemohli scházet a domluvit se na hromadné nominaci, dostali jsme větší počet individuálních přihlášek,” popsala koordinátorka ankety Silvie Zeinerová Sanža.