VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Likérového vína stačí půl litru. Je sladší a má víc alkoholu

Brno – Portské, sherry nebo madeira. Všechna tato vína patří do skupiny fortifikovaných vín. Právě o těchto nápojích měl v pondělí v Brně přednášku vinař Jan Stávek z Němčiček na Břeclavsku. „Do fortifikovaných vín se přidává ušlechtilý alkohol jako je třeba vínovice, pro kterou v zahraničí používají výraz brandy," popisuje muž, který své první víno vyrobil v osmnácti letech.

17.7.2012
SDÍLEJ:

Jan Stávek.Foto: archiv Jana Stávka

Fortifikované nápoje se dále rozdělují na likérové a aromatizované. Do těch prvních se přidává kvalitní vinný destilát. „Musí být jemný a zároveň má, co nejméně vonět," říká dvaatřicetiletý Stávek a dodává, že ho není lehké sehnat.

Do levnějších aromatizovaných vín se může přidávat například bramborový líh a bylinky. Výroba dolihovávaných vín trvá déle než u normálního vína. Aby se vinný mošt s destilátem zharmonizoval, musí v sudu zrát rok a půl až dva roky.

Půllitrová láhev fortifikovaného likérového vína se dá pořídit od dvou set do tisíce korun. „Neprodáváme ho v klasických sedmičkách. Jde o silnější a sladší nápoj, kterého se tolik nevypije," poznamenává Stávek. Ve víně je patnáct až dvacet procent alkoholu, v nápoji bez přidaného lihu je ho od deseti do čtrnácti procent.

Tato vína začal muž vyrábět před třinácti lety. Přestože jeho předci byli vinaři po pět generací, připravovali pouze klasická vína. Stávek poprvé vyrobil fortifikované víno s bratrem Richardem. „Byla to pro nás výzva, protože se u nás příliš nedělá," vypráví. Kromě jeho vinařství vyrábí fortifikovaná vína v Česku pouze tři další malí výrobci.

Sušší dolihovaná vína se podávají před jídlem jako aperitiv. Ta sladší se servírují při pokojové teplotě k dezertu nebo ke kávě. „Gurmáni si ho dávají na závěr jídla třeba s kozím sýrem," říká Stávek.

Nejlepší česká vína s alkoholem jsou z moravského muškátu. „Ze severních vinařských oblastí, mezi které patří i Morava, je muškát nejlepší. Je tam mnohem aromatičtější než více na jihu," vysvětluje vinař, který zároveň učí na České zemědělské univerzitě v Praze. Je autorem knihy Portské a ostatní fortifikovaná vína.

Autor: Kateřina Foltánková

17.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš

ANO na Žďársku vyhrálo 132:42

Ilustrační foto.

Plameny po třech porážkách naplno bodovaly

Je to úžasný výsledek, který jsme na Vysočině nečekali, říká nová poslankyně ANO

Vysočina – Do Sněmovny se dostala za hnutí ANO na Vysočině také Monika Oborná, osmadvacetiletá projektová manažerka v zemědělství z Náměště nad Oslavou. Kraj tak má nyní čtyři poslance oproti dřívějším dvěma. Hnutí Andreje Babiše tu získalo 28,63 procent hlasů a převálcovalo dříve dominantní sociální demokracii.

Hodnocení voleb: Zklamání i naděje politiků

Vysočina - Politici a odborníci z Kraje Vysočina komentují výsledky voleb.

S výsledkem jsme rozhodně spokojeni, libuje si lídr Pirátů

Vysočina – Jako lídr kandidátky na Vysočině má Jan Pošvář významný podíl na tom, že do nové Poslanecké sněmovny vstoupí poslanci za Českou pirátskou stranu. Stranický zisk ho nikterak nepřekvapil.

Zelení: Smetla nás vlna populismu a extremismu

Vysočina – Za výprask tradičním stranám označila volby Hana Veronika Konvalinková, která byla jedničkou kandidátky Strany zelených na Vysočině.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení