Obyvatelé Nové Cerekve byli již v úterý 9. ledna, kdy se situace v místě požáru kvůli silnému větru nečekaně zhoršila, informováni místním rozhlasem o tom, aby v případě změny stran větru nevětrali a nepohybovali se pokud možno venku.

Podobné hlášení se během následujícího dne objevilo i na oficiálních webových stránkách obce. „Prosíme občany Nové Cerekve, aby vzhledem k požáru na manipulačním skladu a následném zakouření omezili větrání a neotvírali okna ve svých bytech,“ informoval tamní městský úřad na webových stránkách.

Na okraji obce Nová Cerekev na Pelhřimovsku mají hasiči plné ruce práce s požárem uskladněné dřevotřískové drti.
Požár v Nové Cerekvi hasiče stále zaměstnává

Místní jsou z nastalé situace rozhořčeni. „Doufáme, že se celá situace brzy urovná. To, co se zde odehrává, je naprosto nepředstavitelné,“ svěřila se jedna z místních obyvatelek, která si nepřála být jmenována. „Není přece možné, aby bylo takto ohrožováno zdraví a kvalita života místních obyvatel,“ konstatovala s tím, že by byla ráda, kdyby celá skládka v budoucnu zmizela.

Nečekaný požár v areálu, který spravuje společnost SILVA patřící pod jihlavský Kronospan, propukl ještě před začátkem tohoto pracovního týdne. „V neděli dne 7. ledna 2018 v 16.30 hodin došlo k požáru na externím skladě jihlavské společnosti SILVA CZ, s. r. o.,“ informoval v tiskové zprávě jednatel společnosti SILVA Vladislav Šarudi.

Hned během prvního dne požáru se na místě objevilo několik hasičských sborů. „Proti požáru zasáhl Hasičský záchranný Sbor z pelhřimova a z Pacova, dobrovolní hasiči z Nové Cerekve, Proseč – Obořiště, z Těmic, Černovic, z Pacova, Čížkova, Leskovic, Myslova a Častkovic, zároveň zasáhla i závodní jednotka hasičů,“ vyjmenoval jednotlivé zasahující hasiče Šarudi.

ilustrační foto
Další ročník soutěže Dívka roku se již hlásí o slovo

Požár hasiče zaměstnává již několikátý den. Všechen dřevěný odpad je rozhrabován bagry a odvážen nákladními auty pryč. „Společnost, které úložiště patří, s námi úzce spolupracuje. Na místě má svou techniku, jako jsou například různé nakladače a bagry, kterými se snaží materiál rozhrnout,“ popsala spolupráci mluvčí vysočinských hasičů Petra Musilová.

Podle jednatele společnosti SILVA nedošlo během požáru k žádnému zranění či usmrcení osob. Nedošlo ani k žádným škodám na životním prostředí.