Horké noci, temná obloha a dobrý film. Letním kinům se daří i letos, důkazem je i fakt, že takových kin rok od roku přibývá, stejně jako se zvyšuje návštěvnost. „Na naše filmy už nechodí pouze lidé vesnice, ale i z okolních obcí, třeba i jen na dobrou klobásu,“ komentoval úspěchy letního kina v Křižánkách tamní starosta Jan Sedláček.

„I když bylo venku třeba devět stupňů, přišlo do našeho letního kina i čtyřicet, padesát lidí,“ přitakala Marcela Kubíčková, ředitelka turistického infocentra v Humpolci.

Kina pod širým nebem už však neznamenají pouze deku na louce a nekvalitní promítací aparaturu, ale naopak se diváci mohou těšit na komfort jako v klasickém kině. „Máme letní kino zastřešené, jsou zde polstrované sedačky a díky tomu jsme připraveni i na déšť. Dokonce jsme pořídili plynové topidlo, aby lidem nebyla zima ani za špatného počasí,“ vyzdvihovala přednosti nového letního kina v Humpolci Marcela Kubíčková.

Na déšť jsou připraveni i v Krucemburském letním kině. „Za deštivého počasí se promítání přesouvá dovnitř, jsme snad jediní v republice, kdo to tak má,“ komentoval Ladislav Polanský z Krucemburku, kde má letní promítání již dlouholetou tradici. To v pivovarském letním kině v Dalešicích musí stačit velké deštníky a slunečníky. „Promítáme za každého počasí, ale lidí chodí přesto velké množství,“ pochvalovala sezónu Viktorie Urbanová z Pivovaru Dalešice.

Nejvíce lákají nové české komedie. „Za letošní sezónu byl hitem film Ženy v běhu,“ zmínil Jan Sedláček. To potvrdila i Viktorie Urbanová: „Na Ženy v běhu byla účast rekordní.“ Dalším hitem letošního léta je třeba i zahraniční Bohemian Rhapsody. „Budeme ji promítat už podruhé,“ doplnila Marcela Kubíčková.

Vedle dobrých filmů už je v letních kinech standardem i dobré jídlo a pití. „Po celé promítání je pro návštěvníky otevřena hospůdka na nádvoří, kam si mohou dojít třeba pro jedno orosené,“ zmínila Viktorie Urbanová. V Křižánkách se o stravování dokonce starají jednotliví členové zastupitelstva, „vedle toho ale diváci mohou navštívit i klasickou kavárnu,“ nastínil Jan Sedláček možnosti.

Za návštěvu letního kina lidé ani neutratí celé jmění. „Letos máme vstupné za stovku, ale příští rok se chystáme ještě zlevnit,“ nastínila plány Marcela Kubíčková. V Dalešickém pivovaru i Křižánkách mají lidé vstup dokonce úplně zdarma.