Projekt pojišťovny Allianz se zaměřuje na dálnice a silnice I. třídy. Základem pro analýzu, která se tentokrát zaměřila na tříleté období mezi roky 2015 a 2017, jsou informace z veřejně dostupné databáze všech dopravních nehod, evidovaných policií na území České republiky.

Auto se ráno srazilo s trolejbusem. Jedna žena je zraněná
Auto se ráno srazilo s trolejbusem. Jedna žena je zraněná

„Podmínkou pro zařazení konkrétního úseku do statistiky Allianz Automapy bylo, že na dané komunikaci se za poslední tři roky přihodily minimálně dvě na sobě nezávislé vážné dopravní nehody s těžkými zdravotními následky nebo úmrtím a současně mezi těmito tragickými místy nebyla vzdálenost větší než 100 metrů,“ vysvětluje mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Před zařazením do automapy prochází jednotlivé lokality náročným výběrovým sítem. Nejdůležitějšími faktory je počet vážných nechod, počet osob, které utrpěly smrtelná nebo těžká zranění, ale svou roli hrají i další drobnější nehody a lehká zranění. Cílem procedury je najít 20 silničních úseků, které lze označit za nejrizikovější.

Alkohol v okrajové roli

Posuzováno bylo celkem 62 lokalit, na kterých došlo k 154 dopravním nehodám s vážnými následky v podobě úmrtí, či těžkého zranění. Celkem 49 z nich se stalo o víkendu a mokrý povrch vozovky zavinil 42 havárií. Překvapivě pouze v šesti případech byl na vině alkohol.

Statistika nehodovosti Allianz AutomapaZdroj: Allianz Automapa

„Nehodové lokality i jednotlivé dopravní nehody jsou všeobecně rozdílné, ovšem ze souhrnné statistiky lze vyvodit několik dílčích závěrů a specifikací. Převážná většina nehod se stala ve dne, na suché vozovce a viníkem byl řidič, který nebyl pod vlivem alkoholu,“ uvedl dopravní odborník Jaroslav Heinrich z HBH projektu, který se na vzniku Allianz Automapy podílí.

Žebříčku kraluje Třemošná

Vůbec nejnebezpečnějším místem na českých silnicích je křižovatka na konci ulice Americká v katastru obce Třemošná, ležící jen několik kilometrů na sever od Plzně. V krátkém úseku silnice I/27 došlo za poslední tři roky k 12 nehodám, při nichž jeden člověk zemřel a dalších sedm utrpělo vážná zranění. 

Traktor se převrátil mezi Žebráky a Hošťkou.
Opilý traktorista udělal s traktorem kotrmelec. Nadýchal přes dvě promile

Jako druhý nejrizikovější úsek vyhodnotili analytici zatáčku na silnici I/50 v katastru obce Staré Hutě ve Zlínském kraji. Mezi lety 2015 a 2017 zde došlo ke 13 nehodám, které si vyžádaly jeden lidský život a čtyři těžká zranění. Nepomohla přitom ani instalace nových bezpečnostních prvků v roce 2015.

Na třetí příčce nelichotivého žebříčku se umístily serpentiny v katastru Červené Vody v Pardubickém kraji. Na silnici I/11 v okrese Ústí nad Orlicí se stalo během tří let sedm dopravních nehod, při nichž se těžce zranilo pět lidí.

Nejkritičtější místa Česka

Silnice Kraj Katastr Vážné nehody Úmrtí a vážná zranění
I/27 Plzeňský Třemošná 4 1 + 7
I/50 Zlínský Staré Hutě 4 1 + 4
I/11 Pardubický Červená Voda 4 0 + 5
I/11 Olomoucký Olšany 4 0 + 5
I/50 Zlínský Buchlovice 3 2 + 6
I/38 Středočeský Nepřevázka 3 1 + 5
I/38 Vysočina Svojkovice 3 0 + 6
I/44 Olomoucký Mohelnice 3 3 + 1
I/59 Moravskoslezský Karviná 3 1 + 3
I/3 Středočeský Benešov 3 1 + 3
Ilustrační foto
Při nehodě u Zbůchu zemřel muž, druhý skončil v nemocnici